Ο αρχαιότερος δεινόσαυρος ονομάζεται Nyasasaurus parringtoni

15:56 5/12/2012 - Πηγή: Econews

Τον αρχαιότερο δεινόσαυρο υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν Βρετανοί και Αμερικανοί παλαιοντολόγοι σε έρευνα που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Biology Letters.

Πρόκειται για τον δεινόσαυρο Nyasasaurus parringtoni, ένα είδος που εμφανίστηκε 10 με 15 εκατομμύρια χρόνια πριν το παλαιότερο είδος δεινοσαύρου που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.

Ο Nyasasaurus parringtoni στεκόταν και περπατούσε στα δύο του πόδια, είχε μήκος 2-3 μέτρα με μεγάλη ουρά και βάρος μεταξύ 20 και 60 κιλών.

Το εύρημα της έρευνας δείχνει πως μεσολάβησαν πολλά εκατομμύρια χρόνια μεταξύ της εμφάνισης των δεινοσαύρων και της κυριαρχίας τους στον πλανήτη.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτός ο πρώτος δεινόσαυρος εμφανίστηκε στα νοτιότερα τμήματα της “υπερηπείρου” Πανγαίας, στη σημερινή νότια Αφρική.

Οι ερευνητές ήταν επιφυλακτικοί, καθώς οι απολιθωμένοι σκελετοί που βρέθηκαν είναι λειψοί: ένα άνω άκρο και έξι σπόνδυλοι.

Πέραν αυτού, η ανάλυση της πρώιμης εξέλιξης των δεινοσαύρων είναι μια δύσκολη ιστορία, διότι κατά την περίοδο εκείνη εμφανίστηκαν πολλά είδη με παρόμοια χαρακτηριστικά χωρίς απαραίτητα να εξελιχθούν σε δεινοσαύρους.

Ωστόσο, ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον και του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϋ εντόπισαν κάποιαβ χαρακτηριστικά που ανήκουν αναμφισβήτητα σε δεινοσαύρους όπως η διάταξη των οστών στην περιοχή του στήθους, η οποία είναι σχηματισμένη με τρόπο ώστε να υποστηρίζουν ισχυρούς μύες.

Οι δεινόσαυροι ξεκίνησαν ως ασήμαντο είδος ερπετών προτού εξελιχθούν στα τέρατα που κυριάρχησαν στον πλανήτη πριν από 100 εκατ. έτη.

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα