Αποκλειστικό: Αυτές είναι οι νέες ερωτήσεις για την απόκτηση διπλώματος οδήγησης

To Carandmotor.gr δημοσιεύει αποκλειστικά τι περιλαμβάνει το νέο βιβλίο της Θεωρητικής Εκπαίδευσης και Εξέτασης υποψήφιων οδηγών.

Το νέο βιβλίο που περιλαμβάνει την θεωρία αλλά και τις ερωτήσεις στις οποίες θα εξετάζονται οι υποψήφιοι οδηγοί για την απόκτηση άδειας οδήγησης αυτοκινήτου παρουσιάζει αποκλειστικά το Carandmotor.gr το οποίο θα πρέπει να επισημάνουμε ότι θα εξετεταστεί από τους ιδιοκτήτες των Σχολών Οδηγών ώστε να καταθέσουν τις όποιες ενστάσεις έχουν και κατόπιν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών να δώσει την τελική έγκριση εφαρμογής του.

Το νέο

βιβλίο περιλαμβάνει 24 κεφάλαια τα οποία αφορούν σε 530 σελίδες με 819 ερωτήσεις! Τα Κεφάλαια αφορούν στο Αυτοκίνητο ως Μέσο Μεταφοράς και η χρήση του, Γνωρίζοντας το Αυτοκίνητο, Ενέργειες προετοιμασίας πριν την οδήγηση, Συντήρηση του οχήματος, Έξυπνα συστήματα υποβοήθησης οδηγού, Το οδικό δίκτυο, Η Σήμανση και η φωτεινή σηματοδότηση, Οδήγηση σε αυτοκινητόδρομο και σε οδό ταχείας κυκλοφορίας, Οι κόμβοι, Η κυκλοφορία σε κανονικές συνθήκες, Οδική ασφάλεια και νέοι οδηγοί, Οικονομική/Οικολογική οδήγηση και στρατηγικές ασφαλούς και συνετής οδήγησης, Οδήγηση σε διάφορες δυσμενείς κυκλοφοριακές και περιβαλλοντικές συνθήκες, Οδήγηση στο ορεινό δίκτυο, Ταχύτητα, Οι αποστάσεις ασφαλείας, πέδησης και ακινητοποίησης, Αντιμετώπιση έκτακτων συνθηκών, Λοιποί χρήστες της οδού, Επιβαρυντικοί παράγοντες κατά την οδήγηση, Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ) και οδήγηση, Η Άδεια Οδήγησης και τα κατάλληλα έγγραφα, Η ασφάλιση του αυτοκινήτου, Ταξιδεύοντας εντός και εκτός συνόρων και Φόρτωση και Ρυμούλκηση οχημάτων.

Για πρώτη φορά θα λέγαμε ότι γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην οικονομική/οικολογική και αμυντική οδήγηση, την υπερβολική ταχύτητα, για την σημαντικότητα των αποστάσεων ασφαλείας αλλά και τους επιβαρυντικούς παράγοντες κατά την οδήγηση όπως αλκοόλ, φάρμακα, κινητό, κ.ά., ενώ ιδιαίτερη αναφορά γίνεται σε ξεχωριστό κεφάλαιο για τα Άτομα με Αναπηρία.

Ο στόχος στο 1ο κεφάλαιο «Το αυτοκίνητο ως μέσο μεταφοράς και η χρήση του» είναι οι υποψήφιοι οδηγοί να γνωρίσουν τα βασικά ορόσημα της ιστορικής εξέλιξης του αυτοκινήτου στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς, και να αποκτήσουν βασικές γνώσεις σε σχέση με τη χρήση του αυτοκινήτου ως μέσο μεταφοράς.

Ο στόχος στο 2ο κεφάλαιο «Γνωρίζοντας το αυτοκίνητο» είναι οι υποψήφιοι οδηγοί να αποκτήσουν βασικές γνώσεις για το αυτοκίνητο, τα μέρη που το αποτελούν, καθώς και την ορθή λειτουργία τους.

Ο στόχος στο 3ο κεφάλαιο «Ενέργειες προετοιμασίας πριν την οδήγηση» είναι οι υποψήφιοι οδηγοί να αποκτήσουν βασικές γνώσεις για την προετοιμασία πριν την οδήγηση συμπεριλαμβανομένων των ελέγχων, των προφυλάξεων και των ρυθμίσεων που πρέπει να κάνουν, ώστε να σιγουρευτούν τόσο για την δική τους ασφάλεια, όσο και για την ασφάλεια των επιβατών και των άλλων χρηστών της οδού.

Ο στόχος στο 4ο κεφάλαιο «Συντήρηση του οχήματος» είναι οι υποψήφιοι οδηγοί να αποκτήσουν βασικές γνώσεις για τις ενέργειες που απαιτούνται για την ορθή συντήρηση του αυτοκινήτου τους.

Ο στόχος στο 5ο κεφάλαιο «Έξυπνα συστήματα υποβοήθησης» είναι οι υποψήφιοι οδηγοί να αποκτήσουν μια ολοκληρωμένη εικόνα για τα συστήματα που υπάρχουν στο όχημα και πώς μπορούν να σας βοηθήσουν στην αποφυγή οδικού συμβάντος (ατυχήματος).

Ο στόχος στο 6ο κεφάλαιο «Το οδικό δίκτυο» είναι οι υποψήφιοι οδηγοί να αποκτήσουν βασικές γνώσεις σχετικά με την ορολογία και την ιεράρχηση του οδικού δικτύου και τα είδη των δρόμων στην Ελλάδα.

Ο στόχος στο 7ο κεφάλαιο «Η σήμανση και η φωτεινή σηματοδότηση» είναι οι υποψήφιοι οδηγοί να αποκτήσουν γνώσεις των πιο κοινών οδικών σημάνσεων, που διατηρούν την κυκλοφορία οργανωμένη και ομαλή.

Ο στόχος στο 8ο κεφάλαιο «Οδήγηση σε αυτοκινητόδρομο και σε οδό ταχείας κυκλοφορίας» είναι οι υποψήφιοι οδηγοί να αποκτήσουν βασικές γνώσεις για τους κανόνες που διέπουν την είσοδο, έξοδο και κίνηση σε αυτοκινητοδρόμο, σε οδούς ταχείας κυκλοφορίας και σε σήραγγες.

Ο στόχος στο 9ο κεφάλαιο «Οι κόμβοι» είναι οι υποψήφιοι οδηγοί να αποκτήσουν βασικές γνώσεις για το πώς πρέπει να τοποθετούν το όχημά τους στο οδόστρωμα όταν κινούνται ευθεία και όταν αλλάζουν κατεύθυνση.

Ο στόχος στο 10ο κεφάλαιο «Η κυκλοφορία σε κανονικές συνθήκες» είναι οι υποψήφιοι οδηγοί να αποκτήσουν βασικές γνώσεις για το πώς πρέπει να κινηθούν (σε ευθεία, αλλαγή λωρίδας και στροφή) και πώς να σταθμεύουν το αυτοκίνητό του σε συνθήκες κανονικής κυκλοφορίας, εντός και εκτός πόλης.

Ο στόχος στο 11ο κεφάλαιο «Οδική ασφάλεια και νέοι οδηγοί» είναι οι υποψήφιοι οδηγοί να αποκτήσουν βασικές γνώσεις για την οδική ασφάλεια, καθώς και για τις τυπικές συμπεριφορές των νέων οδηγών, που μπορεί να τους οδηγήσουν σε επικίνδυνες καταστάσεις, και πώς να τις αποφύγουν.

Ο στόχος στο 12ο κεφάλαιο «Οικονομική/Οικολογική οδήγηση και στρατηγικές ασφαλούς και συνετής οδήγησης (αμυντική οδήγηση)» είναι οι υποψήφιοι οδηγοί να αποκτήσουν βασικές γνώσεις για την εφαρμογή της οικολογικής οδήγησης, η οποία συνδράμει στην προώθηση μιας βιώσιμης και υγιούς σχέσης μεταξύ ανθρώπου και φύσης, καθώς και να ενημερωθούν για τις στρατηγικές ασφαλούς και συνετής οδήγησης, γνωστή και ως αμυντική οδήγηση.

Ο στόχος στο 13ο κεφάλαιο «Οδήγηση σε διάφορες δυσμενείς κυκλοφοριακές και περιβαλλοντικές συνθήκες» είναι οι υποψήφιοι οδηγοί να αποκτήσουν βασικές γνώσεις για το τι πρέπει να προσέχουν όταν οδηγούν σε διάφορες δυσμενείς απαιτητικές κυκλοφοριακές και καιρικές συνθήκες, όπως: Νύχτα, Έντονη ηλιοφάνεια, Ολισθηρές επιφάνειες/Πλαγιολίσθηση (ντελαπάρισμα), Βροχή, Ομίχλη και Χιόνι.

Ο στόχος στο 14ο κεφάλαιο «Οδήγηση στο ορεινό οδικό δίκτυο» είναι οι υποψήφιοι οδηγοί να αποκτήσουν βασικές γνώσεις σχετικά με την οδήγηση σε ορεινές διαδρομές, όπως κίνηση σε: Βουνό, Οδό με εναλλαγές ανωφέρειας και κατωφέρειας, Στενό δρόμο, Ελικοειδή δρόμο, Σήραγγες και Κίνηση ανάλογα με την κατάσταση της οδού, καθώς και για τη στάθμευση σε ανωφέρεια ή σε κατωφέρεια.

Ο στόχος στο 15ο κεφάλαιο «Ταχύτητα» είναι οι υποψήφιοι οδηγοί να αντιληφθούν τους παράγοντες που πρέπει να συνυπολογίσουν για την επιλογή της ταχύτητας κίνησης και να συνειδητοποιήσουν τους κινδύνους που εγκυμονεί η υψηλή ταχύτητα.

Ο στόχος στο 16ο κεφάλαιο «Οι αποστάσεις ασφαλείας πέδησης και ακινητοποίησης» είναι οι υποψήφιοι οδηγοί να κατανοήσουν τη σημαντικότητα τήρησης της ασφαλούς απόστασης από το προπορευόμενο όχημα, καθώς επίσης τις αποστάσεις πέδησης και ακινητοποίησης του οχήματος και πώς ο χρόνος αντίδρασης τις επηρεάζει.

Ο στόχος στο 17ο κεφάλαιο «Αντιμετώπιση έκτακτων συνθηκών» είναι οι υποψήφιοι οδηγοί να αποκτήσουν βασικές γνώσεις για το ποιες είναι οι έκτακτες καταστάσεις που μπορεί να συμβούν στο αυτοκίνητό τους και πώς μπορούν να τις αντιμετωπίσουν.

Ο στόχος στο 18ο κεφάλαιο «Λοιποί χρήστες της οδού» είναι οι υποψήφιοι οδηγοί να αποκτήσουν βασικές γνώσεις σχετικά με τους υπόλοιπους χρήστες της οδού, καθώς και τις ιδιαιτερότητες της κάθε ομάδας χρηστών και το πώς θα πρέπει να τους συμπεριφέρονται, ώστε να διατηρούν το περιβάλλον του δρόμου ασφαλές.

Ο στόχος στο 19ο κεφάλαιο «Επιβαρυντικοί παράγοντες κατά την οδήγηση» είναι οι υποψήφιοι οδηγοί να αποκτήσουν βασικές γνώσεις ώστε να κατανοούν τις πιθανές επιδράσεις της κόπωσης, της υπνηλίας, της κατανάλωσης αλκοόλ, φαρμάκων και τοξικών ουσιών, καθώς και της χρήσης κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση και πώς μπορούν να αποφευχθούν/αντιμετωπιστούν.

Ο στόχος στο 20ο κεφάλαιο «Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ)» είναι οι υποψήφιοι οδηγοί να αποκτήσουν βασικές γνώσεις σχετικά με τα Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ) και την οδήγηση, καθώς και τις ειδικές διασκευές που χρησιμοποιούν.

Ο στόχος στο 21ο κεφάλαιο «Η άδεια οδήγησης και τα κατάλληλα έγγραφα» είναι οι υποψήφιοι οδηγοί να αποκτήσουν βασικές γνώσεις για όλα κατάλληλα έγγραφα που πρέπει να υπάρχουν στο αυτοκίνητό τους, καθώς και όλες τις ενέργειες που πρέπει να κάνουν για να λάβουν άδεια οδήγησης.

Ο στόχος στο 22ο κεφάλαιο «Η ασφάλιση του αυτοκινήτου» είναι οι υποψήφιοι οδηγοί να αποκτήσουν βασικές γνώσεις για τα υπάρχοντα είδη ασφαλειών, για τα οχήματα και για τις ενέργειες που μπορεί να κάνουν σε περίπτωση τροχαίου ατυχήματος.

Ο στόχος στο 23ο κεφάλαιο «Ταξιδεύοντας εντός και εκτός συνόρων» είναι οι υποψήφιοι οδηγοί να αποκτήσουν βασικές γνώσεις σχετικές με την σωστή προετοιμασία του οχήματός τους για ένα ταξίδι εντός ή εκτός συνόρων, τον σωστό σχεδιασμό της διαδρομής, καθώς και την αναγνώριση και επισήμανση των διαφοροποιήσεων στους κανόνες οδικής κυκλοφορίας των διάφορων κρατών.

Ο στόχος στο 24ο κεφάλαιο «Φόρτωση και ρυμούλκηση οχημάτων» είναι οι υποψήφιοι οδηγοί να αποκτήσουν βασικές γνώσεις για το ποιες είναι οι έκτακτες καταστάσεις που μπορεί να συμβούν στο αυτοκίνητό τους και πώς μπορούν να τις αντιμετωπίσουν.

Διαβάστε περισσότερα στο carandmotor.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα