Το μόνο που δεν ανακυκλώνεται είναι η Τέχνη

17:56 9/2/2012 - Πηγή: Econews

Τη φήμη τους ως φιλότεχνοι πασχίζουν να χτίσουν οι Καταριανοί.

Πρόσφατα, η βασιλική οικογένεια Αλ Θάνι -γνωστή από τις επαφές μελών της με τον Χάρη Παμπούκη για την εκμετάλλευση της έκτασης του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό-  κατέβαλλε το αστρονομικό ποσό των 250 εκατ. δολαρίων για να αγοράσει τον περίφημο πίνακα “Οι Χαρτοπαίκτες” του γάλλου ζωγράφου Πωλ Σεζάν, το οποίο έγινε το ακριβότερο -με οικονομικούς όρους- έργο τέχνης στην ιστορία.

Την ιστορία έφερε στο φως

το Vanity Fair, ενώ φημολογείται πως η συναλλαγή-ρεκόρ έλαβε χώρα στα τέλη του 2011.

Στην υπόθεση υπάρχει και ελληνικό ενδιαφέρον, καθώς τον πίνακα πούλησε στους Αλ-Θάνι ο μεγαλοεφοπλιστής Γεώργιος Εμπειρίκος, της γνωστής ελληνικής οικογενείας με καταγωγή από την Άνδρο.

Ο πίνακας -λάδι σε καμβά- απεικονίζει δύο αγρότες από την Προβηγκία της νότιας Γαλλίας να παίζουν χαρτιά και αποτελεί τον πρώτο από μια θεματική σειρά πέντε πινάκων του διάσημου ιμπρεσσιονιστή ζωγράφου.

Οι υπόλοιποι τέσσερις φιλοτεχνήθηκαν πιθανότητα στις αρχές του προηγούμενου αιώνα και φιλοξενούνται σε ορισμένες από τις διασημότερες συλλογές στον κόσμο: από το Μητροπολητικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης ως το Μουσείο Ορσέ του Παρισιού κι από το Ίδρυμα Τέχνης Κουρτώ του Λονδίνου ως το Ίδρυμα Μπαρνς της Φιλαδέλφεια.

Αλλά γιατί τόσο ακριβά; Πρώτα απ’ όλα πρόκειται για Σεζάν. Ο Πικάσσο έλεγε γι’΄αυτόν “είναι ο πατέρας όλων μας” και ο Ματίς τον θεωρούσε πρωτοπόρο (“αφού το λέει κι ο Σεζάν έχω δίκιο”).

Υπάρχει όμως και μια δεύτερη πτυχή, όχι τόσο καλλιτεχνική. Ο πρώην ιδιοκτήτης Γεώργιος Εμπειρίκος δεν έδειχνε τον πίνακα σε κανέναν, τον κρατούσε αθέατο από τα βλέμματα και επιβεβαιωμένα είχε απορρίψει προσφορές εκατοντάδων χιλιάδων Ευρώ για να τον πουλήσει. Έτσι το έργο απέκτησε τη φήμη ενός κορυφαίου καλλιτεχνήματος που βρίσκεται σε ιδιωτικά χέρια.

Και αυτή ακριβώς τη φήμη κυνηγάει το κράτος με το υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα παγκοσμίως, το Κατάρ.

Το πετρελαιοπαραγωγό αραβικό κρατίδιο πασχίζει να αναδειχθεί σε νέα Μέκκα του χρήματος και του πνεύματος, εγκαθιστώντας κορυφαία εκπαιδευτικά και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και αγοράζοντας πανάκριβα έργα τέχνης.

Δυστυχώς όμως για τους νεόκοπους στα καλλιτεχνικά Καταριανούς, στην πραγματικότητα η Τέχνη ούτε αγοράζεται ούτε ανακυκλώνεται.

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα