Wagner: Λίγες ώρες μακριά από τη Μόσχα οι μισθοφόροι του Πριγκόζιν

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στη Ρωσία, μετά την αλλαγή στάσης της μισθοφορικής οργάνωσης Wagner.

Ο ιδρυτής της Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν κατέλαβε το Ροστόφ (σ.σ. 400 χιλιόμετρα από τη Μόσχα) μαζί με τα στρατεύματά του.

Ο ίδιος δήλωσε «έτοιμος να πεθάνει» μαζί με τους 25.000 άνδρες του για να «απελευθερώσει τον ρωσικό λαό».

«Και μετά θα υπάρξουν άλλοι 25.000. Επειδή θα πεθάνουμε για την πατρίδα, θα πεθάνουμε για τον ρωσικό λαό, που πρέπει να απελευθερωθεί από

αυτούς που βομβαρδίζουν άμαχο πληθυσμό» πρόσθεσε.

Οι δυνάμεις της Wagner του Γεβγκένι Πριγκόζιν με τεθωρακισμένα άρματα μάχης ελέγχουν πλέον πλήρως το Ροστόφ, τη μεγαλύτερη ρωσική πόλη του νότου, η οποία συνορεύει με τμήματα της ανατολικής Ουκρανίας όπου σε απόσταση μόλις 100 χιλιομέτρων, μαίνεται ο πόλεμος εδώ και έναν χρόνο.

Σημειώνεται ότι οι μισθοφόροι της Wagner κατέλαβαν σημεία στρατηγικής σημασίας, όπως τη διοίκηση της ρωσικής νότιας στρατιωτικής περιφέρειας, της οποίας ο 58ος Στρατός Συνδυασμένων Όπλων μάχεται ενάντια στην αντεπίθεση του Κιέβου στη νότια Ουκρανία.

Ακόμη, ο Γεβγκένι Πριγκόζιν έθεσε υπό τον έλεγχό του την αεροπορική βάση του Ροστόφ, προκειμένου να αποτραπεί πιθανή αντεπίθεση της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας.

Πούτιν: «Προδοσία», και «θανάσιμη απειλή» η ανταρσία της Βάγκνερ

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν χαρακτήρισε «θανάσιμη απειλή», μιλώντας για κίνδυνο «εμφυλίου πολέμου» στη Ρωσία, την «ένοπλη ανταρσία» του Γεβγκένι Πριγκόζιν.

Πρόκειται για «πισώπλατη μαχαιριά στη χώρα και στον λαό μας. Αυτό που αντιμετωπίζουμε δεν είναι τίποτε λιγότερο από προδοσία. Προδοσία οφειλόμενη σε υπέρμετρες φιλοδοξίες και προσωπικά συμφέροντα», συμπλήρωσε.

Ο Ρώσος πρόεδρος παραδέχθηκε πως η κατάσταση είναι αυτή τη στιγμή «δύσκολη» στο Ροστόφ.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Wagner, Λίγες, Μόσχα, Πριγκόζιν,Wagner, liges, moscha, prigkozin