Τούρτα μόκα-σοκολάτα με 12 στρώσεις: black is beautiful!

16:45 10/1/2012 - Πηγή: Econews

Το πρώτο ποστ ζαχαροπλαστικής στον φετινό καινούργιο χρόνο δεν μπορεί παρά να είναι σοκολατένιο. Για γούρι και ποδαρικό στο pandespani και για σοκολατένιο καλωσόρισμα σε όλους· για τη θετική διάθεση και κάποια επίμονη αισιοδοξία τόσο εν τέλει ανθεκτική και ξεροκέφαλη, που γίνεται ικανή αν όχι να αναποδογυρίζει τις δυσκολίες τουλάχιστον όμως να ενθαρρύνει την ιδέα πως αρκεί να πλέεις για να προχωράς κι ας μεταβάλλεται η ευθεία της πορείας.

Συνταγή για την αρχή του 2012: η τούρτα με τις 12 στρώσεις! Ολίγη σπιτική εξτραβαγκάντσα,

γνήσια, δομημένη από καιρό, τολμηρή κι αναπάντεχα γλυκιά. Μόκα και μαύρη σοκολάτα, με 6 διαφορετικές προσεγγίσεις σε γεύση, χρώμα και υφή, 3 παντεσπάνια, άρωμα και εμφάνιση bold and beautiful. Απλά υλικά, καμία επιτήδευση και με ένα σχετικό εκτόπισμα να ρέπει προς αυτό που αποκαλούμε χαρακτήρα πληθωρικό, μια παρουσία pas vraiment de dose minimale, ενδεικτική της τάσης ‘δεν το βάζω κάτω’ και μαζί ‘δεν βαριέμαι’.

Εγχείρημα ημέρας γενεθλίων, η επιλογή (συνεναιτική) εμπνευσμένη από τις εντυπωσιακές στο μάτι σοκολατένιες μπόμπες του είδους, που κάνουν οι περήφανες γηραιές και μη κυρίες του αμερικανικού νότου και από τις ‘κόκκινες βελούδινες τούρτες’ (Red velvet cakes). Η συνταγή έχει διαμορφωθεί προς το ελαφρύτερο (μετά από έρευνα και αρκετές αλλαγές) από την βασική του Επίκουρου, μια και η πρώτη θεωρήθηκε από την ολομέλεια απίστευτα βουτυράτη και παρότι χορταστική, καθόλου μα καθόλου φίνα για τα γούστα μας.

Αυτό που προσθέτει καθοριστικά στο αποτέλεσμα είναι η γευστική και χρωματική διαφοροποίηση στις μη κρεμώδεις παντεσπανικού τύπου διαστρώσεις, με πιο ενδιαφέρουσα (κατ’ εμέ) εκείνη της μαρέγκας με τα φουντούκια.

Φαίνεται αλλά θα το πω. Δεν πρόκειται για συνταγή που ξεπετιέται στα γρήγορα. Αλλά οργανωμένα και με σύστημα (κάτι σαν προμελετημένο έγκλημα) ή ειδικά αν η διαδικασία κατανεμηθεί σε δυο μέρες, το έργο διαγράφεται χρονικά λιγότερο μεγαλεπήβολο και περισσότερο διασκεδαστικό. Σημειώνω επίσης πως το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό και αξίζει τον κόπο αν έχετε τα κέφια σας και θέλετε να εμπλουτίσετε τη συλλογή σας των επιφωνημάτων με μερικά ακόμη …ουάου!

Last but not least. Συνταγή με διαπιστευμένη διάρκεια που δεν απογοητεύει, όπερ θα απολαύσετε όλες τις νουάρ σοκολά δοκιμές όσο θα παίζετε μαζί της, γι’ αυτό και συστήνω να ασχοληθείτε με την ατμόσφαιρα πριν την ξεκινήσετε και την μουσική επένδυση του εγκλήματος. Good luck και κάθε γλυκιά επιτυχία σε όλα!

Προετοιμασία: 3-4 ώρες ανάλογα με τα σκεύη που θα χρησιμοποιήσετε. Θα χρειαστείτε γενικά έναν κάποιο χώρο δουλεύοντας την συγκεκριμένη συνταγή και τουλάχιστον 1 φόρμα – ταψί μεγέθους 26×38 εκατ. Αν χρησιμοποιήσετε 3 τέτοιες, που σημαίνει ότι ετοιμάζετε κάθε στρώση όσο ψήνετε η προηγούμενη, θα κερδίσετε χρόνο τουλάχιστον στην προετοιμασία. Σημειώστε πως όλα τα αβγά που αναφέρονται είναι μεγάλα. Έχετε όλα τα υλικά έτοιμα στις σωστές ποσότητες, βοηθάει πολύ.

Όλα τα παντεσπάνια μπορούν να γίνουν την προηγουμένη της σύνθεσης της τ

Keywords
Τυχαία Θέματα