Στον «αέρα» το επίδομα θέρμανσης

08:57 13/9/2012 - Πηγή: Econews

Στον αέρα βρίσκεται το επίδομα θέρμανσης, καθώς στον προϋπολογισμό του 2012 δεν έχει εγγραφεί πρόβλεψη δαπανών για χορήγηση του και την ώρα που η τρόικα ψάχνει 11,9 δισ. ευρώ, μάλλον δεν θα δεχόταν πρόσθετες δαπάνες ύψους 120-150 εκατ. ευρώ.

Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας euro2day.gr, στο προσκήνιο βγαίνει

το εναλλακτικό σενάριο που προβλέπει επίδομα θέρμανσης από του χρόνου και κλιμακωτές επιστροφές φόρου με εισοδηματικά κριτήρια για όσους βάλουν φέτος πετρέλαιο θέρμανσης.

Με βάση αυτό το σενάριο, που δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα, ο καταναλωτής κατά την αγορά πετρελαίου θέρμανσης θα μπαίνει στο ηλεκτρονικό σύστημα Ήφαιστος και, αφού περάσει τα προσωπικά του στοιχεία και την ποσότητα πετρελαίου θέρμανσης που αγόρασε, θα αποκτά ένα μοναδικό προσωπικό κωδικό.

Μέσω αυτής της διαδικασίας θα του επιστρέφεται μέρος της επιπλέον δαπάνης που θα προκύπτει σε σχέση με πέρυσι εξαιτίας της εξίσωσης των φόρων. Οι ασθενέστερες εισοδηματικά τάξεις θα δικαιούνται επιστροφή της συνολικής επιβάρυνσης.

Το συγκεκριμένο σενάριο θα κριθεί στη σύσκεψη της ερχόμενης Δευτέρας.

Σε ό,τι αφορά τα τέσσερα κριτήρια (εισοδηματικό, οικογενειακό, περιουσιακό και γεωγραφικό) που θα λαμβάνονται υπόψη για τη χορήγηση του επιδόματος, η αρχική απόφαση παραμένει ίδια, ωστόσο δεν έχουν ξεκαθαριστεί τα ακριβή όρια μέσα στα οποία θα διαμορφωθούν τα παραπάνω κριτήρια.

Για παράδειγμα, σύμφωνα με tovima.gr ένα από τα θέματα που έχει τεθεί στο τραπέζι είναι αν το επίδομα θα χορηγείται με βάση μία ελάχιστη κατανάλωση ή όχι.

Επίσης, ένα άλλο θέμα είναι πως θα διαχωρίζεται ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης μεταξύ των νοικοκυριών για τους δικαιούχους που ζουν σε πολυκατοικία.

Ακόμη, δεν έχει ξεκαθαριστεί αν θα δίνεται σε όλους ή θα εξαιρούνται κάποιες κατηγορίες φορολογουμένων.

Σε ό,τι αφορά πάντως το ύψος του επιδόματος, επισημαίνεται ότι αυτό θα είναι μεγαλύτερο αν οι δικαιούχοι είναι λιγότεροι και μικρότερο αν οι δικαιούχοι είναι περισσότεροι.

Υπάρχει επίσης πρόταση οι δικαιούχοι να λάβουν ως επίδομα το σύνολο του ΕΦΚ του πετρελαίου, ωστόσο αυτό δεν έχει αποφασιστεί ακόμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα