Μπορεί ο Χάρης Δούκας να κάνει την τελική έκπληξη στην Αθήνα;

Αυτό που κυριάρχησε την προεκλογική περίοδο των Αυτοδιοικητικών Εκλογών ήταν το ανύπαρκτο περιεχόμενο. Καμία συζήτηση για προγράμματα, προτεραιότητες, δυνατότητες και δυσκολίες.

Λίγο έως πολύ κυριάρχησε η εντύπωση ότι πρόκειται για μια πασαρέλα προσώπων και υποψηφίων που διεκδικούν μια καρέκλα χωρίς περιεχόμενο, ή σωστότερα με κατασυκοφαντημένο περιεχόμενο.

Την ίδια στιγμή, η μάχη στις λάσπες της Θεσσαλίας αναδείκνυε εμφατικά την απουσία αποτελεσματικής αυτοδιοίκησης με τους δημοσιολογούντες να δείχνουν ως αποκλειστικά υπεύθυνο τον ίδιο τον θεσμό. Σε αυτό το κλίμα, οι πολίτες ένιωσαν

ότι οι εκλογές δεν τους αφορούν.

Ότι πρόκειται για μια μάχη που δεν επηρεάζει τις ζωές τους. Στην δε Αθήνα η αποχή έφτασε σε ποσοστά ρεκόρ, σχεδόν 68%! Συνέβαλε φυσικά η αλαζονική βεβαιότητα ότι η μάχη του Δήμου έχει κριθεί, αφού ο Κώστας Μπακογιάννης και η ΝΔ έχουν την απόλυτη ηγεμονία και έχουν “καθαρίσει το παιχνίδι”.

Όμως ο Χάρης Δούκας έκανε την έκπληξη. Ο υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων που ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του μόλις στα μέσα Αυγούστου, έχοντας την χαμηλότερη αναγνωρισιμότητα και την στήριξη δυνάμεων της κεντροαριστεράς και της πολιτικής οικολογίας, του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, της ανανεωτικής αριστεράς, του ριζοσπαστικού κέντρου, κατάφερε να ανατρέψει όλα τα προγνωστικά. Να σπάσει τη νοοτροπία του τίποτα δεν αλλάζει και όλα είναι προδιαγεγραμμένα.

Με μια ατζέντα που ανέδειξε τα βασικά προβλήματα της πόλης: τα θέματα κλιματικής αλλαγής, ανθεκτικότητας της πόλης απέναντι στις φυσικές καταστροφές, θορύβου, ενεργειακής φτώχειας και ευάλωτων νοικοκυριών.

Άνοιξε δηλαδή τη συζήτηση γι΄ αυτά που απασχολούν πραγματικά τους δημότες. Για τα ζητήματα που αμβλύνουν τις κοινωνικές ανισότητες και ενισχύουν την κοινωνική συνοχή στην πρωτεύουσα των πολλών ταχυτήτων. Για υποδομές που χρειάζονται ενίσχυση. Για αντιπλημμυρικά που δεν έχουν γίνει εδώ και 50 χρόνια. Για το πράσινο που μπορεί να βελτιώσει το οξυγόνο αλλά και την αντιπλημμυρική θωράκιση της πόλης.

Το περιεχόμενο της υποψηφιότητας του Χάρη Δούκα είναι το νέο μοντέλο αυτοδιοίκησης και σύγχρονων πολιτικών που έχει ανάγκη η πρωτεύουσα. Απέναντι στην επιπόλαια διαχείριση δημόσιου χρήματος του Μεγάλου Περίπατου, υπάρχει ο σεβασμός των πόρων και η διαφάνεια. Απέναντι στη νοοτροπία του “πάμε κι όπου βγει” στοχευμένες παρεμβάσεις με ιεράρχηση αναγκών. Απέναντι στο ιλουστρασιόν ράβε- ξήλωνε, έργα υποδομής που δεν φαίνονται αλλά θωρακίζουν την πρωτεύουσα.

Απέναντι στο “τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει”, δημοκρατικός προγραμματισμός, ιεράρχη προτεραιοτήτων και αλλαγές με σταθερά βήματα που θα αλλάζουν την καθημερινότητα.

Η νίκη του Χάρη Δούκα στον Δήμο Αθηναίων είναι η αλλαγή παραδείγματος που έχει ανάγκη η πολιτική ζωή της χώρας. Χωρίς τοξικό λόγο, με επιστημονική επάρκεια, με προτάσεις και λύσεις που αφορούν τους πολλούς και δίνουν προτεραιότητα στις νέες προκλήσεις και ευκαιρίες που έχουμε μπροστά μας.

Και αλλαγή παραδείγματος μπορεί να υπάρξει μόνο με συμμετοχή και συμμαχία των σύγχρονων προοδευτικών δυνάμεων απέναντι στη νοοτροπία χαμηλών προσδοκιών και την αλαζονεία των εκλογικών ποσοστών.

Έφη Παγκάλου – Μέλος Κ. Ε ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ και γραμματείας της Ανανεωτικής Αριστεράς.

Keywords
Τυχαία Θέματα