Ford SuperVan: θα επιχειρήσει να σπάσει το ρεκόρ στο Pikes Peak

H Ford Performance ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι θα συμμετάσχει στο φετινό Pikes Peak International Hill Climbμε το εξωφρενικό Pro Electric SuperVan, ένα ηλεκτρικό Transit με 2.000 ίππους. Και γίνεται ακόμα καλύτερο: θα οδηγηθεί από τον νυν κάτοχο του ρεκόρ διαδρομής, τον Romain Dumas,

ώστε να πετύχει τον βέλτιστο χρόνο. Το SuperVan αποκαλύφθηκε το περασμένο καλοκαίρι κι είναι το δισέγγονο του αυθεντικού Supervan που βασίζεται στο GT40. Πρόκειται για ένα πραγματικό αγωνιστικό, με πλαίσιο από ατσάλινο χωροδικτύωμα, ανάρτηση με διπλά ψαλίδια, αμάξωμα από ανθρακονήματα και σχετικά μικρή μπαταρία 50 kWh. Η ισχύς από την άλλη είναι κάθε άλλο παρά σχετικά μικρή: 2.000 ίπποι από τέσσερις ηλεκτροκινητήρες, έναν σε κάθε τροχό, κιβώτιο δύο ταχυτήτων κι ασύλληπτες επιδόσεις: το Supervan μπορεί να επιταχύνει από στάση στα 100 χλμ/ώρα σε λιγότερο από δύο δευτερόλεπτα κι η τελική του ταχύτητα φτάνει τα 300 χλμ/ώρα.

Η ηλεκτρική ισχύς επίσης δε μειώνεται με το υψόμετρο, κάτι που αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα στον αγώνα Pikes Peak που διαπερνά τα σύννεφα. Με γραμμή εκκίνησης πάνω από τα 2.700 μέτρα και τερματισμό στα 4.300, το Pikes Peak εξασθενεί τους κινητήρες εσωτερικής καύσης καθώς ανεβαίνουν. Ο οδηγός του Ford, Romain Dumas (επίσης τρεις φορές νικητής στο Le Mans) ξέρει καλά αυτή την αίσθηση, έχοντας τρέξει με Pikes Peak τόσο με βενζινοκίνητα, όσο και με ηλεκτρικά αγωνιστικά και χρησιμοποίησε ένα EV για να σημειώσει το απόλυτο ρεκόρ ανάβασης το 2018 με το VW ID.R.

Το Supervan έχει την τριπλάσια ισχύ από τον κάτοχο του ρεκόρ, αλλά είναι απίθανο να το νικήσει. Το Supervan εξακολουθεί να υποφέρει από τις τεράστιες εξωτερικές διαστάσεις και την κακή αεροδυναμική που επιβάλλει το van αμάξωμα, ενώ το ειδικά κατασκευασμένο ID.R δεν είχε τέτοιο μειονέκτημα. Η διαφορά στον ρυθμό τους γίνεται καλύτερα αντιληπτή από τις επιδόσεις τους στο Goodwood, όπου η VW (με τον Dumas στο τιμόνι) πέτυχε και πάλι ρεκόρ με 39.9 δευτερόλεπτα, ενώ το Ford ήταν 6.7 δευτερόλεπτα πιο αργό, αναφέρει το TheDrive. Ωστόσο, ενώ το Supervan δεν αναμένεται να πλησιάσει το ρεκόρ της VW που είναι λιγότερο από οκτώ λεπτά, είναι πιθανώς εφικτό να κάνει κάτω από 10. Θα μάθουμε σίγουρα όταν ο Dumas θέσει το Supervan στην απόλυτη δοκιμή στις 25 Ιουνίου.

The post Ford SuperVan: θα επιχειρήσει να σπάσει το ρεκόρ στο Pikes Peak appeared first on CarTalk.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα