HPV- Ένας στους τρεις άνδρες έχει εκτεθεί στον ιό

Ένας στους τρεις άνδρες παγκοσμίως μετά την ηλικία των 15 ετών έχει εκτεθεί τουλάχιστον σε έναν τύπο του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (human papillomavirus- HPV), ενώ ένας στους πέντε έχει εκτεθεί σε έναν από τους ογκογόνους τύπους του ιού, αναφέρει μετα-ανάλυση σε συνολικό δείγμα 44769 ανδρών που είδε χθες το φως της δημοσιότητας στο επιστημονικό περιοδικό Lancet.

Ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων έχει περισσότερους από 200 τύπους και τουλάχιστον οι 12 από αυτούς είναι ογκογόνοι.

Η πλειοψηφία των λοιμώξεων

από τον HPV είναι ασυμπτωματικές και αποδράμουν μόνες τους, ωστόσο κάποιες από αυτές μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα, όπως κονδυλώματα ή ακόμη και καρκίνο. Κάθε χρόνο περισσότερες από 340.000 γυναίκες πεθαίνουν από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας που οφείλεται στον συγκεκριμένο ιό.

Η εμφάνιση του ιού σύμφωνα με τη μελέτη είναι ιδιαιτέρως συχνή σε άνδρες 25-29 ετών και παραμένει υψηλή έως την ηλικία των 50 ετών. Μάλιστα, φάνηκε ότι ο τύπος του ιού με τη μεγαλύτερη συχνότητα είναι ο HPV-16 ακολουθούμενος από τον HPV-6. Η μετα-ανάλυση απέδειξε ότι οι σεξουαλικά ενεργοί άνδρες αποτελούν μια σημαντική δεξαμενή του ιού.

Το ανησυχητικό είναι ότι η εμφάνιση του ιού είναι σχετικά συχνή και στις ηλικίες 15-19 ετών, γεγονός που σημαίνει ότι τα νεαρά αγόρια μολύνονται σύντομα μετά την έναρξη της σεξουαλικής τους δραστηριότητας.

Ωστόσο, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ο συγκεκριμένος ιός προκαλεί καρκίνο και στους άνδρες και συγκεκριμένα στο πέος, στον πρωκτό, στη στοματική κοιλότητα και στον λαιμό.

Τα προγράμματα εμβολιασμού των κοριτσιών που σταδιακά επεκτείνονται και στα αγόρια έχουν αρχίσει να έχουν θετική επίδραση στη μείωση του επιπολασμού των γενοτύπων του ιού και της νοσηρότητάς που ο ιός προκαλεί σε άνδρες και γυναίκες.

Μέχρι το 2022, 45 χώρες είχαν εντάξει στα προγράμματα τους τον εμβολιασμό των αγοριών και αν αυτή η τάση συνεχιστεί τα μαθηματικά μοντέλα τα δείχνουν ότι μελλοντικά θα μπορούσε να επιτευχθεί ακόμη και εξάλειψη των ογκογόνων στελεχών του ιού.

Η συγκεκριμένη μελέτη αναδεικνύει την ανάγκη ένταξης και των ανδρών στις προσπάθειες εξάλειψης του HPV και τη μείωση της νοσηρότητας και της θνησιμότητας από τους καρκίνους που ο ιός προκαλεί, αλλά και την ανάγκη περισσότερων μελετών για την επιδημιολογία του ιού στον ανδρικό πληθυσμό.

Keywords
Τυχαία Θέματα