Χταποδοκεφτέδες με σάλτσα ντομάτας

Δοκιμάστε να φάτε τα κεφτεδάκια όπως δεν τα έχετε ξαναφάει. Οι χταποδοκεφτέδες με σάλτσα ντομάτας τρώγονται ως ορεκτικό αλλά και ως κυρίως γεύμα.

Συστατικά

Για το χταπόδι

1 κιλό χταπόδι, καθαρισμένο
1 κ.σ. κόκκους πιπεριού
2 φύλλα δάφνης
2 αστεροειδείς γλυκάνισους
4 κ.σ. ξίδι, από λευκό κρασί
100 γρ. ψωμί, μπαγιάτικο
1 κ.σ. άνηθο, φρέσκο
2 κ.σ. μαϊντανό, φρέσκο
2 κ.σ. δυόσμο, φρέσκο
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι
1 κ.σ. ρίγανη, ξερή
2 αυγά, μεσαία
1 κολοκυθάκι
αλάτι
20 γρ. φρυγανιά

τριμμένη
πιπέρι
50 γρ. αλεύρι γ.ο.χ., για το πανάρισμα
1 λίτρο ηλιέλαιο, για το τηγάνισμα
Για τη σάλτσα ντομάτας
1 κρεμμύδι
2 σκ. σκόρδο
4 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. ξίδι βαλσάμικο
400 γρ. ντομάτα κονκασέ
1 κ.σ. θυμάρι, φρέσκο
αλάτι
πιπέρι
1 κ.γ. κρυσταλλική ζάχαρη
1 κ.σ. βασιλικό, ψιλοκομμένο
1 κ.γ. ρίγανη, ξερή
Για το σερβίρισμα
1 φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
2 κ.σ. ελαιόλαδο
πιπέρι

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για το χταπόδι

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το χταπόδι μαζί με τους κόκκους πιπεριού, τα φύλλα δάφνης, τους αστεροειδείς γλυκάνισους και 2 κ.σ. ξίδι.

Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με διάφανη μεμβράνη, την τοποθετούμε σε χαμηλή φωτιά, και σιγοβράζουμε για 30 λεπτά με 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσει το χταπόδι.

Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, αφαιρούμε το χταπόδι, και απομακρύνουμε τυχόν κόκκους πιπεριού που μπορεί να έχουν κολλήσει πάνω του.

Ψιλοκόβουμε το χταπόδι και το βάζουμε σε ένα μπολ.

Μουλιάζουμε το ψωμί σε ένα μπολ με νερό μέχρι να μαλακώσει, το στύβουμε καλά, το τοποθετούμε στον πολυκόφτη, και χτυπάμε μέχρι να πολτοποιηθεί.

Ψιλοκόβουμε τον άνηθο, τον δυόσμο, τον μαϊντανό και τα φρέσκα κρεμμυδάκια, και τα βάζουμε στο μπολ με το χταπόδι.

Προσθέτουμε το μουλιασμένο ψωμί, το ξύσμα λεμονιού, τη ρίγανη, 2 κ.σ. ξίδι και τα αυγά, και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.

Τρίβουμε το κολοκυθάκι στη μεγάλη πλευρά του τρίφτη με τις μεγάλες λεπίδες, το βάζουμε σε ένα μπολ, προσθέτουμε λίγο αλάτι, ανακατεύουμε με ένα κουτάλι, και το αφήνουμε για 5 λεπτά, ώστε να βγάλει όλη την υγρασία του.

Βάζουμε το κολοκυθάκι σε μια πετσέτα και το πιέζουμε πολύ καλά, ώστε να απομακρύνουμε ακόμα περισσότερη υγρασία.

Ρίχνουμε το κολοκυθάκι στο μπολ με το χταπόδι, και προσθέτουμε τη φρυγανιά, το αλάτι, το πιπέρι, και ανακατεύουμε με το κουτάλι.

Μεταφέρουμε το 1/3 από το μείγμα στον πολυκόφτη, το χτυπάμε μέχρι να πολτοποιηθεί, το βάζουμε ξανά στο μπολ, και ανακατεύουμε με το κουτάλι.

Ρίχνουμε το αλεύρι σε ένα ταψί.

Πλάθουμε περίπου 25-30 μπαλάκια και τα τοποθετούμε στο ταψί.

Ανακινούμε ελαφρώς το ταψί ώστε να πανάρουμε τα χταποδοκεφτεδάκια, φροντίζοντας να καλυφθεί όλη η επιφάνειά τους με το αλεύρι.

Τοποθετούμε ένα βαθύ τηγάνι με το ηλιέλαιο σε μέτρια φωτιά να κάψει.

Τινάζουμε το περιττό αλεύρι από τα χταποδοκεφτεδάκια και τα βάζουμε στο τηγάνι.

Τηγανίζουμε σε δόσεις για 2-3 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα.

Αφαιρούμε τα χταποδοκεφτεδάκια από το τηγάνι με μια τρυπητή κουτάλα και τα τοποθετούμε σε ένα ταψί στρωμένο με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

Για τη σάλτσα ντομάτας

Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο.

Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και σκόρδο, και σοτάρουμε για 4-5 λεπτά μέχρι να καραμελώσουν.

Σβήνουμε με το βαλσάμικο ξίδι και το αφήνουμε να εξατμιστεί.

Προσθέτουμε την ντομάτα κονκασέ, το θυμάρι, το αλάτι, το πιπέρι και τη ζάχαρη, και βράζουμε για 5 λεπτά.

Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε τον βασιλικό, τη ρίγανη και 2 κ.σ. ελαιόλαδο, και ανακατεύουμε με μια κουτάλα.

Σερβίρουμε τους χταποδοκεφτέδες με τη σάλτσα ντομάτας, και τους πασπαλίζουμε ψιλοκομμένομε φρέσκο κρεμμυδάκι, ελαιόλαδο και λίγο πιπέρι.

Πηγή: akispetretzikis.com

Keywords
Τυχαία Θέματα
Χταποδοκεφτέδες,chtapodokeftedes