Maserati MC20 θα τρέξει στα Mille Miglia χωρίς άνθρωπο οδηγό

Αν σας αρέσουν τα κλασικά αυτοκίνητα, θα γνωρίζετε βέβαια τον ετήσιο αγώνα αντοχής Mille Miglia: ένα ασφάλτινο rally εβδομαδιαίας διάρκειας σε δημόσιους δρόμους (ανοιχτούς στην κυκλοφορία) στην Ιταλία, αυστηρά για vintage αυτοκίνητα. Αλλά για την περίπτωση της συγκεκριμένης Maserati MC20 Cielo θα γίνει μια εξαίρεση. Το ιταλικό μοντέλο θα συμμετάσχει στον ιστορικό αγώνα με σύστημα αυτόνομης οδήγησης, καθιστώντας την το πρώτο αυτοοδηγούμενο όχημα που συμμετέχει

στον αγώνα μήκους 1.000 μιλίων (1.600 χιλιομέτρων). Η Stellantis στηρίζει πολλά στην εξέλιξη της αυτόνομης οδήγησης κι ενώ μέσω της Jeep αναπτύσσει αυτόνομη τεχνολογία εκτός δρόμου, η MC20 θα κάνει το ίδιο στην ιταλική (ασφάλτινη) ύπαιθρο.

Η αυτόνομη Maserati έχει προγραμματιστεί να ακολουθεί την κίνηση στους ιταλικούς αυτοκινητοδρόμους και στη συνέχεια θα καλύψει ολόκληρη τη διαδρομή του αγώνα σε αυτόνομη λειτουργία σε επαρχιακούς δρόμους όπου θα κυκλοφορούν κάθε είδους οχήματα. Ακούγεται τρομακτικό, αλλά ο οδηγός AI θα λαμβάνει κάποια βοήθεια από άνθρωπο-οδηγό όταν κρίνεται απαραίτητο. Πρόκειται για τον Matteo Marzotto, ανιψιό του Giannino Marzotto, νικητή του αγώνα πριν από 70 χρόνια, ενώ κι ο ίδιος έχει συμμετάσχει πολλές φορές ως οδηγός στο ιστορικό Mille Miglia.

Πώς μοιάζει λοιπόν ένας οδηγός αγώνων-ρομπότ; Όπως βλέπετε και στις φωτογραφίες, διαθέτει πολλές κάμερες κι αισθητήρες που ενέχουν θέση ματιών κι αυτιών του αυτοοδηγούμενου αυτοκινήτου. Με εξαίρεση τα τεχνολογικά βοηθήματα, η MC20 Cielo δεν έχει διαφορές από το εργοστασιακό μοντέλο, εκτός από κάποια αυτοκόλλητα.

Η αυτόνομη MC20 Cielo αναπτύχθηκε από το Πολυτεχνείο του Milano, ένα από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια της Ιταλίας. Ονομάζεται επίσημα 1.000 Miglia Autonomous Drive (MAD) project κι εξελίχθηκε σε συνεργασία με τους διοργανωτές του αγώνα. Στοχεύει στην προώθηση της χρήσης αυτόνομων οχημάτων αυξάνοντας παράλληλα τις τεχνικές δεξιότητες της ιταλικής αυτοκινητοβιομηχανίας όσον αφορά τις βιώσιμες τεχνολογίες.

The post Maserati MC20 θα τρέξει στα Mille Miglia χωρίς άνθρωπο οδηγό appeared first on CarTalk.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα