«Χρυσές» δουλειές φέρνει η… λασποβροχή

Ουρές καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες σε όλα τα πλυντήρια αυτοκινήτων – Ποιο είναι το πρόστιμο αν το πλύνει κάποιος στο δρόμο;

«Χρυσές» δουλειές κυριολεκτικά κάνουν τις τελευταίες ημέρες όλα τα πλυντήρια αυτοκινήτων καθώς η λασποβροχή έχει σκεπάσει την συντριπτική πλειοψηφία των οχημάτων τα οποία φαίνεται λες και έχουν συμμετάσχει σε αγώνες off road.

Ωστόσο οι ιδιοκτήτες κυρίως αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών προτιμούν πλέον να καθαρίζουν τα οχήματά τους στα self service πλυντήρια οχημάτων όπου ουσιαστικά ο ιδιοκτήτης του πλυντηρίου

ενοικιάζει με συγκεκριμένο χρόνο τα πλυστικά μηχανήματα, τις βούρτσες αλλά και τις ηλεκτρικές σκούπες.

Μάλιστα η ιδιαιτερότητα των συγκεκριμένων πλυντηρίων εστιάζεται στο γεγονός τα περισσότερα λειτουργούν 24 ώρες οπότε αν κάποιος ιδιοκτήτης έχει αϋπνίες μπορεί να επισκεφθεί ένα τέτοιο πλυντήριο και να καθαρίσει το όχημά του.

Επίσης το κόστος καθαρισμού ενός οχήματος σε πλυντήριο self service είναι ιδιαίτερα χαμηλό καθώς με μόλις 2 ευρώ μπορεί κάποιος να καθαρίσει εξωτερικά το όχημά του ενώ αν ξοδέψει επιπλέον 0,50 ευρώ μπορεί να καθαρίσει και την καμπίνα επιβατών.

Ειδικότερα το κόστος υπολογίζεται σε 1 ευρώ για πλύσιμο με το πιεστικό με σαπούνι και 1 ευρώ για ξέβγαλμα με νερό. Αν πάλι ο ιδιοκτήτης του οχήματος θέλει να περάσει το όχημά του και με κερί χρησιμοποιώντας πάλι το πιεστικό τότε θα δαπανήσει επιπλέον 1 ευρώ!

Οι περισσότεροι λοιπόν ιδιοκτήτες αυτοκινήτων προτιμούν πλέον τα self service πλυντήρια εξαιτίας του κόστους πλυσίματος ενώ παράλληλα είναι σίγουροι ότι έχουν περιποιηθεί το αυτοκίνητό τους όπως εκείνοι επιθυμούν και όπου δεν έχει καθαριστεί καλά ευθύνονται αποκλειστικά εκείνοι.

Η άλλη κατηγορία αφορά στα αυτόματα πλυντήρια αυτοκινήτων (τα γνωστά τούνελ) τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες του Carandmotor.gr επισκέπτονται κυρίως ο κάτοχοι εταιρικών αυτοκινήτων οι οποίοι επίσης βαριούνται να ασχοληθούν με ένα αυτοκίνητο που δεν είναι δικό τους.

Σε αυτή την περίπτωση ο κάτοχος του οχήματος μπορεί να παραμείνει μέσα σε αυτό κατά τη διάρκεια του πλυσίματος και κατά την έξοδό του από το τούνελ υπάρχουν κάποιοι υπάλληλοι οι οποίοι απλά σκουπίζουν με πανιά όσα νερά έχουν απομείνει. Το κόστος πλυσίματος σε αυτόματο πλυντήριο ξεκινά από τα 5 ευρώ σε κάποιες περιπτώσεις αλλά το μέσο κόστος τιμής ανέρχεται σε πάνω από 8 ευρώ για ένα μικρό αυτοκίνητο πόλης. Αν πρόκειται για SUV τότε το κόστος ξεπερνά τα 10 ευρώ!

Η τρίτη κατηγορία αφορά στα παραδοσιακά πλυντήρια αυτοκινήτων όπου οι υπάλληλοι πλένουν με την χρήση πιεστικού μηχανήματος και των χεριών τα οχήματα. Αυτή η περίπτωση θεωρείται η καλύτερη και πιο προσεγμένη καθώς το αυτοκίνητο πλένεται στο… χέρι και δεν περνά από βούρτσες ή πανιά. Ωστόσο το κόστος για αυτό το πλύσιμο είναι το ακριβότερο αλλά και το καλύτερο καθώς ξεκινά από τα 10 ευρώ.

Πάντως τις ημέρες όπου ο καιρός είναι άστατος και περιλαμβάνει και λασποβροχή δεν είναι και λίγα τα πλυντήρια που αυξάνουν τις τιμές πλυσίματος των οχημάτων και μάλιστα ειδικά όταν τα αυτοκίνητα κάνουν ουρά έξω από τις εγκαταστάσεις των πλυντηρίων.

Μην πλένετε αυτοκίνητα στο δρόμο! Πρόστιμο 400 ευρώ

Πολλοί Έλληνες ιδιοκτήτες αυτοκινήτων εξακολουθούν να πλένουν τα αυτοκίνητά τους στο δρόμο αδιαφορώντας για την έλλειψη του νερού ή τη ρίψη επικίνδυνων υλικών στο οδόστρωμα όπως είναι οι σαπουνάδες. Ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας περιλαμβάνει πολύ υψηλά πρόστιμα για τους ασυνείδητους ιδιοκτήτες οχημάτων που τα πλένουν στο δρόμο και αν τους επιβληθεί το πρόστιμο που προβλέπεται μάλλον δεν θα ξαναβγάλουν λάστιχο νερού στο δρόμο!

Ειδικότερα σύμφωνα με την παράγραφο 2 του Άρθρου 12 («Γενικές διατάξεις») του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, «δεν επιτρέπεται να χύνονται στις οδούς ουσίες ή υλικά, τα οποία μπορούν να καταστήσουν την οδό ολισθηρή (π.χ. νερά, λάδια, ασβέστης κ.λ.π.)».

Αυτός που παραβαίνει τις διατάξεις της συγκεκριμένης παραγράφου τιμωρείται με ένα «τσουχτερό» χρηματικό πρόστιμο το οποίο ανέρχεται σε 400 ευρώ!

Διαβάστε περισσότερα στο carandmotor.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα