1 στις 3 γυναίκες στην εμμηνόπαυση πεθαίνει από καρδιαγγειακά

Καμπανάκι κινδύνου για τον αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο των γυναικών στην εμμηνόπαυση κρούουν με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εμμηνόπαυσης (18 Οκτωβρίου), η International Menopause Society και την Ελληνική Εταιρεία Εμμηνόπαυσης (ΕΛΕΤΕΜ).

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία από τη World Heart

Federation, πάνω από το 1/3 (35%) των θανάτων στις γυναίκες κάθε χρόνο
οφείλεται σε καρδιαγγειακά νοσήματα.

Αυτό το ποσοστό είναι πάνω από 13 φορές μεγαλύτερο του ποσοστού θανάτων από καρκίνο του μαστού.

“Το πρώτο βήμα είναι να αναγνωρίσουμε ότι η καρδιαγγειακή υγεία αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για τις γυναίκες”, τονίζει η κυρία Καίτη Αντωνοπούλου, Ταμίας & Υπεύθυνη Επικοινωνίας της ΕΛΕΤΕΜ. “Θα πρέπει οι γυναίκες να συζητούν με το γιατρό τους και να τους ζητούν να υπολογίζουν τον ατομικό τους κίνδυνο να αναπτύξουν καρδιαγγειακή νόσο”, προσθέτει.

Στη συνέχεια, θα πρέπει να λαμβάνουν προληπτικά μέτρα για να μειώσουν τον κίνδυνο.

Αυτά είναι:

Θετικές επιλογές τρόπου ζωήςΑποφυγή/διακοπή καπνίσματοςΠερισσότερη σωματική δραστηριότηταΣωστή διατροφήΔιατήρηση ενός υγιούς βάρουςΚαλές συνήθειες ύπνουΠροσδιορισμός και αντιμετώπιση αναγνωρισμένων ιατρικών κινδύνων

Σε συνεννόηση με τον γιατρό τους, θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για να βελτιωθούν:

Τα λιπίδια του αίματοςΗ γλυκόζη του αίματος

Η αρτηριακή πίεση. Οι γυναίκες με υπέρταση είναι πιο ευάλωτες στο να εμφανίσουν επιπλοκές από το καρδιαγγειακό , σε σχέση με τους άνδρες μετά την ηλικία των 50 ετών, ενώ η παρουσία σακχαρώδους διαβήτη αποτελεί ισχυρότερο παράγοντα κινδύνου για θάνατο απο καρδιαγγειακά αίτια στις γυναίκες από ότι στους άνδρες, ιδιαίτερα όταν αυτές είναι στην εμμηνόπαυση.

Με την όσον το δυνατόν μεγαλύτερη κατανόηση των αιτίων και των επιπτώσεων της καρδιαγγειακής νόσου, μπορούν να ληφθούν μέτρα για την μείωση του κινδύνου επισημαίνει η κα Αθανασία Παππά, Επισκέπτρια Υγείας και Πρόεδρος της ΕΛΕΤΕΜ.

Θεραπεία Ορμονική Υποκατάστασης

Η χρήση της ορμονοθεραπείας στην εμμηνόπαυση, ιδιαίτερα για γυναίκες με πρόωρη και πρώιμη εμμηνόπαυση, συνιστάται μεταξύ άλλων για τη μείωση των κινδύνων καρδιακών παθήσεων τονίζει η Δρ Χρυσάνθη Σαρδέλη, Αναπλ. Καθηγήτρια Φαρμακολογίας-Κλινικής Φαρμακολογίας ΑΠΘ, Μαιευτήρας-Γυναικολόγος, Κλινικός Φαρμακολόγος με εξειδίκευση στην Αναπαραγωγική Τοξικολογία,.

H ορμονοθεραπεία μειώνει σημαντικά την θνησιμότητα ανεξαρτήτως αιτίας και τα καρδιαγγειακά νοσήματα όταν ξεκινά σε γυναίκες

Keywords
Τυχαία Θέματα
1 στις 3 γυναίκες στην εμμηνόπαυση πεθαίνει από καρδιαγγειακά,