Σχέδιο δράσης καταστρώνουν οι πολέμιοι του φόρου ρύπανσης

11:19 7/2/2012 - Πηγή: Econews

Οι 26 χώρες που εναντιώνονται στο πρόγραμμα  της Ευρωπαϊκής Ένωσης για φορολόγηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από αεροπλάνα, θα συναντηθούν στη Μόσχα την 21η Φεβρουαρίου για να καταρτίσουν σχέδιο δράσης.

Όπως καταγγέλλουν, ο ευρωπαϊκός νόμος που τέθηκε σε ισχύ τον Ιανουάριο και αναγκάζει τις αεροπορικές εταιρείες να καταβάλλουν φόρο ρύπανσης για τις εκπομπές CO2 των αεροπλάνων τους που προσγειώνονται και απογειώνονται εντός της ΕΕ, είναι παράνομος και παραβιάζει την αρχή της μη διάκρισης.

Στις

χώρες που αντιδρούν στον «πράσινο» φόρο της ΕΕ συγκαταλέγεται η Ρωσία, η Ινδία, η Κίνα και οι ΗΠΑ.

Ορισμένες εξ αυτών μάλιστα, όπως για παράδειγμα η Κίνα, απαγόρευσαν στις αεροπορικές εταιρείες της χώρας τους να καταβάλλουν τον φόρο στην ΕΕ.

Μεταξύ άλλων υποστηρίζουν ότι ο νόμος παραβιάζει τη Σύμβαση του Σικάγο περί Διεθνούς Πολιτικής Αεροπορίας, καθώς και ορισμένες προβλέψεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ).

Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία συνάντηση των πολέμιων του φόρου ρύπανσης πραγματοποιήθηκε στα τέλη Σεπτέμβρη στο Νέο Δελχί, με τις 26 κυβερνήσεις να υπογράφουν κοινή διακήρυξη ενάντια στο ευρωπαϊκό μέτρο.

Τότε μάλιστα αποφάσισαν να προσφύγουν στον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας, ωστόσο οι προσπάθειές τους επισκιάστηκαν από την πρόσφατη απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ, βάσει της οποίας ο ευρωπαϊκός φόρος ρύπανσης συμβαδίζει με το διεθνές δίκαιο.

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα