Ρύπανση και από το κάπνισμα στο αυτοκίνητο – Έρευνα

Το κάπνισμα στο αυτοκίνητο αυξάνει σημαντικά τα επίπεδα της ρύπανσης από λεπτά σωματίδια, σύμφωνα με νέα έρευνα Βρετανών επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Αμπερντίν.

Για τις ανάγκες της έρευνας οι επιστήμονες μέτρησαν για τρείς ημέρες τις συγκεντρώσεις των λεπτών σωματιδίων σε αυτοκίνητα 17 οδηγών, οι 14 εκ των οποίων ήταν καπνιστές.

Από τις 104 διαδρομές, με μέση διάρκεια τα 27 λεπτά, οι 63 ήταν χωρίς τσιγάρο.

Όπως διαπιστώθηκε, κατά τη διάρκεια των διαδρομών που οι οδηγοί κάπνιζαν, τα επίπεδα των λεπτών

σωματιδίων έφταναν κατά μέσο όρο τα 85 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο.

Σημειώνεται ότι τα ανώτατα όρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για τη ρύπανση σε εσωτερικούς χώρους είναι 25 γραμμάρια ανά κυβικό μέτρο.

Ακόμα και όταν ο οδηγός άνοιγε το παράθυρο ή τον εξαερισμό για να φύγει ο καπνός, η σωματιδιακή ρύπανση συνέχιζε να υπερβαίνει τα ανώτατα όρια του ΠΟΥ.

Οι υψηλότερες συγκεντρώσεις λεπτών σωματιδίων στις διαδρομές με κάπνισμα έφταναν κατά μέσο όρο τα 385 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, με αποκορύφωμα τα 880 μικρογραμμάρια.

Αντιθέτως, τα επίπεδα σωματιδιακής ρύπανσης σε διαδρομές που οι οδηγοί δεν κάπνιζαν περιορίζονταν στα 7,4 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο.

Τα λεπτά σωματίδια θεωρούνται εξαιρετικά επικίνδυνα γιατί κατακάθονται βαθειά στους πνεύμονες, προκαλώντας ερεθισμούς.

«Τα παιδιά που εκτίθενται σε αυτά τα επίπεδα λεπτών σωματιδίων ενδέχεται να παρουσιάσουν προβλήματα υγείας», τόνισε σε δηλώσεις του ο Δρ. Sean Semple, επικεφαλής της μελέτης.

«Όλο και περισσότερες χώρες θεσπίζουν νόμους κατά του καπνίσματος στο αυτοκίνητο και αυτά τα μέτρα είναι κατάλληλα για να εμποδίσουμε την έκθεση των παιδιών σε υψηλά επίπεδα παθητικού καπνίσματος», προσέθεσε.

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα