Saipa Atlas: ιρανικό crossover βασίζεται στα Kia Pride & Mazda 121

Τα θυμάστε; Πρώτα ήταν το Mazda 121, τόσο παλιό που χρησιμοποιούσε καρμπιρατέρ. Πάνω του βασίστηκε το Kia Pride, αλλά αυτό είχε και ψεκασμό. Σε κάποιες αγορές κυκλοφόρησε κι ως Ford Festiva. Κι όμως, αυτά τα μοντέλα (που πλέον βρίσκονται μόνο σε κάποιες ξεχασμένες γωνιές του Car.gr) αποτελούν τη βάση για ένα νέο crossover περσικής κατασκευής!

Η συγκεκριμένη πλατφόρμα ονομάζεται Χ200 κι είναι στην πιάτσα από το 1986! Η ιρανική αυτοκινητοβιομηχανία, η οποία ανήκει πλειοψηφικά στο κράτος, παράγει πολλά μοντέλα με βάση τη Χ200, από  το Tiba (hatchback και sedan), το Saina (sedan), μέχρι και το 151 (φορτηγάκι).

Δεν ξέρουμε πόση δουλειά έχουν κάνει οι μηχανικοί της Saipa στην αειθαλή πλατφόρμα, αλλά είναι απίθανο τα προαναφερθέντα μοντέλα να προσφέρουν ένα επίπεδο ασφάλειας, άνεσης κι οδικής συμπεριφοράς που να είναι συγκρίσιμο με τις σύγχρονες υλοποιήσεις. Το τοπίο της αυτοκινητοβιομηχανίας έχει αλλάξει δραστικά από τη δεκαετία του ’80, επομένως μια τόσο παλιά πλατφόρμα είναι δύσκολο να παραμείνει ανταγωνιστική. Ωστόσο, επιτρέπει στα μοντέλα της Saipa να είναι αρκετά προσιτά, κάτι που αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό των οχημάτων στην ιρανική αγορά.

Με φωτιστικά σώματα που θυμίζουν κάτι από Ford Focus και μάσκα που έχει μια εσάνς από το προηγούμενο Suzuki S-Cross, το Atlas βγάζει μια σχετικά μοντέρνα εικόνα με φώτα LED και προβολείς ομίχλης. Οι ζάντες των 14 ιντσών δε δείχνουν μικροσκοπικοί, ακριβώς επειδή στις παλιές πλατφόρμες οι ζάντες ήταν μικρότερες απ’ ό,τι σήμερα. Με μήκος οριακά κάτω από τα 4 μέτρα (3.989 χιλιοστά), ο εξοπλισμός των πλουσιότερων εκδόσεων εντυπωσιάζει: οθόνη 7 ιντσών για το σύστημα infotainment, αυτόματοι προβολείς LED, αυτόματοι υαλοκαθαριστήρες, ηλεκτρικά καθίσματα, θερμαινόμενοι καθρέφτες, ηλιοροφή, ESC και – παραδόξως – σύστημα ανίχνευσης τυφλού σημείου. Ένας ατμοσφαιρικός τετρακύλινδρος βενζινοκινητήρας 1.5 λίτρων αποδίδει 88 ίππους και 128 Nm ροπής και συνδυάζεται είτε με χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων είτε με αυτόματο CVT, στέλνοντας την ισχύ στον μπροστινό άξονα, αναφέρει το Carscoops.

The post Saipa Atlas: ιρανικό crossover βασίζεται στα Kia Pride & Mazda 121 appeared first on CarTalk.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα