To «άπλετο φως» που δεν έπεσε ποτέ στην υπόθεση των υποκλοπών επί πρωθυπουργίας Καραμανλή

«Κάθαρση και όλα στο φως» ζήτησε ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής για την υπόθεση υποκλοπών και την παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη, μιλώντας σε εκδήλωση για τον Γιάννη Κεφαλογιάννη, την Τετάρτη 31/08 και προκαλώντας πολιτική αναταραχή.

Ωστόσο αυτή η κάθαρση και το «άπλετο φως» δεν επήλθαν ποτέ στο σκάνδαλο υποκλοπών επί των ημερών πρωθυπουργίας του ίδιου του Κ. Καραμανλή 2004-09.

«Οι πολίτες δικαιούται να μάθουν την αλήθεια», δήλωνε σε διάγγελμά του ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, αλλά παρόλο που

για την υπόθεση συστήθηκε Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, τελικά δεν κατέληξε σε κάποιο σαφές συμπέρασμα και η υπόθεση μπήκε στο αρχείο το 2008.

Ειδικότερα, η υπόθεση αφορούσε τηλεφωνικές υποκλοπές σε βάρος σημαντικών δημοσίων και μη πολιτικών προσώπων, μεταξύ των οποίων και της τότε κυβέρνησης κατά την περίοδο 2004-05. Οι υποκλοπές ουσιαστικά αποκαλύφθηκαν στις τον Μάρτιο 2005, έπειτα από έναν έλεγχο ρουτίνας, που διεξήγαγε η εταιρία Vodafone στο λογισμικό της.

Για «θέμα εθνικής ασφάλειας» είχαν κάνει λόγο στις 2 Φεβρουαρίου 2006 ο τότε υπουργός Επικρατείας Θοδωρής Ρουσόπουλος, μαζί με τους υπουργούς Γιώργο Βουλγαράκη (Δημόσιας Τάξης) και Αναστάσιο Παπαληγούρα (Δικαιοσύνης).

Η υπόθεση αυτή γρήγορα έλαβε διεθνείς διαστάσεις, ενώ οι έρευνες αναδείκνυαν και πιθανή εμπλοκή των ΗΠΑ, κάτι που αρνήθηκε η πλευρά των Αμερικάνων, ενώ η Vodafone δια μέσου του τότε αντιπροέδρου και διευθύνοντα συμβούλου της, Γ. Κορωνιά, ανέφερε τότε ότι η Πολιτεία είχε ενημερωθεί από την πρώτη στιγμή.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) που ερεύνησε εκ των υστέρων την υπόθεση κατέθεσε αρχικά το πόρισμά της στη Βουλή σύμφωνα με το οποίο τα κέντρα παρακολούθησης ήταν τρία, ο αριθμός των τηλεφώνων που ήταν παγιδευμένα, απροσδιόριστος, ενώ ανέφερε πως η Vodafone είχε δώσει στην ΑΔΑΕ διαφορετική λίστα τηλεφώνων από αυτή που της είχε προσκομίσει η Ericsson η δεύτερη εταιρία που είχε εμπλακεί στην υπόθεση.

Παρόλα αυτά η Αρχή Διασφάλιση του Απορρήτου των Επικοινωνιών κατέθεσε και δεύτερο της πόρισμα το οποίο κατέληγε στο συμπέρασμα ότι χωρίς φυσικό αυτουργό μέσα από τη Vodafone δεν θα μπορούσαν να γίνονται οι παρεμβάσεις στο παράνομο λογισμικό.

Μάλιστα, με την υπόθεση των υποκλοπών συνδέθηκε και ο θάνατος του 39χρονου υπαλλήλου της Vodafone Κώστα Τσαλικίδη. Ο ίδιος ήταν υπεύθυνος για την ανάπτυξη του δικτύου της εταιρείας Vodafone αλλά στις 9 Μαρτίου 2005 βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του, μία μέρα πριν γνωστοποιηθεί στις αρχές η ύπαρξη του ύποπτου λογισμικού. Η επίσημη αιτία θανάτου αποδόθηκε, αρχικά, σε αυτοκτονία.

«Η επιλογή του κουκουλώματος των τηλεφωνικών υποκλοπών είναι καθαρά πολιτική, αλλά η υπόθεση δεν έχει ακόμα κλείσει. Το σφάλμα του Κώστα Τσαλικίδη ήταν ότι έδειξε πως μπορούσε να τους κάψει, αλλά δεν πρόλαβε να το κάνει. Η υπόθεση όμως, θα φτάσει μέχρι το τέλος», δήλωνε τον Αύγουστο του 2007 ο πληρεξούσιος δικηγόρος της οικογένειας του 39χρονου Θέμις Σοφός.

Μάλιστα, με αφορμή τη δημοσιοποίηση της είδησης τότε, ότι η υπόθεση των υποκλοπών όδευε προς το αρχείο, καθώς δεν βρέθηκαν οι δράστες του εγκλήματος, η οικογένεια του Κ. Τσαλικίδη επανέλαβε την πεποίθησή της ότι «ο Κώστας δεν αυτοκτόνησε, αλλά κάποιοι θέλησαν τον θάνατό του». «Είμαστε θύματα μίας οργανωμένης προσπάθειας θαψίματος της υπόθεσης, όχι μόνο του θανάτου του Κ. Τσαλικίδη, αλλά και μιας υπόθεσης που αφορά όλους τους πολίτες», έλεγε ο αδερφός του Παναγιώτης Τσαλικίδης.

Τον Ιανουάριο του 2008 και τυπικά, πάντως, ο φάκελος για το πολύκροτο θέμα με τις υποκλοπές, μπήκε τελικά στο αρχείο, με το σκεπτικό ότι δεν προέκυψε κανένα στοιχείο σε βάρος κάποιου προσώπου.

Keywords
Τυχαία Θέματα