Αναγνώριση Εθνικής Αντίστασης: Η ιστορική ομιλία Παπανδρέου και το χειροκρότημα του Φλωράκη!

Σχεδόν ένα χρόνο από την θριαμβευτική άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία και την «Αλλαγή», ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του κόμματος Ανδρέας Παπανδρέου υλοποιεί μια βασική προεκλογική του δέσμευση αναλαμβάνοντας μια ιστορική ενωτική πρωτοβουλία για το έθνος.

Σε μια ιστορική συνεδρίασή της η Βουλή των Ελλήνων, μετά από τριήμερη συζήτηση, που ξεκίνησε στις 17 Αυγούστου

και ολοκληρώθηκε στις 19 Αυγούστου 1982, ψηφίζει στις 23 Αυγούστου την αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης με το νόμο 1285.

Με αυτόν τον νόμο, λοιπόν, αναγνωρίζεται η Εθνική Αντίσταση και καθιερώνεται ως ημέρα μνήμης η 25η Νοεμβρίου, επέτειος της ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοποτάμου από τις δυνάμεις του ΕΛΑΣ και του ΕΔΕΣ.

Στη συνεδρίαση αυτή ο Ανδρέας Παπανδρέου στην διάρκεια της ιστορικής, ενωτικής ομιλίας του καταχειροκροτείται και από την πτέρυγα του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Χαρίλαο Φλωράκη.

Βέβαια, ο τότε πρόεδρος της ΝΔ Ευάγγελος Αβέρωφ, που ανέβηκε στο βήμα της Βουλής, έκανε μια ομιλία με διχαστικό χαρακτήρα μιλώντας για «συμμορίτες» κλπ., ενώ βουλευτές της ΝΔ αποχώρησαν από την συνεδρίαση.

Η αντιπαραβολή του ύφους αλλά και της ουσίας των δυο ομιλιών είναι ενδεικτική…

Μεγάλο ενδιαφέρον έχει το βίντεο που ακολουθεί με μια σχετική συζήτηση στο Κανάλι της Βουλής, το 2013, για το θέμα και εκείνη την ιστορική πρωτοβουλία.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αναγνώριση Εθνικής Αντίστασης, Παπανδρέου, Φλωράκη,anagnorisi ethnikis antistasis, papandreou, floraki