Πετρέλαιο: το εμπάργκο στο Ιράν κλείνει την «κάνουλα» στην Ελλάδα

Μεγάλα προβλήματα στην τροφοδοσία της χώρας μας με πετρέλαιο θα προκαλέσει μια ενδεχόμενη επιβολή εμπάργκο στο Ιράν, σενάριο που φαντάζει πλέον πιθανό.

Όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας “Το Βήμα” Ελλάδα -κατά κύριο λόγο- Ισπανία και Ιταλία είναι οι τρεις ευρωπαϊκές χώρες που εξαρτώνται ενεργειακά από το ιρανικό πετρέλαιο.

Το

γεγονός αυτό αποτελεί εμπόδιο στα σχέδια των Ηνωμένων Πολιτειών για επιβολή εμπάργκο στο ατίθασο Ιράν, καθώς δεν υπάρχει ενιαία μέτωπό εκ μέρους των συμμάχων τους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως αναφέρει το “Βήμα” η Αθήνα είχε βρεθεί σε δύσκολη θέση καθώς προμηθεύεται πετρέλαιο από το Ιράν επί πιστώσει, με το ενδεχόμενο να διακοπεί η εισαγωγή του εξαιτίας ενός ευρωπαϊκού εμπάργκο να απασχολεί έντονα την κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο.

Στο μέτωπο των ευρωπαϊκών χωρών του νότου που αντιτίθενται στο εμπάργκο προστίθενται οι Ιρλανδία, Ουγγαρία, Κύπρος και Εσθονία που εκφράζουν επιφυλάξεις. Εντούτοις εκτιμάται πως σε περίπτωση που δρομολογηθούν οι κυρώσεις κατά του Ιράν, ακόμα και μεγάλοι παίκτες όπως η Ισπανία, δύσκολα θα προβάλλουν βέτο.

Αμερικάνοι, Βρετανοί και Γάλλοι, κυρίως, επιχειρούν να πείσουν μεγάλες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες όπως Σαουδική Αραβία, Κουβέιτ και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να αυξήσουν τις εξαγωγές τους προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ασία σε περίπτωση εμπάργκο στο Ιράν, ενώ βάζουν στο παιχνίδι και αναδυόμενες ενεργειακές δυνάμεις όπως η Λιβύη, το μεταπολεμικό Ιράκ, η Αγκόλα και η Γκάνα.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η επισήμανση του δημοσιεύματος ότι οι ελληνικές εισαγωγές από το Ιράν συζητήθηκαν και κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Αμερικανού αντιπροέδρου κ. Τζο Μπάιντεν στην Αθήνα.

Το Ιράν είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εξαγωγική δύναμη του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών χωρών με 2,6 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Οι δυτικοί εκτιμούν πως οι ασιατικοί γίγαντες Κίνα και Ινδία θα συνεχίσουν να προμηθεύονται πετρέλαιο από την Τεχεράνη, αλλά προσπαθούν να προσελκύσουν στο αντιιρανικό μπλοκ χώρες όπως η νότια Κορέα και η Ιαπωνία.

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα