Ασθενείς με χρόνιες παθήσεις – Τι να κάνουν πριν ταξιδέψουν

Οι πολυπόθητες διακοπές, αυτό που περιμέναμε όλη τη χρονιά έφθασαν και οι τουριστικοί προορισμοί, απ' άκρη σ' άκρη της χώρας σφάζουν από κόσμο.

Τι πρέπει να προσέχουν όμως στις διακοπές οι πάσχοντες από χρόνιες παθήσεις, όπως ο διαβήτης, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, και οι παθήσεις του αναπνευστικού;

Πρώτα από όλα, πριν ξεκινήσουν το ταξίδι τους είναι σημαντικό να συμβουλευτούν τον θεράποντα ιατρό τους.

Μια καλή συμβουλή είναι να φέρουν μαζί τους

ένα ιατρικό σημείωμα όπου να αναγράφεται η νόσος από την οποία πάσχουν και η αγωγή τους. Πρέπει επίσης να έχουν φροντίσει για την προμήθεια των αναγκαίων ποσοτήτων φαρμάκων για την κατάστασή τους.

Αναλυτικότερα:

Οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη θα πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι οι αλλαγές ώρας, το είδος των γευμάτων, οι πιθανές διάρροιες και εμετοί, οι ασυνήθεις σωματικές δραστηριότητες και το άγχος μπορεί να επηρεάσουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα τους.

Γι’ αυτό καλό είναι να έχουν συμβουλευτεί σχετικά τον γιατρό τους και να έχουν μαζί τους προϊόντα κατά της υπογλυκαιμίας. Επίσης, αν συνοδεύονται, συστήνεται ο συνοδός τους να έχει εκπαιδευτεί στην αναγνώριση των πρώιμων συμπτωμάτων της υπογλυκαιμίας.

Οι ασθενείς με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) θα πρέπει οπωσδήποτε να συνοδεύονται από σχετικό ιατρικό σημείωμα, καθώς σε πολλές περιπτώσεις όπως στο αεροπορικό ταξίδι, απαγορεύεται η χρήση ατομικών συσκευών οξυγόνου.

Οι ασθενείς με καρδιοπάθεια πρέπει να έχουν πάρουν μαζί τους τα φάρμακα που έχουν συνταγογραφηθεί για την αντιμετώπιση της νόσου τους, όπως επίσης και μια λίστα με όλα τα φάρμακα που λαμβάνουν.

Καλό είναι οι ασθενείς να ταξιδεύουν με πρόσφατες καρδιολογικές εξετάσεις, προκειμένου να υπάρχει τρόπος σύγκρισης, εάν αυτό απαιτηθεί. Οι ασθενείς που φέρουν μονοπολικούς βηματοδότες και μόνιμα εμφυτευμένους καρδιακούς απινιδωτές καλό είναι να έχουν ιατρική βεβαίωση και την ταυτότητα του βηματοδότη ή απινιδωτή, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος να επηρεαστούν από τα ηλεκτρονικά συστήματα του αεροδρομίου και του αεροσκάφους.

Αντίθετα, οι ασθενείς με διπολικούς βηματοδότες δεν διατρέχουν κανέναν τέτοιο κίνδυνο.

Συμβουλές για τα ταξίδια με αεροπλάνο

Το αεροπορικό ταξίδι δεν ενδείκνυται σε περίπτωση μη ελεγχόμενων επιληπτικών σπασμών, πρόσφατου αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου, πρόσφατης επέμβασης με πιθανή παρουσία παγιδευμένου αέρα.

Όταν η διάρκεια ενός αεροπορικού ταξιδιού είναι μεγαλύτερη από 10 ώρες, οι ταξιδιώτες έχουν 2 έως 3 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να παρουσιάσουν φλεβοθρόμβωση σε σύγκριση με αυτούς που δεν ταξιδεύουν αεροπορικώς.

Το πιο σημαντικό μέτρο πρόληψης είναι η αποφυγή της στάσης του αίματος στις φλέβες.

Σε όσους πρόκειται να πραγματοποιήσουν αεροπορικό ταξίδι διάρκειας 4-6 ωρών ή μεγαλύτερο, οι ειδικοί της Affidea συστήνουν:

Χρήση άνετων και χαλαρών ενδυμάτων που να μην δημιουργούν πίεση στα γόνατα και στη μέσηΧρήση ειδικών ελαστικών καλτσώνΠερπάτημα τουλάχιστον κάθε μια ώρα κατά τη διάρκεια της πτήσηςΚατανάλωση μεγάλης ποσότητας νερού και αποφυγή κατανάλωσης αλκοόλ και καφεΐνηςΑποφυγή υπνωτικών χαπιών.
Keywords
Τυχαία Θέματα
Ασθενείς,astheneis