ΥΠΕΚΑ: 100 εκατ. Ευρώ για προστασία και αποκατάσταση των δασών

10:03 22/3/2012 - Πηγή: Econews

Δήλωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας που γιορτάστηκε στις 21 Μαρτίου έκανε ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου μίλησε για την ανάγκη θωράκισης του δασικού πλούτου και επεσήμανε ότι έχουν εξασφαλιστεί κονδύλια ύψους 100 εκατ. Ευρώ για την αποκατάσταση δασικών οικοσυστημάτων.

Αναλυτικότερα, ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε τα εξής:

“Η 21η Μαρτίου

έχει θεσπιστεί από τον Ο.Η.Ε. ως ημέρα εορτασμού των δασών για να    μας τονίζει το αυτονόητο, τη ζωτική σημασία που έχουν τα δάση για τη διατήρηση της ζωής στον πλανήτη και την αγάπη και τη φροντίδα που οφείλει να έχει ο άνθρωπος σε αυτά.

Ο 21ος αιώνας θεωρείται ο πλέον κρίσιμος όχι μόνο για την επιβίωση του ανθρώπου αλλά και για τη διάσωση των δασών που απέμειναν. Στο κατώφλι της νέας χιλιετίας, η περιβαλλοντική, κοινωνική και οικονομική σπουδαιότητα των δασών καθίσταται περισσότερο σημαντική από ποτέ, εξαιτίας της διαρκώς επιδεινούμενης διαταραχής του οικολογικού ισοζυγίου του πλανήτη.

Η συστηματική μείωση της συνολικής δασοκάλυψης από τις αλόγιστες και απρογραμμάτιστες ενέργειες του ανθρώπου, κυρίως τα τελευταία διακόσια χρόνια, καθώς και οι δυσμενέστατες επιπτώσεις που επακολούθησαν, κατέστησαν προφανή την ζωτική σημασία των δασών για την διατήρηση της βιόσφαιρας της γης.

Οι υπηρεσίες και οι λειτουργίες των δασών στη διαβίωση του ανθρώπου είναι καθοριστικές όπως, στον κύκλο του άνθρακα, στον κύκλο του νερού, στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, στην προστασία των εδαφών από την διάβρωση, στη μείωση των πλημμυρικών φαινομένων

Βρισκόμαστε σε ένα περιβαλλοντικό σημείο καμπής, αφού οι ενέργειές μας στο άμεσο μέλλον είναι δυνατόν να έχουν μη αντιστρεπτές επιπτώσεις σε ολόκληρο τον πλανήτη. Τώρα, είναι η ώρα δράσης για την αποτελεσματική προστασία των δασών και του φυσικού περιβάλλοντος σε παγκόσμια κλίμακα και για αυτό η σημερινή επέτειος καθίσταται περισσότερο σημαντική από ποτέ.

Στα πλαίσια αυτά και με δεδομένα τα προβλήματα και την οικονομική συγκυρία που ζούμε, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, πιστεύουμε ακράδαντα ότι σε μία χώρα σαν την Ελλάδα, ο σεβασμός και η προστασία του περιβάλλοντος οφείλει να πηγαίνει χέρι-χέρι με την παραγωγική δραστηριότητα και την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών.

Κύριο μέλημά μας είναι να θωρακίσουμε το δασικό μας πλούτο από τις αλλαγές χρήσεων, αλλά παράλληλα και να ενισχύσουμε την ανάπτυξη παραγωγικών δραστηριοτήτων, όπως η πιστοποιημένη υλοτομία, η οργανωμένη κτηνοτροφία, η ανάπτυξη ήπιων μορφών τουρισμού, η επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και άλλων δραστηριοτήτων χωρίς περιβαλλοντική επιβάρυνση.

Θωρακίζουμε λοιπόν τα δάση μας και είμαστε περήφανοι για την πρώτη ανάρτηση και κύρωση δασικών χαρτών μετά το Σύνταγμα του 1975. Πέρα από την οριοθέτηση των δασικής μορφής εκτάσεων της χώρας μας, μεσοπρόθεσμος στόχος μας είναι και η επικαιροποίηση και κωδικοποίηση της δασικής νομοθεσίας.

Για αυτό, εξασφαλίσαμε Ευρωπαϊκούς πόρους, με την έν

Keywords
Τυχαία Θέματα