Aston Martin Valhalla: 1.000 ίπποι, από V8 και τρία ηλεκτρομοτέρ

Είδαμε για πρώτη φορά την Aston Martin Valhalla σε πρωτότυπη μορφή πριν από την πανδημία, όταν ακόμα ονομαζόταν AM-RB 003. Τοποθετημένη στη βρετανική γκάμα κάτω από τη  Valkyrie, πρόκειται για ένα υβριδικό τέρας 1.000 ίππων με τρεις ηλεκτρικούς κινητήρες κι έναν twin-turbo V8. Ήταν ένας μακρύς δρόμος μέχρι την παραγωγή, αλλά τώρα η Aston Martin μάς δείχνει επιτέλους την τελική έκδοση του μοντέλου. Θα κατασκευαστούν μόνο 999 supercar, με την παραγωγή να ξεκινά το 2024.

Η Valhalla αναμένεται να κοστίσει περίπου 750.000 ευρώ, αναφέρει το TheDrive. Για να δικαιολογήσει την τιμή, η Aston δηλώνει

ότι το αυτοκίνητο έχει εξελιχθεί σε συνεργασία με την ομώνυμη ομάδα της Formula 1. Οι οδηγοί Fernando Alonso και Lance Stroll – ο πατέρας του οποίου αγόρασε μερίδιο στη βρετανική αυτοκινητοβιομηχανία το 2020 – λέγεται ότι συνέβαλαν στις δοκιμές εξέλιξης. Το αυτοκίνητο χρησιμοποιεί πολλές τεχνολογίες από τη F1, όπως η πτέρυγα τύπου DRS, καθώς κι ενεργά αεροδυναμικά βοηθήματα που δεν επιτρέπονται στην κορωνίδα του μηχανοκίνητου αθλητισμού.

Στον καρδιά της Valhalla βρίσκεται ένας flat-plane V8 4.0 λίτρων που συνδυάζεται με τρεις ηλεκτροκινητήρες. Ένας βρίσκεται σε κάθε μπροστινό τροχό, ενώ ο τρίτος είναι τοποθετημένος στο κιβώτιο ταχυτήτων. Το τελευταίο παρέχει πρόσθετη ισχύ στους πίσω τροχούς και λειτουργεί ως μίζα/γεννήτρια. Αυτό σημαίνει ότι η Valhalla είναι τετρακίνητη, ενώ οι μπροστινοί κινητήρες χρησιμοποιούνται επίσης για την όπισθεν του αυτοκινήτου, πράγμα που σημαίνει ότι το κιβώτιο ταχυτήτων δεν έχει όπισθεν. Η αυτοκινητοβιομηχανία δεν αναφέρει την κατανομή ισχύος μεταξύ της θερμικής μονάδας και των ηλεκτροκινητήρων, ωστόσο δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η πλειοψηφία της ισχύος θα προέρχεται από τον V8.

Το λογισμικό που χρησιμοποιεί η εταιρία για τα μονοθέσια της F1 χρησιμοποιήθηκε και για τη βελτιστοποίηση της αεροδυναμικής του ανθρακονημάτινου αμαξώματος της Valhalla. Με ενεργά μπροστινά και πίσω πτερύγια, καθώς κι ένα κλειστό δάπεδο, μπορεί να επιτύχει 600 κιλά downforce στα 240 χλμ/ώρα.

Η Aston λέει ότι η Valhalla (το πρώτο της κεντρομήχανο supercar μαζικής παραγωγής) θα σας κάνει να νιώσετε (σχεδόν) όπως οι πιλότοι της στην F1. Δεν αναφέρεται μόνο στις επιδόσεις, αλλά και στη θέση οδήγησης με το κάθισμα από ανθρακονήματα και το εξογκωμένο κεντρικό τούνελ.

The post Aston Martin Valhalla: 1.000 ίπποι, από V8 και τρία ηλεκτρομοτέρ appeared first on CarTalk.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα