Παγκόσμια «κρίση» χοιρινού έρχεται τον χειμώνα

15:20 26/9/2012 - Πηγή: Econews

Αναπόφευκτη θεωρείται μέχρι το 2013 η «παγκόσμια κρίση χοιρινού», ενώ σύμφωνα με τον Βρετανικό Σύνδεσμο Χοιροτρόφων ήδη σε πολλές περιοχές ο αριθμός των ζώων που σφαγιάζονται έχει μειωθεί κατά 10%, εκτοξεύοντας τις τιμές του χοιρινού στα ύψη.

Η αύξηση της τιμής του χοιρινού οφείλεται κατά βάση στην ξηρασία που έπληξε φέτος τις αγροτικές περιοχές σε Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι υψηλές θερμοκρασίες κατέστρεψαν τις καλλιέργειες καλαμποκιού και σόγιας στο βόρειο τμήμα των ΗΠΑ,

αυξάνοντας σημαντικά τις τιμές στις ζωοτροφές.

Εξαιτίας των υψηλών τιμών οι χοιροτρόφοι αδυνατούσαν να ταΐσουν τα κοπάδια τους, με αποτέλεσμα να σφαγιάσουν πολλά από τα ζώα.

Ως εκ τούτου η προμήθεια χοιρινού αυξήθηκε τον Αύγουστο κατά 31%, συγκριτικά με τον ίδιο μήνα το 2011, ωστόσο μακροπρόθεσμα αναμένονται σημαντικές ελλείψεις στην αγορά λόγω των μικρών κοπαδιών.

Για να προετοιμαστούν για την «κρίση χοιρινού» πολλές χώρες έχουν προχωρήσει στη λήψη μέτρων.

Για παράδειγμα η Κίνα έχει δημιουργήσει «στρατηγικό απόθεμα χοιρινού» αποθηκεύοντας μεγάλες ποσότητες κρέατος σε καταψύκτες σε όλη τη χώρα, έτσι ώστε να περιορίσει όσο το δυνατόν περισσότερο την αναμενόμενη αύξηση τιμών.

Από την πλευρά του ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπάρακ Ομπάμα, ανακοίνωσε έκτακτο σχέδιο αγοράς κρέατος, ύψους 170 εκατομμυρίων δολαρίων, έτσι ώστε να βοηθήσει τους κτηνοτρόφους να ορθοποδήσουν μετά την καταστροφική ξηρασία.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, τα επόμενα 40 χρόνια το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού του πλανήτη θα στραφεί αναγκαστικά στη χορτοφαγία λόγω των σοβαρών ελλείψεων σε προμήθειες τροφίμων. (Διαβάστε περισσότερες λεπτομέρειες στο econews.gr)

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα