Ελληνικές ομάδες στην Ευρώπη: ΑΕΚ, Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ τα δίνουν όλα για την πρόκριση!

Τεράστιας σημασίας αγώνες δίνουν σήμερα (09/11) ΑΕΚ, Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός σε Europa League, αλλά και ο ΠΑΟΚ στο Europa Conference

League.

Πάμε να δούμα αναλυτικά παρακάτω την ανάλυση των αναμετρήσεων:

ΑΕΚ-Μαρσέιγ:

Την ευκαιρία να εξασφαλίσει την συνέχεια της ευρωπαϊκής της παρουσίας και το 2024 έχει η ΑΕΚ. Με νίκη εναντίον της Μαρσέιγ το βράδυ (22:00, Cosmotesports) στην OPAP Arena, η Ένωση θα έχει «κλειδώσει» -τουλάχιστον- την συμμετοχή της στο Conference League, ως τρίτη του 2ου ομίλου του Europa League. Στην πραγματικότητα, όμως, θα βρεθεί πολύ κοντά στην πρωτιά, η οποία την οδηγεί απευθείας στους «16» του Europa.

Για να το πετύχει αυτό έχει να ξεπεράσει ένα πολύ μεγάλο εμπόδιο, που σχετίζεται με την αρνητικότατη παράδοση. Η ΑΕΚ δεν έχει κερδίσει σε εντός έδρας αγώνα ομίλου ευρωπαϊκής διοργάνωσης, εδώ και 13 χρόνια!

Η τελευταία φορά ήταν στις 16 Σεπτεμβρίου του 2010, όταν είχε επικρατήσει 3-1 της Χάιντουκ στο πλαίσιο των ομίλων του Europa League. Έκτοτε έχει δώσει 15 αναμετρήσεις εντός έδρας σε όμιλο με απολογισμό 10 ήττες και 5 ισοπαλίες.

Μια άλλη ιδιαιτερότητα είναι ότι για πρώτη φορά εφέτος η πρωταθλήτρια Ελλάδας αντιμετωπίζει ελάχιστα προβλήματα απουσιών. Λείπει βέβαια λόγω τιμωρίας ο Τσίτσαν Στάνκοβιτς ο οποίος, παρά το σφάλμα του στο «Βελοντρόμ», είναι αυτός που την έχει κρατήσει «όρθια» στην Ευρώπη και τη θέση του κάτω από τα δοκάρια θα πάρει ο Γιώργος Αθανασιάδης.

Αντίθετα, η Μαρσέιγ ταξίδεψε στην Ελλάδα με δύο πολύ σημαντικές απουσίες, τον αρχηγό Ρονζιέ και τον Ομπαμεγιάνκ που έμειναν στη Μασσαλία λόγω τραυματισμών.

Γουέστ Χαμ – Ολυμπιακός

Στο London Stadium δοκιμάζεται τη νύχτα της Πέμπτης (9/11, 22:00) ο Ολυμπιακός απέναντι στη Γουέστ Χαμ, στο πλαίσιο της 4ης αγωνιστικής ημέρας στο Europa League και πρώτη για τον β΄ γύρο, στον Α΄ όμιλο.

Η πειραϊκή ομάδα θα πορευθεί με οδηγό το προ δεκαπενθημέρου παιχνίδι απέναντι στα «Σφυριά», όταν επιβλήθηκε απέναντι στο συγκρότημα του Ντέιβιντ Μόγες 2-1 με έξοχη εμφάνιση, διακόπτοντας ταυτόχρονα το εντυπωσιακό ευρωπαϊκό αήττητο σερί της Γουέστ Χαμ.

Μέχρι το παιχνίδι στο Φάληρο οι Άγγλοι παρέμεναν χωρίς ήττα για 17 συνεχή παιχνίδια στο διεθνή χώρο, έχοντας καταγράψει το μεγαλύτερο αήττητο σερί από κάθε άλλη αγγλική ομάδα στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Ο αγώνας στο Λονδίνο ενέχει πάντως σημαντικότερο βαθμό δυσκολίας, αφού αυτή τη φορά οι Λονδρέζοι και τη δύναμη της έδρας θα έχουν και πιο «υποψιασμένοι» θα είναι σε σχέση με το παιχνίδι στο «Γ. Καραϊσκάκης», όπου ο Μόγες θέλησε να ξεκουράσει κάποιους βασικούς παίκτες αλλά βρέθηκε προ εκπλήξεως…

Ο Ολυμπιακός, από τη δική του πλευρά, καλείται να αφήσει πίσω τη βαριά εντός έδρας ήττα από τον ΠΑΟΚ στο πρωτάθλημα και να εμφανιστεί με ψυχολογία και αυτοπεποίθηση αν θέλει να καρπωθεί κάποιο όφελος, πρωτίστως δε να φροντίσει την ανασταλτική λειτουργία του, που απέναντι στον «Δικέφαλο» ήταν κάκιστη.

Σε κάθε περίπτωση, αν η ελληνική ομάδα έχει στόχο τη συνέχεια του Europa League τότε χρειάζεται θετικό αποτέλεσμα, αφού στη συνέχεια έχει και τη Φράιμπουργκ εκτός έδρας.

Ρεν – Παναθηναϊκός

Η εντός έδρας ήττα (2-1) στον προ δύο εβδομάδων πρώτο αγώνα με τη Ρεν στη Λεωφόρο (26/10), έκοψε απ’ τον Παναθηναϊκό την ορμή που είχε αποκτήσει μετά τις δύο πρώτες αγωνιστικές στον 6ο όμιλο του Europa League κι έφερε τους Γάλλους στην κορυφή του γκρουπ.

Συνθήκη και δεδομένο που πολλαπλασίασε την ανάγκη των «πράσινων» να φύγουν με ένα θετικό αποτέλεσμα το βράδυ της Πέμπτης (9/11, 19:45, COSMOTESPORTS 4HD) στο «Riazhon Park», προκειμένου να διατηρήσουν «ζωντανές» τις ελπίδες τους για ένα απ’ τα δύο πρώτα «εισιτήρια» που οδηγούν στα νοκ-άουτ της διοργάνωσης (η πρώτη θέση οδηγεί απευθείας στους «16», η δεύτερη στα μπαράζ εισόδου στους «16»).

Ή θα τους φέρουν -στο χειρότερο σενάριο- σε θέση ισχύος μίνιμουμ για την 3η θέση και την παρουσία στα μπαράζ εισόδου στους «16» του Europa Conference League.

Ο Παναθηναϊκός καλείται να δείξει στο ιστορικό γήπεδο της Βρετάνης πολύ μεγαλύτερη προσήλωση στις λεπτομέρειες που του έλειψαν στο πρώτο ματς, καλύτερη ανασταλτική συμπεριφορά και σαφώς μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, καθώς στον πρώτο αγώνα με τους Γάλλους απώλεσε πολλές μεγάλες ευκαιρίες για να «σώσει» έστω τον ένα βαθμό.

Αναφορικά με την ενδεκάδα αναμένεται να γίνει ένα μικρό «φρεσκάρισμα» με βάση τις τακτικές απαιτήσεις του αγώνα με τη Ρεν, με τους Μπερνάρ Ντουάρτε και Σεμπαστιάν Παλάσιος να επανέρχονται στο βασικό σχήμα (σε σχέση με το τελευταίο ματς στη Λαμία) αντί των Φίλιπ Τζούριτσιτς και Μπένιαμιν Βέρμπιτς (δεν είναι στην ευρωπαϊκή λίστα ο Σλοβένος).

Από εκεί και πέρα, «παίζεται» μία θέση στο δεξί άκρο της άμυνας ανάμεσα στον Γιάννη Κώτσιρα και τον Γιώργο Βαγιαννίδη, αλλά και στην κορυφή της επίθεσης ανάμεσα στον φορμαρισμένο (με 3 γκολ στα δύο τελευταία ματς) Αντράζ Σπόραρ και τον Φώτη Ιωαννίδη.

Τις υπόλοιπες θέσεις στην ενδεκάδα αναμένεται να πάρουν οι Αλμπέρτο Μπρινιόλι, Τιν Γεντβάι, Μπαρτ Σένκεφελντ, Φίλιπ Μλαντένοβιτς, Γουίλιαν Αράο, Άνταμ Τσέριν και Ντάνιελ Μαντσίνι.

Εκτός αποστολής έχουν μείνει οι «λαβωμένοι» Χόρντουρ Μάγκνουσον, Έρικ Πάλμερ-Μπράουν και φυσικά ο Χουάνκαρ που δεν έχει επανέλθει ακόμη στις προπονήσεις μετά τον εσωτερικό τραυματισμό του στο αριστερό αυτί, στο ντέρμπι της 22ας Οκτωβρίου με τον Ολυμπιακό στο Φάληρο.

Διαιτητής του αποψινού αγώνα στη Γαλλία θα είναι ο Σκωτσέζος Γουίλιαμ Κόλουμ (κατηγορίας Elite), με βοηθούς τους συμπατριώτες του Φράνσις Κόνοερ, Ντέιβιντ ΜακΓκίτσι και 4ο τον Ντέιβιντ Ντίκινσον. Στο VAR θα πάρουν θέση ο Σκωτσέζος Νίκολας Γουάλς και AVAR ο Κέβιν Κλάνσι.

Αμπερντίν – ΠΑΟΚ

Με νωπές τις δάφνες από το εντυπωσιακό πέρασμά του από τον Πειραιά, αλλά κι έχοντας παρακαταθήκη τις τρεις νίκες στα ισάριθμα προηγούμενα παιχνίδια του στον 7ο όμιλο, ο ΠΑΟΚ υποδέχεται στην Τούμπα την Αμπερντίν (Πέμπτη 9/11, 19:45), στο πλαίσιο της 4ης αγωνιστικής του UEFA Europa Conference League.

Ο «Δικέφαλος» του βορρά θα προσπαθήσει να προσθέσει ακόμη τρεις πολύτιμους βαθμούς στη συγκομιδή του που θα τον διατηρήσουν στην κορυφή του γκρουπ. Η ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου έχει το απόλυτο μέχρι στιγμής στον όμιλο, νικώντας στις καθυστερήσεις, μετά την Άϊντραχτ Φρανκφούρτης στη Θεσσαλονίκη, και την Αμπερντίν στο «Πιτόντρι». Το αποτέλεσμα αυτό έφερε τους «ασπρόμαυρους» στους 9 βαθμούς και το +3 από τους «αετούς» της Φρανκφούρτης, κόντρα στην οποία θα παιχτεί, όπως όλα δείχνουν, η πρωτιά στο γκρουπ.

Ο Ρουμάνος προπονητής αφενός δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα, αφετέρου καλείται να κάνει ορθή διαχείριση, με τους ποδοσφαιριστές του να έχουν ανεβασμένη ψυχολογία μετά το εντυπωσιακό 4-2 επί του Ολυμπιακού στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης». Το αποτέλεσμα αυτό ήρθε μια εβδομάδα έπειτα από το… κάζο του ΠΑΟΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια και την ήττα -με κάτω τα χέρια- από την ΑΕΚ με 2-0. Αλλαγές αναμένονται από τον Λουτσέσκου, ωστόσο θα είναι μετρημένες, καθώς η νίκη κρίνεται απαραίτητη ενόψει της συνέχειας.

Η Αμπερντίν, από την άλλη, έχοντας μόλις ένα βαθμό έπειτα από τρεις αγωνιστικές, δεν έχει ρεαλιστικές ελπίδες. Ειδικά ο τρόπος που χάθηκε το προηγούμενο ματς με αντίπαλο τον ΠΑΟΚ ήταν… μαχαιριά στην καρδιά του Μπάρι Ρόμπσον και των ποδοσφαιριστών του, οι οποίοι ήλπιζαν σε ευρωπαϊκή διάκριση. Γι’ αυτό, μάλιστα, αναμένεται οι «ντονς» να παραταχθούν με αρκετές αλλαγές σε σχέση με την εκτός έδρας αναμέτρηση του Σαββάτου (4/11) κόντρα στην Κιλμάρνοκ.

Σε αυτό το παιχνίδι η Αμπερντίν πήρε την πρόκριση στον τελικό του Λιγκ Καπ, χάρη στη νίκη με 1-0 (78΄ Μπόγιαν Μιόφσκι), παίζοντας μάλιστα με παίκτη λιγότερο από το 75΄ λόγω αποβολής του Τζακ Μακένζι. Στον τελικό οι «Ντονς» θα αντιμετωπίσουν στις 17 Δεκεμβρίου τη Ρέιντζερς και, λογικότατα, ο Ρόμπσον θα επικεντρωθεί σε εκείνο τον αγώνα. Ηταν, μάλιστα, η δεύτερη συνεχόμενη επιτυχία μακριά από το «Πιτόντρι», καθώς είχε προηγηθεί το 4-2 επί της Μάδεργουελ για την Premiership. Στο εγχώριο πρωτάθλημα η Αμπερντίν βρίσκεται στην 7η θέση, επί συνόλου 12 ομάδων, έχοντας ρεκόρ 3-3-4 έπειτα από 10 αγώνες (τέρματα 14-14).

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ελληνικές, Ευρώπη, ΑΕΚ Ολυμπιακός Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ,ellinikes, evropi, aek olybiakos panathinaikos, paok