Τι πούλησε η Inchcape για 402 εκατ. ευρώ;

Η συμφωνία με το Group 1 Automotive είναι το πιο πρόσφατο κύμα ενοποίησης που πλήττει τον τομέα λιανικής πώλησης αυτοκινήτων.

Η Inchcape, ο μεγαλύτερος διανομέας αυτοκινήτων στο Ηνωμένο Βασίλειο, πρόκειται να πουλήσει τις βρετανικές αντιπροσωπείες της για 402 εκατ. ευρώ (346 εκατομμύρια λίρες), ολοκληρώνοντας μια στρατηγική αναθεώρηση που ξεκίνησε νωρίτερα φέτος για να απλοποιήσει τις δραστηριότητές της.

Η Group 1 Automotive με έδρα τις ΗΠΑ,

η οποία διαθέτει ήδη 55 τοποθεσίες στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα αγοράσει τη λιανική της δραστηριότητα, που αποτελείται από περισσότερα από 80 καταστήματα σε όλη τη χώρα, ανακοίνωσε η Inchcape.

Η διάθεση της μονάδας λιανικής, η οποία έχει χαμηλότερα περιθώρια κέρδους σε σύγκριση με τον διεθνή κλάδο διανομής αυτοκινήτων της, θα συμβάλει στη βελτίωση της κερδοφορίας του ομίλου.

Ο Adrian Lewis, οικονομικός διευθυντής της Inchcape, είπε ότι υπήρξαν αρκετές προσφορές για τις τοποθεσίες λιανικής της και μετά τη συμφωνία, η Inchcape θα είναι σε μεγάλο βαθμό μια εταιρεία διανομής αυτοκινήτων.

«Η αγορά διανομής αυτοκινήτων είναι κατακερματισμένη παγκοσμίως, αλλά βλέπουμε ότι περισσότερες μάρκες αναζητούν έναν και μόνο διανομέα», επισήμανε το στέλεχος της Inchcape.

Η συμφωνία έρχεται καθώς ορισμένα περιουσιακά στοιχεία του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν γίνει ελκυστικοί στόχοι για τις αμερικανικές εταιρείες εν μέσω της ενίσχυσης του δολαρίου. Η συναλλαγή είναι επίσης η πιο πρόσφατη σε μια σειρά εξαγορών στον κλάδο λιανικής πώλησης αυτοκινήτων στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου η ενοποίηση σημαίνει ότι παραμένουν μόνο οι Vertu και Caffyns.

Η εταιρεία σχεδιάζει να διατηρήσει τις τρεις αντιπροσωπείες της στην Πολωνία, τις οποίες θα απορροφήσει στον κλάδο διανομής της επιχείρησής της.

Η Inchcape, η οποία εξάγει αυτοκίνητα για παγκόσμιους κατασκευαστές σε 40 χώρες, δήλωσε ότι θα χρησιμοποιήσει 116 εκατ. ευρώ (100 εκατομμύρια λίρες) από τα έσοδα από την πώληση για να αγοράσει ξανά μετοχές μόλις ολοκληρωθεί η συμφωνία, κάτι που αναμένεται να συμβεί κατά το τρίτο τρίμηνο του 2024.

Το τμήμα λιανικής της Inchcape, το οποίο έχει συνεργασίες με μάρκες όπως η Audi, η BMW, η Volkswagen και η Toyota, συνέβαλε στο 18% των συνολικών εσόδων της το 2023. Το περιθώριο κέρδους της επιχείρησης λιανικής ήταν 2% πέρυσι, έναντι 5,8% για τον όμιλο στο σύνολό του κατά την ίδια περίοδο.

Η εξαγορά των αντιπροσωπειών της Inchcape θα δώσει την εισηγμένη στο Group 1 Automotive, η οποία έχει καταστήματα στο Λονδίνο, τοποθεσίες στο βόρειο τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η Inchcape προειδοποίησε τον περασμένο μήνα ότι η ζήτηση στην αγορά της Νότιας Αμερικής φέτος ήταν πιθανό να κινηθεί προς ιστορικά χαμηλά, καθώς ο πληθωρισμός και τα επιτόκια συνέχισαν να επιβραδύνουν τα οικονομικά των νοικοκυριών.

Η συμφωνία βοήθησε την εταιρεία να απλοποιήσει την «σύνθετη» εταιρική της δομή, δήλωσε ο James Bayliss, αναλυτής της Berenberg. «Η υπόλοιπη επιχείρηση διαθέτει πλέον υψηλότερα περιθώρια κέρδους και με σαφείς μακροπρόθεσμους διαρθρωτικούς παράγοντες, όπου οι δυνατότητες για περισσότερες συμφωνίες φαίνεται τώρα υψηλότερες», είπε ο αναλυτής.

Οι μετοχές της Inchcape που διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου σημείωσαν άνοδο 5%.

Διαβάστε περισσότερα στο carandmotor.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα