Προωθώντας την Αειφόρο Ενεργειακή Διαχείριση στις πόλεις – 1o forum ενέργειας Πάτρα

17:50 13/2/2012 - Πηγή: Econews

Πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου στο ξενοδοχείο «Αστήρ» της Πάτρας, οι εκδηλώσεις του 1ου Forum Ενέργειας, που διοργανώσε η εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα «Σύμβουλος Επιχειρήσεων» σε συνεργασία με το ΤΕΕ Τμήμα Δυτικής Ελλάδος. Το πρωί της Τρίτης πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της ΑΔΕΠ Α.Ε. με θέμα: «Προωθώντας την Αειφόρο Ενεργειακή Διαχείριση στις πόλεις».

Ο κ. Κωνσταντίνος Κωνσταντακόπουλος, Προϊστάμενος Τμ. Περιβάλλοντος & Βιώσιμης Ανάπτυξης

ΑΔΕΠ Α.Ε., αναφέρθηκε στη συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην ενεργειακή βιωσιμότητα των πόλεων και παρουσίασε τα σχέδια της ΑΔΕΠ για το Δήμο Πατρέων. Όπως είπε χαρακτηριστικά, ο Δήμος Πατρέων είναι η μεγαλύτερη «επιχείρηση» της Πάτρας καθώς απασχολεί πάνω από 2000 εργαζόμενους, είναι φορέας σχεδιασμού και ανάπτυξης και τελευταία μπορεί να γίνει και παραγωγός και προμηθευτής ενέργειας αξιοποιώντας τις ΑΠΕ.

Τα πεδία δράσης όπου ο Δήμος μπορεί να ασκήσει πολιτική και δράσεις βιώσιμης ενεργειακής διαχείρισης είναι πολλά, όπως στα δημοτικά κτίρια και εγκαταστάσεις, στα δίκτυα υποδομών, στον στόλο των οχημάτων του, στις χρήσεις γης και τον πολεοδομικό σχεδιασμό, στις αστικές συγκοινωνίες και στην βελτίωση της ενεργειακής συμπεριφοράς των πολιτών. Ο κ. Κωνσταντακόπουλος εξήγγειλε την υλοποίηση από την ΑΔΕΠ ενός σχεδίου διαχείρισης αειφόρου ενέργειας, που θα περιλαμβάνει την ενεργειακή απογραφή της Πάτρας και την ταυτοποίηση του ενεργειακού της αποτυπώματος, μέσω του προγράμματος ENESCOM, μετά την υπογραφή του Συμφώνου των Δημάρχων το 2008 για ενεργειακά βιώσιμες πόλεις.

Το έργο θα καταγράψει το ενεργειακό αποτύπωμα του Δήμου Πατρέων σε κτιριακές υποδομές, μεταφορές, διαχείριση ύδρευσης και αστικών αποβλήτων με σκοπό να αποκαλυφθεί η ενεργειακή κατανάλωση της πόλης και η επιβάρυνση του περιβάλλοντος με διοξείδιο του άνθρακα. Το έργο προβλέπει συνεχή παρακολούθηση αυτών των δεικτών και ετήσια αναφορά προκειμένου να προσδιοριστούν οι ενέργειες παρέμβασης. Ο κ. Κωνσταντακόπουλος εξήγγειλε ακόμα ένα έργο που υλοποιεί η ΑΔΕΠ, που είναι η δημιουργία ενός οδικού χάρτη προσαρμογής της Πάτρας στην κλιματική αλλαγή. Στόχος του προγράμματος είναι η δημιουργία τοπικής στρατηγικής για την αύξηση της ανθεκτικότητας του Δήμου Πατρέων στην κλιματική αλλαγή με προληπτικές δράσεις οι οποίες εξαπλώνονται σε μια σειρά θεμάτων όπως η διαχείριση των υδάτινων πόρων, η προστασία της φύσης και της βιοποικιλότητας, το θαλάσσιο περιβάλλον, τα δάση, οι ακτές, το αστικό περιβάλλον, κ.ά. Μέχρι σήμερα έχουν καταρτιστεί σενάρια προσαρμογής της πόλης στην κλιματική αλλαγή μέχρι το 2050 και το 2070, που καλύπτουν τους παράγοντες της βροχόπτωσης, της θερμοκρασίας και των ανέμων. Σήμερα η ΑΔΕΠ βρίσκεται σε διαβούλευση για την σύσταση Τοπικού Συμβουλίου Κλιματικής Αλλαγής στο οποίο θα συμμετέχουν εκπρόσωποι του Δήμου Πατρέων και 15 φορέων της πόλης.

Στη συνέχεια της εκδήλωσης, ο κ. Ηλίας Καραχάλιος, Υπεύθυνος του Τοπικού Ενεργειακού Γραφείου Πληροφόρησης της ΑΔΕΠ Α.Ε., μίλησε με θέμα «Ο ρόλος του Τοπικού Ενεργει

Keywords
Τυχαία Θέματα