Οι καπνίστριες που κόβουν το τσιγάρο κερδίζουν δέκα χρόνια ζωής – Έρευνα

Το κάπνισμα μπορεί να μειώσει το προσδόκιμο ζωής μιας γυναίκας μέχρι και δέκα χρόνια, σύμφωνα με νέα έρευνα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Lancet.

Ωστόσο, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, αν μια γυναίκα κόψει το κάπνισμα πριν τα 40 της χρόνια μειώνει τον κίνδυνο για πρόωρο θάνατο σε ποσοστό 90%, ενώ αν το κόψει πριν τα 30 της μειώνει τον κίνδυνο για πρόωρο θάνατο σε ποσοστό 97%.

Για τις ανάγκες της έρευνας επιστρατεύτηκαν 1,2 εκατομμύρια γυναίκες ηλικίας 50 με 69 ετών, οι οποίες συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο στην αρχή της μελέτης και τρία χρόνια αργότερα.

Σε διάστημα δώδεκα ετών από την έναρξη της έρευνας, 66.000 από τις συμμετέχουσες είχαν χάσει τη ζωή τους.

Όταν ξεκίνησε η έρευνα από τις 1,2 εκατ. γυναίκες:

-οι καπνίστριες αντιστοιχούσαν στο 20% του δείγματος
-οι πρώην καπνίστριες αντιστοιχούσαν στο 28%
-οι γυναίκες που δεν είχαν καπνίσει ποτέ στη ζωή τους αντιστοιχούσαν στο 52% του δείγματος

Όπως προέκυψε, οι γυναίκες που συνέχιζαν να καπνίζουν όταν συμπλήρωσαν το δεύτερο ερωτηματολόγιο, τρία χρόνια μετά την έναρξη της έρευνας, είχαν τριπλάσιες πιθανότητες, σε σχέση με τις μη καπνίστριες, να πεθάνουν μέσα στα επόμενα εννιά χρόνια.

Επιπλέον, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι καπνίστριες ηλικίας 50, 60 και 70 ετών πεθαίνουν σε ποσοστό άνω του 66% από ασθένειες που συνδέονται με το κάπνισμα, όπως για παράδειγμα ο καρκίνος των πνευμόνων, οι καρδιοπάθειες και τα εγκεφαλικά.

Ένα ακόμη βασικό συμπέρασμα της μελέτης είναι ότι όσο περισσότερο καπνίζει μια γυναίκα τόσο μεγαλώνει και ο κίνδυνος για πρόωρο θάνατο.

Μάλιστα η έρευνα έδειξε ότι ακόμα και οι λιγότερο εθισμένες γυναίκες που κάπνιζαν ένα με εννιά τσιγάρα ημερησίως παρουσίαζαν διπλάσιο κίνδυνο για πρόωρο θάνατο συγκριτικά με τις μη καπνίστριες.

Σημειώνεται ότι πέρα από τις επιστημονικές έρευνες, πολλαπλασιάζονται οι παράγοντες που ωθούν τους καπνιστές να κόψουν το τσιγάρο. Διαβάστε για τα σχέδια της κυβέρνησης να αυξήσει την τιμή των τσιγάρων κατά 2 ευρώ με στόχο την ενίσχυση του ΕΟΠΥΥ.

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα