Dalmatian Coast Roadtrip με MX-5 μέρος δεύτερο

Πρώτο μέρος

Τρίτη απόγευμα, αφού τακτοποιήσαμε τα πράγματά μας στο δωμάτιο, πήγαμε να δούμε την παλιά πόλη του Dubrovnik. Όπως είναι φυσικό, η πόλη είναι άψογα διατηρημένη και το βράδυ ο φωτισμός των τειχών είναι πολύ καλός.

Το επόμενο πρωί αγοράσαμε εισητήριο για να ανέβουμε στα τείχη , από τα οποία κάνεις στην ουσία τον γύρο της πόλης.

Σε αυτ;o το σημείο να πω πως δεν περίμενα τόσο κόσμο αυτη την εποχή. Η δημοφιλία όμως του Game of Thrones σε συνδυασμό με την διαφήμιση των

τελευταίων ετών, έχει φέρει πολύ μεγάλο αριθμό τουριστών. Επίσης, δε μου είχε περάσει από το μυαλό ότι το Dubrovnik θα ήταν τόσο ακριβό σε επίπεδο φαγητού. Ένα παραδειγμα είναι ότι ενώ έψαχνα κάτι οικονομικό για φαγητό, εν τέλει αγόρασα burger με 17 ευρώ… Πέρα απ’ αυτό, οι τιμές είναι νορμάλ και συστήνω ανεπιφύλακτα την πόλη για ένα διήμερο.

Για να σπάσω λίγο τα χιλιόμετρα που έπρεπε να καλύψω τις επόμενες ημέρες, είχα προγραμματίσει διανυκτέρευση στο Mostar που βρίσκεται στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Περίπου δύο ώρες οδήγηση από το Dubrovnik σε δρόμους μέτριου ενδιαφέροντος. Με το πού φτάσαμε, πήγαμε να δούμε τα δύο κυριότερα αξιοθέατα της πόλης, το τζαμί Blagaj και την παλιά γέφυρα του Mostar. H παλιά πόλη ήταν πολύ διαφορετική απ’ ό,τι είχαμε δει τις προηγούμενες ημέρες.

Το επόμενο πρωί, αφού ξανακάναμε μια σύντομη βόλτα στην παλιά πόλη, ξεκινήσαμε για τo εθνικό πάρκο Plitvice Lakes. Τα χιλιόμετρα της σημερινής ημέρας ήταν και τα τελευταία του ταξιδιού με οδηγικό ενδιαφέρον.

Μια ενδιάμεση στάση στο Split ήταν απαραίτητη. Η παλιά πόλη αρκετά ενδιαφέρουσα κι οι τιμές του φαγητού πολύ πιο προσιτές σε σχέση με το Dubrovnik.

Το βράδυ φτάνοντας στο χωριό Plitvice, πήραμε κάτι να τσιμπήσουμε.

Τελευταίο κομμάτι του ταξιδιού κι οι μέρες κύλησαν ως εξής. Ξυπνήσαμε πολύ νωρίς για να πάμε στο Plitvice Lakes national park, μιας και γνώριζα ότι έχει πολλους επισκέπτες κι ήταν ο μόνος τρόπος να δεις το τοπίο χωρίς κόσμο. Η διαδρομή που επιλέξαμε είχε διάρκεια περίπου πέντε ώρες. Θεωρώ αυτή την ημέρα το highlight του ταξιδιού.

Μόλις φύγαμε από το πάρκο, ξεκίνησε σιγά-σιγά το ταξίδι της επιστροφής. Η τελευταία στάση ήταν το Βελιγράδι, όπου και μείναμε δύο βράδια σε ένα πλωτό ξενοδοχείο στον Δούναβη. Αν κι είχα ξαναπάει και γνώριζα ότι η πόλη δεν έχει και κάποιο φοβερό αξιοθέατο, ήταν ένας καλός προορισμός για να ζήσουμε και λίγη νυχτερινή ζωή. Επιπλέον, τα χιλιόμετρα ως την Αθήνα ήταν λογικά για να γίνουν σε μια ημέρα. Η τελευταία ημέρα είχε 11 ώρες οδήγηση στην βαρετή εθνική οδό της Σερβίας. Τα περίπου 200 χιλιόμετρα της Βόρειας Μακεδονίας είχαν αρκετό ενδιαφέρον, όμως είχαν και πολλά έργα λόγω της νέας εθνικής οδού που κατασκευάζουν.

Τέλος καλό, όλα καλά. Γενικά θεωρώ ένα roadtrip στα Βαλκάνια μια φτηνή λύση για ταξίδι στο εξωτερικό, με πολύ ενδιαφέρον. Δυστυχώς ως λαός δεν ταξιδεύουμε πολύ εκτός συνόρων, και με το αυτοκίνητο ακόμα λιγότερο. Φυσικά η Ελλάδα έχει πανέμορφα μέρη, αλλά μερικές φορές αξίζει να εξερευνήσουμε κι άλλες χώρες-κουλτούρες. Επόμενο roadtrip; Πολύ θα ήθελα Σκωτία, είναι όμως πολλά τα χιλιόμετρα για να γίνουν με το Mazda… Δεν αποκλείεται όμως!

Κατανάλωση μέτρησα δύο φορές μέσα στο ταξίδι. Η πρώτη ήταν με απλή 95άρα από Βελιγράδι έως την Γευγελή λίγο πριν τα σύνορα με την Ελλάδα. 527 χιλιόμετρα με μέση κατανάλωση 7.54 λίτρα/100. Για ευνόητους λόγους γέμισα στην Βόρεια Μακεδονία.
Το δεύτερο κομμάτι ήταν από Γευγελή ως το σπίτι με μια στάση στο Λιτόχωρο. Επίσης, να θυμίσω ότι επιστροφή μου έγινε με την επιστροφή των Αθηναίων από το τριήμερο της 28ης, οπότε ήμουν κολλημένος στη Λαμία καμιά ώρα με 1η-2α. Σε αυτο το κομμάτι οδηγούσα όσο πιο σταθερά γίνεται, γιατί ήθελα να αποφύγω βενζινάδικο στην Ελλάδα. Σύνολο 567 χιλιόμετρα με μέση κατανάλωση 7.46. Εντάξει, το Miata δεν το λες οικονομικό, αλλά αν θες να ταξιδέψεις, μπορείς σχετικά τίμια.

(Αν θέλετε κι εσείς να παρουσιάσετε το ταξίδι σας, στείλτε μας στη διεύθυνση: [email protected])

The post Dalmatian Coast Roadtrip με MX-5 μέρος δεύτερο appeared first on CarTalk.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα