Μπορούμε να μειώσουμε τη ζάχαρη στη διατροφή μας;

Θετικά αποφαίνεται ο ειδικός επιστήμονας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σε θέματα διατροφής, παχυσαρκίας και μη μεταδοτικών νοσημάτων, Dr Jason Montez σε πρόσφατο βίντεο του Οργανισμού στο οποίο προτείνει:

Να αποφεύγουμε την κατανάλωση τροφών και ποτών που περιέχουν σάκχαρα ή γλυκαντικά ή και τα δύο.

Μάλιστα εξήγησε ότι αυτές οι ουσίες περιέχονται και σε τρόφιμα που δεν έχουν γλυκιά γεύση, όπως το ψωμί, οι σούπες, τα ντρέσινγκ των σαλατών και τα σνακ όπως τα πατατάκια.

Να

διαβάζουμε τις ετικέτες των τροφίμων και να μειώσουμε με αυτόν τον τρόπο τα πρόσθετα σάκχαρα στη διατροφή μας.

Να επιλέγουμε τρόφιμα με φυσικά σάκχαρα όταν θέλουμε κάτι γλυκό (π.χ. φρούτα).

«Με τον τρόπο αυτό η έντονη επιθυμία για γλυκιά γεύση σταδιακά θα μειωθεί», σημείωσε.

Επιπλέον, τονίζει, «καθώς οι τροφές που περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα και γλυκαντικά είναι συνήθως πολύ επεξεργασμένες, η αποφυγή των συγκεκριμένων τροφών, θα βελτιώσει σημαντικά και συνολικά την ποιότητα της διατροφής σας».

O κ. Montez επισημαίνει ότι οι ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες δεν βοηθούν το άτομο που επιθυμεί να έχει τον έλεγχο του βάρους του να πετύχει τον στόχο του – μακροπρόθεσμα μάλιστα ενδεχομένως να αυξάνουν τον κίνδυνό του για καρδιαγγειακά νοσήματα και διαβήτη τύπου 2.

Προσθέτει δε, ότι δεν υπάρχει διάκριση ανάμεσα σε φυσικά και τεχνητά γλυκαντικά, καθώς τόσο αυτά όσο και η ζάχαρη ακολουθούν το ίδιο βιολογικό μονοπάτι όσον αφορά στο πώς αντιλαμβανόμαστε τη γλυκιά γεύση.

Γενικά, ο Δρ Montez αναφέρει ότι λιγότερο από το 10% των θερμίδων που καταναλώνουμε καθημερινά θα πρέπει να προέρχεται από σάκχαρα – αν μάλιστα μπορούμε να το περιορίσουμε ακόμη περισσότερο, στο 5%, ακόμη καλύτερα, καταλήγει.

Keywords
Τυχαία Θέματα