Το ηλεκτρονικό τσιγάρο εξοικονομεί δεκάδες εκατομμύρια Ευρώ στο σύστημα Υγείας λένε οι εταιρείες

Το κόστος της αντιμετώπισης των συνεπειών του καπνίσματος υπολογίζεται ότι σε ετήσια βάση ξεπερνά το 14% του προϋπολογισμού για την Υγεία, δηλαδή φτάνει περίπου στο επίπεδο -ρεκόρ των 5 δισ. Ευρώ.

Ειδικά σήμερα, μια τέτοια επώδυνη «αιμορραγία» θα έπρεπε να αποφεύγεται, τη στιγμή μάλιστα που οι δαπάνες για την Υγεία διαρκώς περικόπτονται και οι ασφαλισμένοι νιώθουν έμπρακτα τη δραστική μείωση στην ποιότητα της φαρμακευτικής και της νοσοκομειακής τους φροντίδας.

«Αυτή η δαπάνη θα μπορούσε άμεσα να υποστεί «κούρεμα» της τάξης των 250 εκατομμυρίων ευρώ, αν μόνο το 5% των καπνιστών αλλάξει συνήθεια και στραφεί στο ηλεκτρονικό τσιγάρο», τονίζει σε δηλώσεις του ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας ηλεκτρονικών τσιγάρων Alter eGo και πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικού Τσιγάρου κ. Δημήτρης Πετρόπουλος. «Η μείωση αυτή», υπογραμμίζει, «προκύπτει, αν λάβουμε συγχρόνως υπόψη μας το γεγονός,  πως η βλαπτικότητα του ηλεκτρονικού τσιγάρου είναι 100-1000 φορές μικρότερη από εκείνη του συμβατικού».

Ο κ. Πετρόπουλος, περιγράφοντας παράλληλα το τοπίο που επικρατεί στην αγορά του ηλεκτρονικού τσιγάρου, μια αγορά «στην οποία δραστηριοποιούνται κυρίως επιχειρήσεις αξιόπιστες, δυναμικές, με σεβασμό στον καταναλωτή και στην ποιότητα των προϊόντων που εισάγουν και εμπορεύονται», χαρακτηρίζει το θεσμικό πλαίσιο που υπάρχει σήμερα «απηρχαιωμένο, άδικο και αναποτελεσματικό, που ενώ δεν θέτει κανέναν απολύτως περιορισμό (πλην ελαχίστων) στο εμπόριο τσιγάρου, εν τούτοις προσπαθεί να επιβάλει περιορισμό στο ηλεκτρονικό τσιγάρο», ενώ καταλήγει λέγοντας πως «αυτό συνιστά παραλογισμό, που πρέπει να διορθωθεί άμεσα».

Υπενθυμίζεται ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν αποτελεί ιατρική μέθοδο διακοπής του καπνίσματος, αλλά μια εναλλακτική μορφή του, λιγότερο επιβλαβή και φυσικά απευθύνεται αποκλειστικά σε καπνιστές.

Διαβάστε έρευνες για το ηλεκτρονικό τσιγάρο στο econews.

Keywords
Τυχαία Θέματα