Τα μεγάλα φωτοβολταϊκά της ΔΕΗ στον “πάγο”

09:48 12/9/2012 - Πηγή: Econews

Την αναβολή κατασκευής των δύο φωτοβολταϊκών σταθμών ισχύος 39MW και 11MW στη Μεγαλόπολη Αρκαδίας ανακοίνωσε η ΔΕΗ Ανανεώσιμες (διαβάστε σχετικά στο econews).

Αιτία η έλλειψη χρηματοδότησης για την εκτέλεση των εργασιών. Υπενθυμίζεται πως προ εννεαμήνου 2010 είχε επιλεγεί ως ανάδοχος του έργου η J&P Αβαξ.

Ωστόσο, η άσχημη οικονομική κατάσταση της μητρικής και της θυγατρικής εταιρείας αλλά και η προβληματική τραπεζική χρηματοδότηση ανάγκασαν

τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες να μην προχωρήσει με τη συμφωνία.

Αξίζει να σημειωθεί πως το φωτοβολταϊκό στη Μεγαλόπολη είναι ένα έργο που καρκινοβατεί από το 2006. Τότε ακόμα ο κυνηγετικός σύλλογος Τρίπολης είχε προσφύγει στο ΣτΕ με το επιχείρημα ότι τα φωτοβολταϊκά πλαίσια θα τυφλώνουν τα θηράματα με αποτέλεσμα να ξεκινήσει μια μακρά περίοδος καθυστερήσεων.

—Το μεγάλο φωτοβολταϊκό της Πτολεμαΐδας

Όσον αφορά στο μεγάλο φωτοβολταϊκό της Πτολεμαϊδας ισχύος 200 μεγαβάτ, η ΔΕΗ θα αναζητήσει συνεταίρο για την υλοποίηση της επένδυσης, στην οποία περιλαμβάνεται επίσης και η ίδρυση εργοστασίου κατασκευής φωτοβολταϊκών πάνελς.

Σύμφωνα με πληροφορίες του euro2day, αφενός ο κινεζικός ανταγωνισμός στα φωτοβολταϊκά πάνελαγορά των πάνελς και αφετέρου η μείωση των εγγυημένων τιμών πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας στο δίκτυο προκαλούν προβληματισμούς για το όλο έργο.

—Λιγνιτική μονάδα Πτολεμαΐδας

Αξίζει να σημειωθεί πως αντίστοιχα προβλήματα χρηματοδότησης και καθυστερήσεις συναντά και η κατασκευή της νέας λιγνιτικής μονάδας του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας προϋπολογισμού περίπου 1,4 δις. ευρώ, παρ΄ ότι μειοδότης έχει ανακηρυχθεί κοινοπραξία με επικεφαλής την ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ.

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα