ΥΠΕΚΑ: συνάντηση με Κινέζους με θέμα την ενέργεια

Επίσκεψη στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, πραγματοποίησε την Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012, Κινεζική Αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Υφυπουργό (Deputy Administrator) της Κρατικής Υπηρεσίας Ενέργειας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Liu Qi.

Η Αντιπροσωπεία είχε συνάντηση με τον Υφυπουργό ΠΕΚΑ, Μάκη Παπαγεωργίου, τον Γενικό Γραμματέα Ενέργειας, καθ. Κωνσταντίνο Μαθιουδάκη και Υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε σε ενεργειακά θέματα, κοινού ενδιαφέροντος.

Όπως δήλωσε ο υφυπουργός ΠΕΚΑ στον χαιρετισμό του, το υπουργείο είναι

“υπεύθυνο για όλα τα ζητήματα που αφορούν στην Ενέργεια” και αναφέρθηκε στον στρατηγικό σχεδιασμό, σε συμφωνία με τις ενεργειακές και κλιματικές οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος περιλαμβάνει:

1. την ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς ενέργειας,

2. Την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού και πιο συγκεκριμένα της παροχής φυσικού
αερίου και πετρελαίου, μέσα από τη διαφοροποίηση πηγών και διαδρομών και τέλος,

3. Την επίτευξη των στόχων «20-20-20» που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι το 2020,  δηλαδή τη μείωση αερίων του θερμοκηπίου κατά 20%, την αύξηση της συμμετοχής των ΑΠΕ στο 20% στην τελική ενεργειακή κατανάλωση και την αύξηση κατά 20% της ενεργειακής αποδοτικότητας.

Ο κ. Παπαγεωργίου αναφέρθηκε διεθνείς ενεργειακές συνεργασίες όπως η Διεθνής Σύμπραξη για Συνεργασία στον τομέα Ενεργειακής Απόδοσης (International Partnership on Energy Efficiency Cooperation – IPEEC) και η Πρωτοβουλία του ΟΗΕ «Sustainable Energy For All» και τόνισε την ανάγκη συνεργασίας Κίνας – Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως σημαντικοί εισαγωγείς και καταναλωτές ενέργειας.

Όσον αφορά στην επίσκεψη της κινεζικής αντιπροσωπείας στη χώρα μας, ο κ. Παπαγεωργίου έκανε λόγο για “χρήσιμο και εποικοδομητικό διάλογο με τους αρμόδιους ελληνικούς φορείς με στόχο την ενδυνάμωση των σχέσεων μας και την προώθηση κοινών δραστηριοτήτων”.

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα