Ντέρμπαν: Την τελευταία στιγμή επετεύχθη τελικά η συμφωνία

Περιβάλλον, Ενέργεια, Οικολογία:

Σε συμφωνία να υπάρξει δέσμευση για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου σε ορισμένες ανεπτυγμένες χώρες, έπειτα από μαραθώνιες συνομιλίες, κατέληξε η διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα, που πραγματοποιείται στο Ντέρμπαν της Νοτίου Αφρικής.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της ιστοσελίδας tanea.gr, με τη συμφωνία αυτή, επεκτείνονται ως το 2017 τα μέτρα για την προστασία του πλανήτη από τις κλιματικές αλλαγές που καταγράφει το Πρωτόκολλο του Κιότο του οποίου η ισχύς εκπνέει το 2012.

Εκπρόσωποι

από περίπου 190 χώρες αποφάσισαν τη δρομολόγηση της μείωσης των εκπομπών των αερίων με στόχο να υπάρξει συνολική συμφωνία το 2015 και να τεθεί σε ισχύ το 2020, αφού προηγουμένως καταγραφεί και η ακριβής νομική φύση της συμφωνίας.

«Σήμερα σώσαμε το αύριο», ήταν η φράση της προέδρου της Διάσκεψης, έπειτα από την επίτευξη της συμφωνίας, η οποία θα χρειαστεί μακρές διαπραγματεύσεις και συμβιβασμούς για αποδοχή στο σύνολό της από όλες τις πλευρές.

Την ίδια ώρα τις αντιθέσεις τους στην προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη με μία νομικά δεσμευτική λύση και αυστηρά χρονοδιαγράμματα, διατύπωσαν η Κίνα, η Ινδία, η Βραζιλία και η Νότιος Αφρική.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Ινδία εξέφρασε την αντίθεσή της στη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να βρεθεί έως το 2015 μία νομικά δεσμευτική φόρμα, όπως και για την ακριβή σημασία της φράσης «οδικός χάρτης» για μία νέα συνθήκη.

Η πρόταση περί οδικού χάρτη είχε κατατεθεί από την ΕΕ για την υποστήριξη των νησιωτικών κρατών και ελάχιστα ανεπτυγμένων χωρών, που κινδυνεύουν περισσότερο από άλλες με την αύξηση της στάθμης των ωκεανών, ως συνέπεια της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Αναφορικά με την τελευταία, στόχος είναι να κρατηθεί η αύξηση της θερμοκρασίας το πολύ κατά 2 βαθμούς σε σχέση με τα επίπεδα της προ-βιομηχανικής εποχής.

Τέλος, συμφωνήθηκαν οι λεπτομέρειες δημιουργίας ενός ταμείου αρρωγής προς τις φτωχότερες χώρες, ώστε να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, χωρίς ωστόσο να υπάρξει συμφωνία για το πώς θα βρεθούν τα χρήματα.

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα