Ο ΕΣΜΥΕ στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Μικρών Υδροηλεκτρικών

15:38 5/1/2012 - Πηγή: Econews

Στο 4ο Governing Board (GB) Meeting του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Μικρών Υδροηλεκτρικών – ESHA στις Βρυξέλλες συμμετείχε ο Ελληνικός Σύνδεσμος Μικρών Υδροηλεκτρικών – ΕΣΜΥΕ.

Στο GB συμμετέχουν οι εθνικοί φορείς της Πορτογαλίας, Ισπανίας, Ιταλίας, Αγγλίας, Γερμανίας, Βελγίου, Γαλλίας, Ιρλανδίας, Αυστρίας, Λιθουανίας, Αλβανίας, Πολωνίας,, Ρουμανίας, Σλοβενίας, Σουηδίας.

Νέα μέλη είναι η Ελλάδα και η Νορβηγία, ενώ εξετάζεται και η συμμετοχή της Τσεχίας. Στην συνάντηση ήταν όλοι οι παραπάνω εκτός από τους Ισπανούς, τους Άγγλους και τους Αλβανούς ενώ συμμετείχαν σαν παρατηρητές και οι Τσέχοι.

Έγινε οικονομικός  απολογισμός του 2011, συζητήθηκε ο προϋπολογισμός του 2012 καθώς και το workplan για το 2012. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο HYDROENERGIA 2012 το οποίο θα γίνει στην Πολωνία κατά τη διάρκεια του οποίου προβλέπεται να γίνει γενική συνέλευση και εκλογή του GB και του Executive Board (EB).

Ο Έλληνας εκπρόσωπος, Αντιπρόεδρος του ΕΣΜΥΕ, κος Κωνσταντίνος Βασιλικός, έκανε παρουσίαση του ΕΣΜΥΕ και αναφέρθηκε στη γενικότερη κατάσταση του κλάδου στην Ελλάδα και των προβλημάτων που αντιμετωπίζει. Υπήρξε σημαντικό ενδιαφέρον για τα μεγέθη του κλάδου των ΜΥΗΕ στην Ελλάδα και τον αριθμό των παραγωγών.

Σημαντική αναφορά έγινε στο πρόβλημα της ΥΑ ΕΥΠΕ/518/05.04.2011 που βάζει αυθαίρετα, αντιεπιστημονικά και επιπρόσθετα κριτήρια στη χωροθέτηση των ΜΥΗΕ. Ζητήθηκε ο σχολιασμός της ΥΑ ΕΥΠΕ/518/05.04.2011 από όλα τα μέλη της ESHA και επίσης ζητήθηκε να πουν την γνώμη τους και τις εμπειρίες που έχουν από ανάλογες περιπτώσεις στις χώρες τους.

Άλλα θέματα που συζητήθηκαν:

-Γενικότερα θέματα της πολιτικής στρατηγικής της ESHA και τρόπος να ενημερώνονται για τα θέματα του κλάδου τα αρμόδια όργανα της Ε.Ε.

-Η χρήση των δυνατοτήτων που δίνει η ESHA και το site της.

-Από τον πρόεδρο της ESHΑ τέθηκε το θέμα της δημιουργίας κοινού συνδέσμου με τα Ιδιωτικά Μεγάλα Υδροηλεκτρικά, διότι σε καμία άλλη τεχνολογία ΑΠΕ δε γίνεται διάκριση μεγέθους των έργων της ίδιας τεχνολογίας. Έγινε εκτενής συζήτηση για το θέμα, διότι υπάρχουν φυσικά μεγάλες διαφορές μεταξύ των ΜΥΗΕ και των Μεγάλων ΥΗΕ, που άπτονται θεμάτων πολιτικής, τιμών, περιβάλλοντος, χωροθέτησης, κλπ. Στην οποιαδήποτε προσπάθεια προσέγγισης συμφωνήθηκε ότι θα πρέπει να υπάρχει σαφής διάκριση δραστηριοτήτων.

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα