Παστίτσιο με κρέπες και γέμιση κολοκύθας

Ό,τι στην Ελλάδα αποκαλούμε ‘παστίτσιο’ και τρέχει ευθύς ο λογισμός στο γνωστό πιάτο ίσως και ταψί με τα χοντρά μακαρόνια, τη κρυμμένη στρώση σάλτσας κιμά και πάνω τους ροδοψημένη αφράτη μπεσαμέλ με μοσχοκάρυδο, είναι μια γευστική αποκωδικοποίηση αποκλειστικά δική μας.

Η συγκεκριμένη σύνθεση που αναγνωρίζεται μάλιστα ως η καλύτερη και πλέον επιτυχής για έναν συνδυασμό υλικών που απαντάται σε αρκετές χώρες της Μεσογείου, φαίνεται

νάναι ελληνικής καταγωγής, αγνώστου λοιπών στοιχείων, μεταξύ των οποίων και το ποιός την εμπνεύστηκε τη συνταγή και πότε. Γεγονός είναι πάντως πως το περίφημο Larousse Gastronomique (τουλάχιστον η έκδοση του 2000, που έχω) ουδόλως καταδέχεται να την συμπεριλάβει στα λήμματά του, πράγμα που μάλλον επιβεβαιώνει το ζήτημα και με λυπεί.

Οι Ιταλοί, που θα περίμενε κανείς να έχουν σε ό,τι αφορά στα ζυμαρικά την απανταχού πρωτοκαθεδρία, αντιμετωπίζουν το ‘παστίτσιο» ως τεχνικό όρο, προδιορίζοντας έτσι τον τρόπο συναρμολόγησης των υλικών μιας συνταγής. Και παρότι υπάρχουν πολλά ζυμαρικά φούρνου ‘in pasticcio’, ακόμη και στην βενετσιάνικη έκδοση του Talismano della felicita, 1973, της Ada Boni, το παστίτσιο-φαγητό κατά την ελληνική γευστική σύλληψη δεν υφίσταται.

Δανεικός ο όρος απ’ την όπερα, το pasticcio είναι ένα έργο με σύντομες μελωδίες, σύνολα, χορούς και άλλες κινήσεις που έχουν μονταριστεί από έναν ή περισσότερους συνθέτες (Concice Oxford Dictionary of Opera, H. Rosenthal and J. Warrack). Το κόνσεπτ του «ανακατέμματος» (mess, που λένε και οι Βρετανοί) αποδεικνύεται συχνά στη μαγειρική δημιουργικό και με λίγη καλή έμπνευση, επιτυχημένο.

Σ’ αυτή την κατηγορία της τεχνικής χρήσης του όρου ανήκει και η συνταγή του παστίτσιο με τις κρέπες και την κολοκύθα, η οποία ήδη έχει αρχίσει να εκτοπίζει με τον όγκο της τα λαχανικά στους πάγκους της μαναβικής. Το ενδιαφέρον της είναι στον συνδυασμό των γεύσεων και στον τρόπο που η συνταγή χρησιμοποιεί τις μεγάλες κρέπες.

Σημειωτέον ότι το καθάρισμα της κολοκύθας εδώ είναι πιο εύκολο: πρώτα, γιατί το κόψιμο γίνεται με τρόπο που να βολεύει στο να αφαιρέσουμε τα εσωτερικά σπόρια (καμία σχέση με Jack-O’-Lantern) και δεύτερον γιατί ο περαιτέρω τεμαχισμός χρησιμοποιεί το μαχαίρι για την αφαίρεση της φλούδα τους. Ξεχάστε τις αυτοθυσίες κι αν έχετε, χρησιμοποιήστε τον μεσαίο τρίφτη του μίξερ για να τελειώνετε μαζί της και με το τρίψιμο σε δευτερόλεπτα.

Γι’ αυτή τη συνταγή δεν χρειάζεστε μεγάλη κολοκύθα. Αν όμως δεν βρείτε κάποια μικρή, βάλτε όση περισσέψει τριμμένη στην κατάψυξη. Ακολουθεί σούπερ συνταγή για κολοκυθόπιτα εκ Σάμου.

Προετοιμασία: Μια ώρα περίπου συν το ψήσιμο. Μπορείτε να τα προετοιμάσετε όλα από την προηγουμένη και να αφήσετε το ψήσιμο για την τελευταία στιγμή. Σύνθετη συνταγή, αλλά όχι ιδιαίτερα δύσκολη.

Υλικά (για 4 άτομα – σκεύος 23 x 28 εκ.)
για τις κρέπες
1 1/4 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 φλ. γάλα
4 αβγά
1/4 κ.γ. αλάτι
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
1/4 φλ. βούτυρο λιωμένο

για τη γέμιση

Keywords
Τυχαία Θέματα