Ευάγγελος Γάκης: Οι 3D αρθροπλαστικές είναι το μέλλον

«Η αρθροπλαστική δεν έχει ηλικία», τόνισε στην εκπομπή Health Matters του The Caller o Διευθυντής της Ορθοπεδικής Κλινικής του Ιατρικού Ψυχικού, κ. Ευάγγελος Γάκης.

Ο Ευάγγελος Γάκης, ο οποίος ασχολείται ενεργά με τις αρθροπλαστικές γόνατος και ισχίου, εφαρμόζει πρωτοποριακό και ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές και τα τελευταία 10 χρόνια πρωταγωνιστεί στην πραγματοποίηση 3D αρθροπλαστικών ισχίου και γόνατος.

«Η αρθροπλαστική δεν πρέπει να καθυστερεί»

Ερωτηθείς για τα κριτήρια με

τα οποία θα πρέπει να κάνει κάποιος αρθροπλαστική, ο κ. Γάκης ήταν κάθετος: “Όταν καταστρατηγείται η ποιότητα ζωής του ατόμου, ανεξάρτητα από την ηλικία του, πρέπει να γίνεταιτο χειρουργείο”, τόνισε χαρακτηριστικά. Ο κ. Γάκης θεωρεί λάθος να αναβάλλει κάποιος ένα τέτοιο χειρουργείο, γιατί όσο καθυστερεί, ατροφούν οι γύρω μύες και η αποκατάσταση καθίσταται ακόμη πιο δύσκολη. “Στόχος ενός γιατρού που ασχολείται με την αρθροπλαστική είναι η ποιότητα ζωής”, υπογράμμισε ο κ. Γάκης.

Κινητοποίηση

Οι ασθενείς του κ. Γάκη κινητοποιούνται και σηκώνονται από το κρεβάτι την ίδια κιόλας μέρα. Για αυτή τη στρατηγική ο ίδιος σημείωσε: “Εφόσον η αρθροπλαστική πραγματοποιηθεί καλά, ο ασθενής μπορεί να κινητοποιηθεί την ίδια μέρα. Με την κινητοποίηση αποφεύγουμε όλες τις σοβαρές επιπλοκές μετά από την αρθροπλαστική, όπως τη θρόμβωση και την πνευμονική εμβολή, γιατί όλες συνδέονται με την ακινησία”.

3D αρθροπλαστικές

Είναι το νέο trend στον χώρο των αρθροπλαστικών, τόνισε ο κ. Γάκης, με σημαντικά πλεονεκτήματα: “Η συγκεκριμένη τεχνική σέβεται τη μορφολογία της κάθε άθρωσης. Με τη 3D τεχνολογία αντιγράφεις πιστά την άρθρωση και αυτό είναι πολύ σημαντικό ειδικά για το γόνατο, που έχει μεγαλύτερη πολυπλοκότητα στην κίνηση. Η σωστή αντιγραφή της μορφολογίας της άρθρωσης είναι αυτή που εξασφαλίζει σταθερότητα και καθόλου πόνο μετά το χειρουργείο. Είμαι βαθιά πεπεισμένος ότι στο μέλλον μόνο έτσι θα χειρουργούμε”.

Η πολιτική

Για τη σχέση του με την πολιτική ο κ. Γάκης τόνισε: “Ένας άνθρωπος που φτάνει σε ένα καλό επίπεδο, δεν πρέπει να παραμένει αμέτοχος. Θα αδικήσει τον εαυτό του και τη διαδρομή του αν δεν προσφέρει. Κάποιος που παίρνει από την κοινωνία, πρέπει να δίνει”.

Δείτε όλη τη συνέντευξη στο βίντεο που ακολουθεί:

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ευάγγελος Γάκης,evangelos gakis