Προλακτίνη & Προλακτίνωμα

Προλακτίνη & Προλακτίνωμα

Γράφει η ενδοκρινολόγος, Δρ Μαρία Καραφλού, απόφοιτος & διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Αθηνών

Αρκετά συχνά παραπέμπονται στον ενδοκρινολόγο γυναίκες με υψηλή τιμή προλακτίνης. Η προλακτίνη είναι ορμόνη που εκκρίνεται από έναν

αδένα που βρίσκεται μέσα στον εγκέφαλό μας, την υπόφυση.

Η προλακτίνη αυξάνεται σημαντικά και αυτό είναι φυσιολογικό στην εγκυμοσύνη και τον θηλασμό. Σε κάποιες γυναίκες (αλλά και άνδρες) όμως παρατηρείται μια υπερπλασία των λακτοτρόφων κυττάρων του αδένα που λέγεται υπόφυση, η οποία οδηγεί σε υπερέκκριση προλακίνης και αυτό μπορεί να δώσει συπτώματα όπως διαταραχές περιόδου, πάυση της περιόδου και γαλακτόρροια. Γαλακτόρροια είναι μια κατάσταση κατά τη οποία μια κοπέλα βλέπει λευκωπό έκκριμα στη θηλή του μαστού και αυτό επιτείνεται με την τριβή ή την σεξουαλική επαφή.

Η επίσκεψη στον ενδοκρινολόγο είναι απαραίτητη για να γίνει η λήψη του ιατρικού ιστορικού και να αποκλειστούν αίτια υπερπρολακτιναιμίας, όπως φάρμακα. Ο ενδοκρινολόγος θα επιβεβαιώσει εργαστηριακά (μετά τη λήψη ιατρικού ιστορικού και την κλινική εξέταση) την αυξημένη τιμή προλακτίνης. Θα ζητήσει απεικονιστικό έλεγχο της υπόφυσης με μαγνητική τομογραφία και θα διαγνώσει αν πρόκειται για μια υπερπλασία ή για εντοπισμένο αδένωμα της υπόφυσης που υπερεκκρίνει προλακτίνη και λέγεται προλακτίνωμα. Τα προλακτινώματα είναι καλοήθεις όγκοι της υπόφυσης και αντιμετωπίζονται με χορήγηση αγωγής και απεικονιστική παρακολούθηση. Ο ενδοκρινολόγος συχνά ζητά την εκτίμηση οφθαλμιάτρου, αν το αδένωμα της υπόφυσης βρίσκεται κοντά στο οπτικό χίασμα και τυχόν επηρεάζει την όραση της ασθενούς.

Keywords
Τυχαία Θέματα