Συγκεντρωτική ηλιοθερμική ενέργεια: παραγωγή ρεκόρ στην Ισπανία

14:29 19/3/2012 - Πηγή: Econews

Ηλεκτρική ενέργεια ακόμα  και τη νύχτα παράγει μια πρωτοποριακή ηλιοθερμική μονάδα στη νότια Ισπανία, που αποθηκεύει την ηλιακή ενέργεια κατά τη διάρκεια της ημέρας ώστε να αξιοποιείται το βράδυ ή όταν έχει συννεφιά.

Πρόκειται για την μονάδα Gemasolar, που λειτουργεί από τον περασμένο Μάιο στις πεδιάδες της Ανδαλουσίας.

Ο κεντρικός της πύργος φωτίζεται από το φώς που αντανακλούν 2.600 ηλιακά κάτοπτρα 120 τετραγωνικών μέτρων το καθένα, που περικυκλώνουν μια τεράστια έκταση 195 εκταρίων.

«Είναι η πρώτη μονάδα στον κόσμο που δουλεύει 24 ώρες το 24ωρο – ένας σταθμός

συγκεντρωτικής ηλιοθερμικής ενέργειας που δουλεύει μέρα και νύχτα», δήλωσε ο Santago Arias, τεχνικός διευθυντής στην εταιρεία Torresol Energy, που διαχειρίζεται τον σταθμό.

«Μπορούμε να εξηγήσουμε τον μηχανισμό με πολύ απλούς όρους», τόνισε.

Τα ηλιακά κάτοπτρα αντανακλούν τις ακτίνες του ήλιου σε ένα πύργο που μεταδίδει την ενέργεια με ένταση 1.000 φορές υψηλότερη από την ένταση με την οποία φτάνουν στη Γη οι ακτίνες του ήλιου.

Η ενέργεια αποθηκεύεται σε μια δεξαμενή γεμάτη με λιωμένο αλάτι, σε θερμοκρασίες που ξεπερνούν τους 500 βαθμούς Κελσίου. Τα άλατα αυτά χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ατμού, ο οποίος με τη σειρά του τροφοδοτεί μια γεννήτρια για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Αυτό που κάνει τη μονάδα Gemasolar να ξεχωρίζει είναι ότι παράγει ενέργεια ακόμα και τη νύχτα, ανάλογα με την ποσότητα ηλιακής ενέργειας που έχει αποθηκεύσει κατά τη διάρκεια της ημέρας.

«Χρησιμοποιώ αυτή την ενέργεια όπως με βολεύει και όχι όπως μου ‘υπαγορεύει’ ο ήλιος», εξήγησε ο Arias.

Ως εκ τούτου, η πρωτοποριακή μονάδα παράγει 60% περισσότερη ενέργεια συγκριτικά με έναν σταθμό που δεν αποθηκεύει την ηλιακή ενέργεια, καθώς δουλεύει 6.400 ώρες τον χρόνο, ενώ οι συμβατικοί σταθμοί δουλεύουν 1.200 με 2.000 ώρες.

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα