Τουρισμός: περιβαλλοντικά επιζήμιο το σχέδιο νόμου λένε τρεις ΜΚΟ

13:23 28/3/2012 - Πηγή: Econews

Την αντίρρησή τους προς το νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων με το οποίο ρυθμίζεται η δόμηση σε τουριστικές περιοχές και νησιά εκφράζουν τρεις περιβαλλοντικές ΜΚΟ.

Σε ανοιχτή επιστολή τους προς τα μέλη του ελληνικού Κοινοβουλίου, οι ΜΚΟ επισημαίνουν πως το σχέδιο νόμου δημιουργεί ανησυχίες για ανεξέλεγκτη δόμηση και υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος.

Αναλυτικότερα, η επιστολή

έχει ως εξής:

Θέμα: “Αντιρρήσεις των Περιβαλλοντικών Οργανώσεων για το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων με τίτλο «Ρυθμίσεις Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών, Μεταφορών, Δημόσιων Έργων και άλλες διατάξεις»”

Αξιότιμες κυρίες και αξιότιμοι κύριοι Βουλευτές,

Επικοινωνούμε εκτάκτως μαζί σας για να σας επισημάνουμε τον κίνδυνο που προκύπτει από τα νέα νομοσχέδια και υπουργικές αποφάσεις (Σχέδιο ΚΥΑ με τίτλο «Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τον Τουρισμό» και Νομοσχέδιο Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων με τίτλο «Ρυθμίσεις Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών, Μεταφορών, Δημόσιων Έργων και άλλες διατάξεις»), τα οποία δημοσιοποιήθηκαν στις 9/3 και 26/3 αντίστοιχα και αφορούν έναν από τους πυλώνες της ελληνικής οικονομίας, τον Τουρισμό.  

Δυστυχώς διαπιστώνουμε πως ένα τόσο σημαντικό θέμα όπως η τουριστική ανάπτυξη, που μπορεί να συνεισφέρει στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας τόσο ως μέσο για να ξεπεραστεί η κρίση, όσο και ως θεμέλιο για τη μετέπειτα εξέλιξή της,  αντιμετωπίζεται με πρωτόγνωρη προχειρότητα. Ιδιαίτερα το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Υποδομών δεν τέθηκε καν σε δημόσια διαβούλευση ενώ γίνεται προσπάθεια να καταστεί νόμος του κράτος μέσα σε μόλις μια εβδομάδα.

Έχοντας συμμετάσχει στην (ανεπίτρεπτα βραχύπνοη) δημόσια διαβούλευση των έντεκα ημερών για το προαναφερόμενο σχέδιο της ΚΥΑ και έχοντας σημειώσει μια σειρά παρατηρήσεων και προτάσεων, ήρθαμε αντιμέτωποι με ένα κείμενο σχεδίου νόμου με τίτλο «Ρυθμίσεις Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών, Μεταφορών, Δημόσιων Έργων και άλλες διατάξεις», το οποίο περιείχε άσχετες με την τουριστική ανάπτυξη ρυθμίσεις, όπως επίσης είχε γίνει και τον Αύγουστο του 2011 με τον νόμο 4002/2011.

Δυστυχώς, το περιεχόμενο του μας βάζει σε ακόμα μεγαλύτερο προβληματισμό λόγω της έλλειψης προσοχής για έναν ζωτικής σημασίας οικονομικό κλάδο, σε μια περίοδο που υπάρχει τόσο μεγάλη ανάγκη οικονομικής ανάκαμψης και συνεπώς διαφύλαξης όλων εκείνων των στοιχείων που συμβάλλουν στην οικονομική μας ευημερία.

Επισημαίνουμε πως η υιοθέτηση τέτοιων μέτρων θα είναι επιζήμια για τον τουρισμό της χώρας τώρα και στο μέλλον, για τους λόγους που αναφέραμε στις θέσεις μας επί της ΚΥΑ, οι οποίες αναρτήθηκαν εμπρόθεσμα στην Δημόσια Διαβούλευση.

Η χθεσινή εισαγωγή του νέου νομοσχεδίου εντείνει τις προβληματισμούς μας και στα εξής σημεία:

* Δεν διασαφηνίζεται ο ρόλος του σχεδίου της ΚΥΑ, όπως και η σύνδεση της με το νέο σχέδιο

Keywords
Τυχαία Θέματα