Εκλογές 2023: Κόντρα για την τροπολογία Κασιδιάρη – Στις 22 Απριλίου η επίσημη προκήρυξη των εκλογών

Αντίστροφα μετρά ο χρόνοςγια την επίσημη προκήρυξη των εκλογών που θα γίνει το Σάββατο 22 Απριλίου, όπως προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, οπότε και θα συναντηθεί με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα θυροκολληθεί το προεδρικό διάταγμα στη βουλή, θα ακολουθήσει η διάλυσή της και θα σημάνει επίσημα η έναρξη της προεκλογικής περιόδου.

Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, κονταροχτυπήθηκαν χθες για τελευταία φορά στη Βουλή,  με αιχμή την τροπολογία

απαγόρευσης του κόμματος Κασιδιάρη στις εκλογές, η οποία πέρασε με τις ψήφους ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησε από την ψηφοφορία χωρίς να ψηφίσει ενώ αρνητικά ψήφισαν ΚΚΕ, ΜέΡΑ25 και Ελληνική Λύση.

«Το κάθε κόμμα ανάλογα με τον τρόπο που τελικά τάχθηκε αναλαμβάνει και την ευθύνη του» επισήμανε ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδη.

«Η άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να συμπράξει σε ένα δημοκρατικό ανάχωμα απέναντι σε εγκληματικές οργανώσεις επιβεβαιώθηκε σήμερα με την απόφασή του να μην ψηφίσει τη συμπληρωματική τροπολογία που αναθέτει σε ολόκληρο το Α1 τμήμα του Αρείου Πάγου και όχι σε ένα υποσύνολό του, την αρμοδιότητα για την ανακήρυξη των κομμάτων που θα συμμετέχουν στις εκλογές.

Παρόλο μάλιστα που εξηγήθηκε η αναγκαιότητα της απόφασης, ο ΣΥΡΙΖΑ οχυρώθηκε πίσω από το πρόσχημα ότι η Κυβέρνηση άργησε και αφετέρου υποστήριξε ότι η αρμοδιότητα πρέπει να ανατεθεί στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου.

Η αλήθεια είναι -όπως υπογράμμισε στη Βουλή ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης- ότι από το 1975 ανατίθεται στη δικαστική εξουσία μία περιορισμένη, αυστηρά ορισμένη, όμως ουσιαστική κρίση για την ανακήρυξη συνδυασμών», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Τι προβλέπει η συμπληρωματική τροπολογία

Η πρώτη προβλέπει ότι η ανακήρυξη κομμάτων θα γίνεται όχι από ένα υποσύνολο του Α1 Τμήματος του Αρείου Πάγου αλλά από την πλήρη σύνθεση, δηλαδή από 10 δικαστές. Και η σύνθεση του Α1 Τμήματος είναι δεδομένη και ουδόλως επηρεάζεται από την κυβερνητική νομοθετική πρωτοβουλία.Η δεύτερη αλλαγή είναι ότι υπομνήματα προς τεκμηρίωση θα μπορούν να υποβάλλονται στον Άρειο Πάγο ενόψει της ανακήρυξης και από άλλες δικαστικές Αρχές ή από κάθε διοικητική Αρχή.

Χθες κυκλοφόρησε και το νέο εκλογικό σποτ της ΝΔ, το οποίο αναφέρεται στο έργο της κυβέρνησης τα τελευταία τέσσερα χρόνια, γύρω από την ανάπτυξη, τις επενδύσεις, τον κατώτατο μισθό, τη μείωση της ανεργίας και τις συντάξεις ενώ καταλήγει με το σύνθημα: «Πάμε τολμηρά μπροστά».

Είχαμε σχέδιο για την ανάπτυξη, για τη μείωση της ανεργίας, για την αύξηση του κατώτατου μισθού. Και έχουμε σχέδιο για το μέλλον. Για να πάμε τολμηρά μπροστά, με καλύτερους μισθούς για όλους. Με αξιοπρεπή δημόσια Υγεία. Με ένα καλύτερο κράτος. pic.twitter.com/WNKoOwZkZe

— Kyriakos Mitsotakis (@kmitsotakis) April 10, 2023

Θα γίνει τελικά debate ανάμεσα σε Μητσοτάκη και Τσίπρα;

Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να ξεκαθαρίσεικαι το τοπίο γύρω από το debate ανάμεσα σε Κυριάκο Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα.

Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός σε πρόσφατη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ δήλωσε ανοιχτός στην υλοποίησή του. «Γιατί όχι; Θα κάνουμε debate, θα κάνουμε πολλές συζητήσεις μέχρι τις εκλογές».

Την ίδια ώρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, μιλώντας χθες στον ΣΚΑΪ υπογράμμισε πως: «δεν αρνείται (ο Πρωθυπουργός) το διάλογο με κανέναν.

Θεσμικά θα γίνει ο διάλογος, όπως πρέπει, με βάση τους κανόνες που ισχύουν στις προεκλογικές περιόδους.

Αυτό που βάζει ο Πρωθυπουργός – και το βάλαμε από την πρώτη στιγμή – είναι να μην είναι αυτό μια άνευρη συζήτηση, μονολόγων, αλλά ένας διαδραστικός διάλογος που θα βασίζεται πάνω σε πραγματικά στοιχεία, όχι σε ένα εικονικό πολιτικό σύμπαν.

Δεν περιμένει η κοινωνία τώρα να μάθει τον Μητσοτάκη και τον Τσίπρα».

Keywords
Τυχαία Θέματα
Εκλογές 2023, Κόντρα, Κασιδιάρη –, 22 Απριλίου,ekloges 2023, kontra, kasidiari –, 22 apriliou