Πρόγραμμα «Ήλιος» με εξαγωγικό χαρακτήρα μαζί με άλλες ΑΠΕ προτείνει η ΕΛΕΤΑΕΝ

13:16 28/2/2012 - Πηγή: Econews

Τις απόψεις της για το Σχέδιο Νόμου για το ΗΛΙΟΣ απέστειλε η ΕΛΕΤΑΕΝ στον Υπουργό ΠΕΚΑ, στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης που έληξε χθες.

Η ΕΛΕΤΑΕΝ επικροτεί την κεντρική ιδέα του ΗΛΙΟΣ, να καταστεί η χώρα εξαγωγέας πράσινης ενέργειας. Ο στόχος αυτός πρέπει να αποτελέσει πολιτικό όραμα και αναπτυξιακό εργαλείο των επόμενων δεκαετιών.

H EΛΕΤΑΕΝ έχει – εδώ και χρόνια – ζητήσει την προώθηση αυτού του οράματος προτείνοντας τους ενεργειακούς αγωγούς «Απόλλωνα» και «Αίολου».

Κομβικό σημείο στο σχεδιασμό του Προγράμματος ΗΛΙΟΣ είναι η ανάπτυξη

του με αμιγώς εξαγωγικό χαρακτήρα, έτσι ώστε η παραγόμενη ενέργεια να μην καταναλώνεται στην Ελληνική επικράτεια και να μην επιβαρύνει τα εγχώρια ηλεκτρικά δίκτυα.

Η ΕΛΕΤΑΕΝ:

1. εκφράζει την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι αυτός ο εξαγωγικός χαρακτήρας καθορίζεται στην εισαγωγή του σχεδίου νόμου. Καλεί όμως για σαφέστερες και καθαρότερες διατυπώσεις ώστε να υπάρξουν επαρκείς εγγυήσεις ότι η ανάπτυξη του ΗΛΙΟΣ δεν θα θίξει την ανάπτυξη και την προτεραιότητα των άλλων επενδύσεων Α.Π.Ε. στην πρόσβαση στα δίκτυα – που είναι ήδη κορεσμένα σε πολλές περιπτώσεις – και στην αξιοποίηση των χώρων εγκατάστασης,

2. θεωρεί επιβεβλημένη την ενεργό εμπλοκή του ΚΑΠΕ στην ανάπτυξη του ΗΛΙΟΣ, με στόχο την αξιοποίηση της τεράστιας τεχνογνωσίας του και την μείωση του κόστους μελετών και υπηρεσιών,

3. καλεί την Κυβέρνηση να εφαρμόσει ισότιμα όλες τις ευνοϊκές διατάξεις που προβλέπονται για το ΗΛΙΟΣ στο σχέδιο νόμου, υπέρ όλων των έργων Α.Π.Ε. ώστε η Ελλάδα να βγει από το τέλμα της κρίσης ακολουθώντας το δρόμο της Πράσινης Ανάπτυξης.

Η ανάπτυξη των Α.Π.Ε. απαιτεί κεντρικό συντονισμό.

Για την αποτελεσματική προώθησή τους, η ΕΛΕΤΑΕΝ προτείνει, η Υπηρεσία Α.Π.Ε. του ΥΠΕΚΑ να αναβαθμιστεί σε Γενική Διεύθυνση Α.Π.Ε., με τους απαραίτητους οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους και εξουσίες και αρμοδιότητες στην εφαρμογή όλου του πλέγματος της νομοθεσίας που αφορά τις Α.Π.Ε. Το οργανόγραμμα της Υπηρεσίας πρέπει να ενσωματώνει αυτό το ρόλο.

Αναλυτικά η επιστολή της ΕΛΕΤΑΕΝ προς το ΥΠΕΚΑ αναφέρει τα εξής:

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

Θέμα: Δημόσια Διαβούλευση για το σχέδιο νόμου για το ΗΛΙΟΣ και την ενσωμάτωση της Οδηγίας 2009/28

Κατ’ αρχήν επιθυμούμε να σας ευχαριστήσουμε για τη σύσκεψη της Τετάρτης 22/2/2012 η οποία περιελάμβανε και ενημέρωση σε σχέση με το Πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ.

Με την παρούσα επιθυμούμε να υποβάλλουμε τα σχόλια μας επί του σχετικού νομοσχεδίου που είναι σε διαβούλευση. Τα σχόλια μας αφορούν την Ενότητα του σχεδίου που αφορά το ΗΛΙΟΣ. Η Ενότητα που αφορά την ενσωμάτωση των διατάξεων της Οδηγίας 2009/28 που εκκρεμούσαν και δεν είχαν ενσωματωθεί με το νόμο 3851/2010, επιτυγχάνει το σκοπό της και δεν έχουμε ιδιαίτερες παρατηρήσεις.

Το πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ είναι αναμφίβολα ένα σημαντικό πρόγραμμα που στοχεύει στην αξιοποίηση ενός εγχώριου ανανεώσιμου ενεργειακού πόρου προς όφελος της ελληνικής οικονομίας. Η κεντρική ιδέα του Προγράμματος είναι να κα

Keywords
Τυχαία Θέματα