Το κάπνισμα έχει θετική επίδραση σε καλοήθη όγκο

09:34 30/4/2012 - Πηγή: Econews

Το κάπνισμα είναι μια πάρα πολύ ανθυγιεινή συνήθεια. Ωστόσο, μια νέα έρευνα αποδεικνύει πως ουδέν κακόν αμιγές καλού.

Νέα έρευνα δείχνει πως το κάπνισμα μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης ενός καλοήθους όγκου πλησίον του εγκεφάλου, χωρίς όμως η νικοτίνη να είναι  η προστατευτική ουσία.

Η έρευνα που διενεργήθηκε στη Σουηδία έδειξε πως οι άνδρες καπνιστές συγκεντρώνουν 60% μικρότερη πιθανότητα να εμφανίσουν την ασθένεια ακουστικό νευρίνωμα από τους μη καπνιστές. Το ποσοστό είναι μικρότερο στις γυναίκες (30%).

Το

ακουστικό νευρίνωμα, ή αλλιώς αιθουσαίο σβάνωμα, είναι ένας καλοήθης πρωτοπαθής ενδοκράνιος όγκος των μυελινο-παραγωγών κυττάρων του 8ου εγκεφαλικού νεύρου (στατικο-ακουστικό νεύρο).

Ο σωστός ιατρικός όρος είναι αιθουσαίο σβάνωμα, επειδή ο όγκος αφορά την αιθουσαία συνιστώσα της 8ης εγκεφαλικής συζυγίας και άρχεται από τα κύτταρα του Schwan, κύτταρα που περιτυλίγουν τις νευρικές ίνες.

Περίπου μία περίπτωση σε κάθε 100.000 κατοίκους διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο παγκοσμίως.

—Τι συμπτώματα προκαλεί το ακουστικό νευρίνωμα;

Το ακουστικό νευρίνωμα αναπτύσσεται πολύ αργά. Τα συμπτώματα είναι στην αρχή ήπια. Βαθμιαία όμως προκαλείται βαρηκοΐα, εμβοές στα αυτιά και ζάλη. Μεγαλώνοντας ο όγκος θα επηρεάσει το προσωπικό νεύρο, προκαλώντας μερική παράλυση (ασυμμετρία προσώπου), το τρίδυμο νεύρο, προκαλώντας νευραλγία τριδύμου, τα κατώτερα εγκεφαλικά νεύρα προκαλώντας δυσκολία στην κατάποση και τέλος πιέζοντας το στέλεχος προκαλεί αστάθεια και μυϊκή αδυναμία (πάρεση) των άκρων. Σε ορισμένες περιπτώσεις προκαλεί υδροκεφαλία και συμπτώματα αυξημένης ενδοκράνιας πίεσης (κεφαλαλγία, ναυτία, εμέτοι, υπνηλία και κώμα) είτε αποφράσσοντας την τέταρτη κοιλία του εγκεφάλου είτε λόγω αύξησης του λευκώματος (πρωτεϊνών) στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό.

Το ακουστικό νευρίνωμα αντιμετωπίζεται με χειρουργική επέμβαση, αλλά και με ακτινοθεραπείες.

Οι επιστήμονες εκτιμούν πως η έλλειψη οξυγόνου που συνδέεται με το κάπνισμα ενδέχεται να προλαμβάνει την ανάπτυξη όγκων του ακουστικού νευρινώματος μέσω ελλιπούς οξυγόνωσης των προβληματικών κυττάρων του Schwan.

Η έρευνα θα δημοσιευθεί στην επιστημονική επιθεώρηση American Journal of Epidemiology.

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα