Ξυλώδης βιομάζα: χαμηλά ποσοστά εκμετάλλευσης στην Ήπειρο

Μεγάλες ποσότητες ξυλώδους βιομάζας στην Ήπειρο παραμένουν αναξιοποίητες, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας proinoslogos.gr.

Ειδικότερα, όπως τονίστηκε στην παρουσίαση του προγράμματος WOOD3 την περασμένη Τετάρτη, η Ελλάδα διαθέτει μεγάλο πλούτο σε ξυλώδη βιομάζα, λόγω των τεράστιων ποσοτήτων δασικών υπολειμμάτων που δεν αξιοποιούνται.

Ο Καθηγητής του Τμήματος της Τεχνολογίας Ξύλου του ΤΕΙ Λάρισας κ. Γιώργος Νταλός ανέφερε μάλιστα

ότι  «με το να μην αλλάζουμε τη μορφή ενέργειας, αυτό είναι απλώς χάσιμο χρόνου»!

Κατά την ομιλία του, ο Πρόεδρος της Ένωσης Δασικών Συνεταιρισμών Ηπείρου Ι. Ντασταμάνης, απέδωσε τα χαμηλά ποσοστά αξιοποίησης της ξυλώδους βιομάζας στην περιοχή στην έλλειψη διαχειριστικών μελετών για τα δάση της Ηπείρου και στην έλλειψη συνεργασίας.

Παράλληλα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, επέρριψε ευθύνες στις δασικές υπηρεσίες, οι οποίες επικαλούνται έλλειψη προσωπικού.

Ωστόσο,  άλλες περιοχές επενδύουν στην αξιοποίηση της ξυλώδους βιομάζας, καθώς τα οφέλη που προκύπτουν είναι πολλά.

Για παράδειγμα, ο Δήμος Καρδίτσας ανακοίνωσε πως  βρίσκεται στη φάση της δημοπράτησης του έργου για αλλαγή του τρόπου θέρμανσης στο κολυμβητήριο της πόλης.

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα WOOD3, στόχος του είναι η προώθηση της παραγωγής ενέργειας από την ξυλώδη βιομάζα, από περιβαλλοντική, κοινωνική και οικονομική σκοπιά.

Στο έργο συμμετέχει η Περιφέρεια Ηπείρου, μαζί με άλλους 7 εταίρους από την Ισπανία, την Ιταλία, την Γαλλία και την Σλοβενία.

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα