Επιστροφή στις γειτονιές μας

Θεσσαλονίκη, Λευκός Πύργος, Τσιμισκή, Αριστοτέλους, Εγνατία. Όποιος ακούει για την πόλη μας η πρώτη εικόνα θα είναι το κέντρο της πόλης το οποίο αδιαμφισβήτητα είναι η εμπορική και τουριστική καρδιά της πόλης αλλά και η βιτρίνα μας.

Γράφει ο Χέιρ Ρικάρντο

Όμως, η πραγματική καρδιά της Θεσσαλονίκης “χτυπάει” αλλού, στο Ντεπώ , στη Χαριλάου, στην Τούμπα, στην Ξηροκρήνη και σε όλες τις μεγάλες και μικρές γειτονιές αυτής της πόλης, όπου ζει η πλειοψηφία των ανθρώπων της, βιώνει τα καθημερινά προβλήματα,

παλεύει στις μικρές επιχειρήσεις για την επιβίωση.

Δυστυχώς οι γειτονιές της Θεσσαλονίκης είναι γνωστό ότι είναι αφημένες στην τύχη τους. Τα προβλήματα γνωστά, καθαριότητα, δημόσιος χώρος, στάθμευση κτλ. Δεν τα λέμε μόνο εμείς που είμαστε υποψήφιοι σύμβουλοι αλλά τα διαπιστώνουμε καθημερινά σε συζητήσεις με συμπολίτες μας.

Η Θεσσαλονίκη θα αλλάξει πραγματικά εικόνα όταν αλλάξουν και οι γειτονιές της προς το καλύτερο. Αυτό βέβαια δεν θα γίνει με ευχολόγια και προεκλογικές εξαγγελίες, αλλά με δουλειά, σοβαρότητα και ειλικρίνεια. Ένας θεσμός- τομή που μπορεί να βελτιώσει την καθημερινότητα μας είναι ο “Επόπτης γειτονιάς” που έχει εξαγγείλει η Ομάδα για τη Θεσσαλονίκη. Δηλαδή ενός υπεύθυνου για κάθε γειτονιά που θα έχει στην αρμοδιότητα του να εποπτεύει και να εντοπίζει τα προβλήματά της ώστε να ενημερώνει τους αρμόδιους φορείς για τη λύση τους.

Επίσης είναι ιδιαίτερα σημαντικό οι Δημοτικές Κοινότητες να αποκτήσουν σημαντικό και ουσιαστικό ρόλο, δηλαδή να λαμβάνουν και να υλοποιούν, επιτέλους, αποφάσεις χωρίς να περιορίζονται μόνο στο γνωμοδοτικό τους ρόλο.

Τέλος, για να είναι βιώσιμη μια γειτονιά πρέπει να είναι αυτάρκης σε βασικές κοινωνικές δομές. Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ), βρεφονηπιακοί σταθμοί, δημοτικά ιατρεία και κτηνιατρεία είναι μερικές μερικές μόνο από τις δομές που είναι απαραίτητο να έχει μια Δημοτική Κοινότητα.

Αυτό, λοιπόν, κατά τη γνώμη μου, είναι το μεγάλο στοίχημα της επόμενης δημοτικής αρχής. Να κάνει τις γειτονιές της πόλης βιώσιμες και αυτάρκεις και να γίνει η ζωή των ανθρώπων αυτής της πόλης καλύτερη!

*Χέιρ Ρικάρντο, υποψήφιος σύμβουλος Ε’ Κοινότητας με την Ομάδα για τη Θεσσαλονίκη, με υποψήφιο δήμαρχο τον Στέλιο Αγγελούδη, μέλος της Σ.Ε ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Ε΄ Κοινότητας και της γραμματείας της Ανανεωτικής Αριστεράς

Keywords
Τυχαία Θέματα