Ποντικοφάρμακα σε χασισοφυτείες εξολοθρεύουν απειλούμενα είδη

10:55 18/7/2012 - Πηγή: Econews

Θύμα του εμπορίου ναρκωτικών έχει πέσει ένα σπάνιο σαρκοφάγο αρπακτικό, στενός συγγενής της νυφίτσας, που ζει στη Βόρειο Αμερική.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, το μικρό θηλαστικό, με την επιστημονική ονομασία «Martes pennanti», κινδυνεύει σοβαρά από το ποντικοφάρμακο που ρίχνουν οι έμποροι στις χασισοφυτείες.

Μάλιστα στο πλαίσιο της έρευνάς τους οι επιστήμονες ανίχνευσαν σε νεκρά αρπακτικά από διάφορες περιοχές της Καλιφόρνια ένα εντομοκτόνο που χρησιμοποιείται και για τη θανάτωση τρωκτικών.

Δεδομένου ότι το συγκεκριμένο

ζώο ζει σε δάση και εθνικά πάρκα, μακριά από αγροτικές εκτάσεις ή αστικές περιοχές, το γεγονός ότι δηλητηριάζεται από χημικά και παρασιτοκτόνα προκαλεί μεγάλη εντύπωση.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές το πιθανότερο είναι ότι τα σπάνια αυτά αρπακτικά δηλητηριάζονται όταν επιτίθενται σε ζώα που έχουν φάει τροφές με χημικά, ωστόσο σε ορισμένες περιπτώσεις ενδέχεται να καταναλώσουν απευθείας κάποια δηλητηριασμένη τροφή.

Από τα παρασιτοκτόνα και τα ποντικοφάρμακα κινδυνεύουν και άλλα σαρκοφάγα ζώα, όπως οι αλεπούδες.

Η έρευνα φέρνει στο προσκήνιο τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονεί για τα άγρια ζώα η παράνομη γεωργία και η καλλιέργεια ναρκωτικών κοντά σε εθνικά πάρκα και δασικές εκτάσεις.

econews

Keywords
Αναζητήσεις
pontikofarmaka
Τυχαία Θέματα