Μελέτη: αν αγαπάτε το σκύλο σας, αγοράστε ηλεκτρικό αυτοκίνητο

Μπορεί η ηλεκτροκίνηση να συναντά πολέμιους κι αρνητές, αλλά μια πρώτη στο είδος της μελέτη δείχνει ότι οι σκύλοι δεν έχουν τέτοιους ενδοιασμούς για τη νέα τεχνολογία. Ο Dr. Daniel Mills, καθηγητής κτηνιατρικής συμπεριφορικής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Lincoln, κι η βρετανική CarGurus συνεργάστηκαν για να μελετήσουν πώς αντιδρούν οι σκύλοι όταν βρίσκονται σε ηλεκτρικά οχήματα σε σύγκριση με οχήματα που καταναλώνουν πετρέλαιο.

Βρήκαν ότι συνολικά οι σκύλοι προτιμούν τα EV.

«Γνωρίζουμε ότι τα περισσότερα σκυλιά ταξιδεύουν με αυτοκίνητο κάποια στιγμή στη ζωή τους, πολλά από τα οποία σε καθημερινή βάση. Ωστόσο, παρ’ ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα γίνονται όλο και πιο διαδεδομένα, μέχρι τώρα δεν υπήρχαν μελέτες για την επίδρασή τους στους σκύλους», δήλωσε ο καθηγητής Mills. «Τα αποτελέσματα μας δείχνουν ξεκάθαρα ότι οι σκύλοι φαίνεται να είναι πιο χαλαροί μέσα στα ηλεκτρικά οχήματα και σίγουρα πολύ λιγότεροι ανήσυχοι». Η ερευνητική ομάδα υπέβαλε 20 σκύλους στην ίδια δεκάλεπτη διαδρομή, τόσο με diesel όσο και με ηλεκτρικά μοντέλα κι ανέλυσε τη συμπεριφορά τους, καθώς και τα βιομετρικά τους δεδομένα, πριν και μετά από κάθε διαδρομή. Στα diesel οχήματα, τα σκυλιά άλλαξαν στάση σώματος κατά 50% περισσότερο από ό,τι στα ηλεκτρικά, κάτι που ο καθηγητής Mills αποδίδει στους ήχους και τους κραδασμούς που παράγει ο πετρελαιοκινητήρας ενώ λειτουργεί.

«Επιπλέον, μια ενδιαφέρουσα και κάπως ακούσια αποκάλυψη από τη μελέτη προήλθε από τα σκυλιά που παρουσιάζουν συμπτώματα ναυτίας κι αρρωσταίνουν όταν ταξιδεύουν», δήλωσε ο καθηγητής. «Κατά τη διάρκεια των διαδρομών με τα ηλεκτρικά οχήματα, οι βιομετρικές καταγραφές αυτών των σκύλων αποκάλυψαν ότι οι καρδιακοί τους παλμοί επιβραδύνθηκαν σημαντικά περισσότερο από ό,τι όταν ήταν σε αυτοκίνητα diesel. Αυτό μας ενδιέφερε ιδιαίτερα, δεδομένου ότι η αύξηση του καρδιακού ρυθμού συνδέεται συνήθως με τα συμπτώματα κατά το ταξίδι». Πράγματι, η έρευνα διαπίστωσε ότι, ο καρδιακός ρυθμός τους ήταν 30% πιο αργός σε ένα EV από ό,τι σε ένα πετρελαιοκίνητο όχημα. «Είναι ένα συναρπαστικό αποτέλεσμα, το οποίο εγείρει επιπλέον ερωτήματα για εξερεύνηση σε αυτό το πεδίο», δήλωσε ο καθηγητής Mills.

The post Μελέτη: αν αγαπάτε το σκύλο σας, αγοράστε ηλεκτρικό αυτοκίνητο appeared first on CarTalk.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα