Ένα νέο Hub έρευνας και παραγωγής φαρμάκων “ανατέλλει” στην Τρίπολη

Σε μία σημαντική επένδυση, προστιθέμενης αξίας, προχωρά η ελληνική φαρμακοβιομηχανία στην περιοχή της Τρίπολης.

Δύο νέα εργοστάσια δημιουργούνται στην περιοχή από τις εταιρείες DEMO και WIN MEDICA του Ομίλου ELPEN, ενώ μία τρίτη εταιρεία, η εταιρεία Faran, έχει ήδη

αγοράσει το οικόπεδο, βρίσκεται στο στάδιο του τελικού σχεδιασμού της επένδυσης και σύντομα πρόκειται να δημιουργήσει ένα εργοστάσιο 12.000 τ.μ. στην περιοχή.

Με τον τρόπο αυτό, πρόκειται “ανατέλλει” στην περιοχή της Τρίπολης ένα hub έρευνας, ανάπτυξης και παραγωγής φαρμάκων, που θα συμβάλει σημαντικά στην οικονομική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής. Επιπλέον, θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο την επάρκεια της χώρας μας σε φάρμακα και την απεξάρτησή της από τις εξαγωγές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο εξής η παραγωγή της αμοξικιλλίνης θα γίνεται στην Τρίπολη από το εργοστάσιο της Demo για ολόκληρη την Ευρώπη, ενώ δρομολογείται η απεξάρτηση της ελληνικής αγοράς από τις εισαγωγές ακόμη και πρώτων υλών.

«Με την ολοκλήρωσή της επένδυσης, θα έχουμε για πρώτη φορά στη χώρα τη δυνατότητα της παραγωγής πρώτων υλών, ενώ η DEMO θα συγκαταλέγεται στις 3 μεγαλύτερες μονάδες παραγωγής πενικιλινούχων & ογκολογικών φαρμάκων της Ευρώπης, καλύπτοντας το 35% των αναγκών της Ε.Ε. σε πενικιλινούχα και σε ογκολογικά φάρμακα.

Η δημιουργία των νέων μονάδων παραγωγής θα συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής, αφού θα σημάνει την τόνωση της απασχόλησης με τη δημιουργία χιλιάδων άμεσων και έμμεσων θέσεων εργασίας», σημείωσε κ. Δημήτρης Δέμος, Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας και Αντιπρόεδρος & Δ/νων Σύμβουλος της εταιρείας DEMO.

Σε αυτό το νέο οικοδόμημα, πρόσθεσε ο κ. Δέμος, “η Ελλάδα μπορεί να επανυπολογιστεί ως παραγωγός φαρμάκων στην Ευρώπη”.
Με τη νέα επένδυση της WINMEDICA στην Τρίπολη, εκτιμάται ότι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία θα μπορεί έως το 2028 να καλύπτει τους ογκολογικούς ασθενείς σε ποσοστό 25%, από 2% που σήμερα, γεγονός που αναμένεται να φέρει όφελος στη φαρμακευτική δαπάνη έως και κατά 85 εκατομμύρια ευρώ.

«Το συνολικό ύψος των επενδύσεων που υλοποιούνται στην ΒΙ.ΠΕ Τρίπολης είναι 180 εκ.€., ενώ θα δημιουργηθούν τουλάχιστον 1.000 άμεσες θέσεις εργασίας. Οι επενδύσεις της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας θωρακίζουν το σύστημα υγείας από τις ελλείψεις και διασφαλίζουν την κάλυψη των ασθενών στα αναγκαία φάρμακα.

Οι νέες παραγωγικές μονάδες της WINMEDICA -εταιρεία του ομίλου ELPEN- θα είναι σε θέση να καλύψουν το 25% των αναγκών για ογκολογικές θεραπείες μέχρι το 2028.
Πρέπει να τονιστεί ότι σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, κάθε ευρώ επένδυσης στο φάρμακο, επιστρέφει στην οικονομία 3,2 ευρώ.

Αυτό είναι ένας μοναδικός πολλαπλασιαστής που δείχνει τη μεγάλη προστιθέμενη αξία της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας στην εθνική οικονομία και κοινωνία», σημείωσε ο κ. Θεόδωρος Τρύφων, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, μέλος του Δ.Σ. του ευρωπαϊκού συνδέσμου Medicines for Europe και συνδιευθύνων σύμβουλος του ομίλου ELPEN, στο πλαίσιο της ενημερωτικής εκδήλωσης «Επενδύσεις, Έρευνα και Καινοτομία από την Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας».

“Δεν τα χρησιμοποιούμε”

Παρά το γεγονός όμως ότι η νέα επένδυση διαμορφώνει ένα από τα πέντε πιο σημαντικά hub παραγωγής φαρμάκων στην Ευρώπη, στην Ελλάδα τα γενόσημα δεν τα χρησιμοποιούμε, τόνισε ο κ. Τρύφων.

Όπως εξήγησε και ο Επιστημονικός Διευθυντής της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), κ. Μάρκος Ολλανδέζος, παρά τις εξαγγελίες για αύξηση της διείσδυσης των γενοσήμων, τα μερίδιά τους παραμένουν καθηλωμένα στα χαμηλότερα ποσοστά της Ευρώπης, επισημαίνοντας ότι “το να μην καταναλώνουμε αυτό που παράγουμε συνιστά ‘οικονομική αυτοκτονία’”.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν, ο Υπουργός Υγείας κ. Α. Γεωργιάδης, η Γενική Γραμματέας ιδιωτικών επενδύσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης κ. Β. Λοΐζου, ο βουλευτής Αρκαδίας της ΝΔ κ. Κ. Βλάσης, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Δ. Πτωχός, ο Δήμαρχος Τρίπολης κ. Κ. Τζιούμης και ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού σε θέματα υγείας και πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας κ. Β. Κοντοζαμάνης.

Στον χαιρετισμό του, ο Yπουργός κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στην σημασία του νόμου για τον συμψηφισμό clawback – επενδύσεων που από τον Οκτώβριο του 2019 έχει οδηγήσει στην υποβολή επενδυτικών σχεδίων ήδη άνω των 600 εκ.€, ενώ ο στόχος είναι τα επόμενα χρόνια να ξεπεράσουν το 1,2 δισ €.

Οι νέες μονάδες παραγωγής θα μπορούν να καλύψουν τη ζήτηση για μια σειρά κρίσιμων φαρμάκων, όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη, σημείωσε.
Αν και έχει μόλις το 26% του μεριδίου της αγοράς, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία είναι υπεύθυνη για το 90% των επενδύσεων του κλάδου, σημείωσε η Γενική Διευθύντρια της ΠΕΦ, κ. Φαίη Κοσμοπούλου..

Συνολικά, το διάστημα 2020-2026 η ελληνική φαρμακοβιομηχανία θα έχει δημιουργήσει 10 νέα εργοστάσια σε Λάρισα, Τρίπολη, Γιάννενα, Ανατολική και Βόρεια Αττική, Οινόφυτα και Θεσσαλονίκη, ενώ το επενδυτικό της πλάνο περιλαμβάνει 56 γραμμές παραγωγής και 14 νέες ερευνητικές δομές.

Καινοτομία

Όπως αποκάλυψε ο Εντεταλμένος Σύμβουλος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) και Υπεύθυνος Εταιρικών Υποθέσεων της ELPEN, έχουν δοθεί τεράστια κίνητρα από γειτονικές χώρες στις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες για μεταφορά της παραγωγικής τους δραστηριότητας, ωστόσο οι ελληνικές εταιρείες παραμένουν στη χώρα όπου και καινοτομούν.

Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία πρωτοπορεί στις μορφές χορήγησης φαρμάκων (σταθερούς συνδυασμούς), στις μορφές αποδέσμευσης (retard/ long -acting φάρμακα), και στα δοσολογικά σχήματα (π.χ. μονοδοσικά κολλύρια χωρίς συντηρητικά), ανάπτυξη medical devices (π.χ. inhalers και νέας γενιάς injectables), ακόμη και στο packaging, κατά τρόπο που βελτιώνει τη συμμόρφωση των ασθενών. Καινοτομίες, που όμως, όπως επεσήμανε, δεν αναγνωρίζονται.

Keywords
Τυχαία Θέματα