Μπουζί και πολλαπλασιαστές σε Veyron; Υπολογίστε ένα 20άρικο

Δεν είναι μυστικό ότι η συντήρηση ενός hypercar κοστίζει καθ’ αναλογία με την υπερβολική τιμή αγοράς του, οπότε μια απλή εργασία που θα ήταν της τάξεως των 100-200 ευρώ σε ένα καθημερινμό αυτοκίνητο, εδώ μπορεί να έχει το κόστος αγοράς ενός καινούριου μοντέλου. Να, όπως η αντικατάσταση πολλαπλασιαστών και μπουζί σε αυτή εδώ τη Bugatti Veyron, μια εργασία που μας επιτρέπει να δούμε τα εσώτερα του θηριώδους W16 κινητήρα, αλλά και να γουρλώσουμε τα μάτια με το κόστος.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα

του Carscoops, ο ιδιοκτήτης αντιλήφθηκε κομπιάσματα στο μοτέρ πάνω από τα 140 μίλια/ώρα (225 χλμ/ώρα) κι αναζήτησε γατρειά. Και πράγματι, δύο κύλινδροι είχαν πρόβλημα στο τέρμα γκάζι, ο 13ος κι ο 16ος. Ο κάθε πολλαπλασιαστής κοστίζει 730 $ (660 €). Τα μπουζί όμως είναι κοινά με άλλα μοντέλα του Ομίλου VW κι η τιμή τους είναι πολύ πιο γήινη: μόλις 18 $ (16 €) το καθένα. Επειδή όμως πρόκειται για τη Veyron, η επίσημη Bugatti τα χρεώνει 170 $… το τεμάχιο (154 €). Ολόκληρη η εργασία αντικατάστασής τους κόστισε λίγο πάνω από 20.000 $ (18.000 €), γιατί προφανώς καμία εταιρία του βεληνεκούς της Bugatti δε δέχεται να αντικαταστήσει μόνο τα προβληματικά εξαρτήματα. Όχι, θα στα αλλάξει όλα.

Η πρόσβαση στα μπουζί για την αντικατάστασή τους απαιτεί μια λεπτή και προσεκτική διεργασία, καθώς πολλά πάνελ του αμαξώματος πρέπει να βγουν. Με εξαίρεση τον πίσω προφυλακτήρα, όλο το υπόλοιπο πίσω μέρος πρέπει να αφαιρεθεί. Στη συνέχεια, ο τεχνικός χρησιμοποιεί μια ειδική εξέδρα που του επιτρέπει να ξαπλώσει μπρούμυτα πάνω από το αυτοκίνητο, καθώς εργάζεται πάνω από τον ασφυκτικά γεμάτο χώρο του κινητήρα.

Ακόμη και τότε, εξακολουθεί να μην είναι μια απλή δουλειά. Πολλαπλά εξαρτήματα πρέπει να βγουν για να υπάρξει πρόσβαση στους πολλαπλασιαστές και τα μπουζί. Θα πρέπει να κοπούν πάρα πολλά δεματικά, να βγει η πλεξούδα του κινητήρα κι όλα αυτά με πάρα πολλή προσοχή, ώστε να μην πέσει τίποτα μέσα στην άβυσσο του μοτέρ. Στην επίσημη Bugatti, θα σας χρεώσουν 40 με 50 εργατοώρες για όλα τα παραπάνω, αλλά αμφιβάλλουμε αν οι ιδιοκτήτες ανησυχούν ιδιαίτερα για τον συνολικό λογαριασμό. Όπως λέει κι ο λαός μας, τα μεταξωτά…

The post Μπουζί και πολλαπλασιαστές σε Veyron; Υπολογίστε ένα 20άρικο appeared first on CarTalk.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα