Η κλοπή αλλάζει μορφή: δε στο κλέβουν όλο, στο αποψιλώνουν

Η κλοπή έχει αλλάξει μορφή. Μέχρι πριν λίγα χρόνια, κυριαρχούσε η ολική κλοπή. Ξυπνούσες το πρωί και το αυτοκίνητό σου ήταν άφαντο. Ακολούθησε η κλοπή συγκεκριμένων ανταλλακτικών, κυρίως του καταλύτη. Αδίστακτοι κακοποιοί έκλεβαν καταλύτες ακόμα κι από οχήματα της Αστυνομίας. Τώρα φαίνεται ότι αλλάζει πάλι μορφή και στρέφεται στην αποψίλωση όχι τόσο πολύτιμων ανταλλακτικών, που όμως προκαλούν τεράστια ζημιά στον ιδιοκτήτη επειδή ρημάζουν το μισό αυτοκίνητο. Το φαινόμενο είναι σε έξαρση στη Μεγάλη Βρετανία και το Autocar επικοινώνησε

με τον επικεφαλής της Ειδικής Ομάδας Εγκλημάτων Οχημάτων (VCT) της Αστυνομίας των West Midlands, ο οποίος δήλωσε ότι η τάση τροφοδοτείται από την έλλειψη ανταλλακτικών λόγω προβλημάτων εφοδιασμού που προκλήθηκαν από την πανδημία και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Μόνο τον Ιανουάριο, εννέα αυτοκίνητα που ήταν σταθμευμένα στην περιοχή του Birmingham – συμπεριλαμβανομένων τριών Citroën C1 – λεηλατήθηκαν και τους αφαιρέθηκαν τμήματα του αμαξώματος. Τουλάχιστον τρία ακόμη αυτοκίνητα είχαν βανδαλιστεί πριν από τα Χριστούγεννα. Ανάμεσα στα πιο πρόσφατα θύματα ήταν η Samantha Rose, μια νοσοκόμα, της οποίας το καπό, τα φώτα κι άλλα εξαρτήματα από το Renault Clio της είχαν αφαιρεθεί έξω από το σπίτι της στο Selly Oak τις πρώτες πρωινές ώρες της 30ης Ιανουαρίου. Δύο άλλα αυτοκίνητα είχαν στοχοποιηθεί στην ίδια περιοχή εκείνο το βράδυ. Πολλοί από τους συναδέλφους της Rose ήταν επίσης θύματα και δήλωσαν ότι «η κλοπή έγινε το μεσημέρι στον χώρο στάθμευσης του νοσοκομείου. Βγήκαμε κατάκοποι μετά από βάρδια 13 ωρών και βρήκαμε τα αυτοκίνητά μας να έχουν απογυμνωθεί».

Αυτή η άνοδος της εγκληματικότητας έχει προκληθεί από την αυξανόμενη ζήτηση για ανταλλακτικά, σύμφωνα με τον Αστυνόμο Jim Munroe, ο οποίος ηγείται της VCT: «Αυτό που είδαμε τους τελευταίους 12-24 μήνες είναι μια αύξηση των μερικών κλοπών στα οχήματα και πιστεύουμε ότι προκαλείται από την έλλειψη ανταλλακτικών και ζητήματα εφοδιασμού μετά την πανδημία και λόγω του πολέμου στην Ουκρανία».

Από τη σύστασή της τον περασμένο Σεπτέμβριο, η ειδική ομάδα έχει στρατολογήσει 35 άτομα προσωπικό, αλλά έφερε αποτελέσματα: μέσα σε μία μόλις εβδομάδα τον Φεβρουάριο, η ομάδα συνέλαβε περισσότερους από 50 ύποπτους σε όλη την περιοχή. Αν κι είναι πιο διαδεδομένη στην περιοχή του Birmingham, η κλοπή ανταλλακτικών αυξάνεται σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με την LV General, η οποία έχει δει μια αύξηση στις αξιώσεις ασφάλισης αυτοκινήτων που σχετίζονται με την κλοπή ανταλλακτικών.

Ανέφερε ότι από το 2017, η κλοπή τιμονιών έχει αυξηθεί κατά 133%, ενώ η ζήτηση για αερόσακους, μοχλούς ταχυτήτων κι εξαρτήματα ταμπλό έχει επίσης διπλασιαστεί. Το μέσο κόστος αξίωσης για ένα τιμόνι με αερόσακο είναι περίπου 7.000 £ (8.000 €). Η πιο ακριβή αξίωση ήταν 41.000 λίρες (47.000 €) για ένα όχημα που έπρεπε να διαγραφεί όταν κλάπηκε ολόκληρο το ταμπλό του. Η LV δήλωσε ότι οι κλέφτες πωλούν τα κλεμμένα εξαρτήματα σε μάντρες, οι οποίες στη συνέχεια τα προσφέρουν στους πελάτες σε πολύ χαμηλότερες τιμές από τα αντίστοιχα καινούρια.

«Βλέπουμε μια αύξηση στην κλοπή ανταλλακτικών από καιροσκόπους κλέφτες που θέλουν να βγάλουν κάποια εύκολα μετρητά. Αυτό τροφοδοτείται επίσης από το γεγονός ότι τα ανταλλακτικά αυτοκινήτων έχουν σήμερα πολύ υψηλή ζήτηση ως αποτέλεσμα των διαταραχών της παγκόσμιας αλυσίδας εφοδιασμού». Δεν είναι η πρώτη φορά. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι οι κλοπές ανταλλακτικών ξεκίνησαν το 2013, όταν στοχοποιήθηκαν τα Vauxhall Corsa , με αποτέλεσμα η αστυνομία να επινοήσει τον όρο «οι κανίβαλοι των Corsa» για να περιγράψει τους κλέφτες. Πίστευαν ότι η ζήτηση για τα κλεμμένα ανταλλακτικά τροφοδοτείται από νέους κι άπειρους οδηγούς που χρειάζονται φθηνά ανταλλακτικά για τα αυτοκίνητά τους μετά από ατυχήματα. Το φαινόμενο εξαφανίστηκε μέχρι το καλοκαίρι του 2018, όταν οι Corso-κανίβαλοι χτύπησαν ξανά με μια σειρά από κλοπές ανταλλακτικών στο Solihull.

The post Η κλοπή αλλάζει μορφή: δε στο κλέβουν όλο, στο αποψιλώνουν appeared first on CarTalk.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα