Φάνηκαν βιαστικοί και λάθος

Φάνηκαν βιαστικοί και λάθος όσοι θεώρησαν ότι οι εκλογές του 2019 διαμόρφωναν το νέο, πάγιο μεταμνημονιακό πολιτικό τοπίο στη χώρα με το δίπολο ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ στην κορυφή της πολιτικής πυραμίδας. Βιαστικοί και λάθος φάνηκαν επίσης και όσοι θεώρησαν θνησιγενές

το εγχείρημα της κεντροαριστεράς το 2015 με βασικό κορμό το ΠΑΣΟΚ και την συσπείρωση ευρύτερων δυνάμεων της σοσιαλδημοκρατίας της Ανανεωτικής Αριστεράς και του Προοδευτικού κέντρου.

Το αποτέλεσμα της κάλπης της 21ης Μαΐου δημιούργησε μια νέα συνθήκη ως προς τους συσχετισμούς των κομμάτων και γι αυτό ένα τελείως διαφορετικό προεκλογικό κλίμα ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου.

Διαπιστωτικά φαίνεται ότι στο πρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ ηττήθηκε ο τοξικός και διχαστικός λόγος, οι ανέξοδοι αντιπολιτευτικοί βερμπαλισμοί και η προγραμματική φτώχεια που χαρακτήρισε την αξιωματική αντιπολίτευση όλη την προηγούμενη τετραετία, δίνοντας τις περισσότερες φορές την εντύπωση όχι ισχυρού κόμματος που στοχεύει στην διακυβέρνηση της χώρας αλλά αριστερίστικης φοιτητικής παράταξης που διαμαρτύρεται διαρκώς και αλόγιστα.

Η κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ οφείλεται αφενός στην λάθος ανάγνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων το 2019 και αφετέρου στην αποτυχία του ως νέο πολιτικό υποκείμενο να υποστηρίξει τον ρόλο του μεγάλου αντίπαλου πόλου απέναντι στην συντηρητική παράταξη. Ο κρότος της άτσαλης πτώσης στην πρώτη κάλπη έχει φέρει σε υπαρξιακή αμηχανία το πολιτικό προσωπικό της Κουμουνδούρου, το οποίο περισσότερο αγωνιά για τις εξελίξεις που θα υπάρξουν στο κόμμα την επόμενη μέρα παρά για το αποτέλεσμα της επερχόμενης δεύτερης κάλπης.

Αντίθετα, για το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ φαίνεται να επιδοκιμάστηκε όχι μόνο η σοβαρή προγραμματική αντιπολίτευση που άσκησε (υγειονομική κρίση, ΕΣΥ, ενεργειακή κρίση, ακρίβεια, κα) αλλά και η σταθερή πολιτική γραμμή που κράτησε σε όλη την διάρκεια της τετραετίας. Έχει μπει στη νέα προεκλογική μάχη όχι μόνο απαλλαγμένο τελείως από το τοξικό ιστό που περίτεχνα είχαν φτιάξει οι δύο πολιτικοί του αντίπαλοι στα μνημονιακά χρόνια, αλλά και με ξεκάθαρα αυτόνομη πορεία πάνω στις αρχές και τις αξίες της σοσιαλδημοκρατίας, ξεπερνώντας τα εμπόδια και τις παγίδες που έστηναν όσοι και όσες το προόριζαν για συμπλήρωμα άλλου κόμματος.

Παρά το γεγονός ότι κάποιοι βολεύονται να συζητιέται ακόμα και σήμερα που έχει διαμορφωθεί ένα νέο πολιτικό τοπίο το αν το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ θα πάει «με τον Τσίπρα ή τον Μητσοτάκη», σύσσωμος ο οργανισμός του κόμματος έχει μπει στην προεκλογική συζήτηση με 12 προγραμματικές προτεραιότητες όπως τις παρουσίασε ο πρόεδρος Νίκος Ανδρουλάκης. Και ήδη η συζήτηση για την προοδευτική φορολογία, για την αναγέννηση του ΕΣΥ, για την βιώσιμη και ανθεκτική ανάπτυξη της οικονομίας με αλλαγή προτεραιοτήτων του Ταμείου Ανάκαμψης, για τα εργασιακά, ξαναβάζει στο τραπέζι το δίλλημα που καλώς ή κακώς αποτελεί το κύριο διακύβευμα των εκλογών.

Ή με την πρόοδο ή με την συντήρηση. Με το εναλλακτικό προοδευτικό του πρόγραμμα για την χώρα το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ ζητά την ψήφο όλων των προοδευτικών πολιτών για να αποτελέσει εκ νέου τη ισχυρή, αποτελεσματική και αξιόπιστη δύναμη απέναντι στην συντήρηση, στην αλαζονεία και το πελατειακό κράτος που πρεσβεύει η ΝΔ.

Βιαστικοί και λάθος θα αποδειχθούν στο μέλλον και όσοι θεωρήσουν το εκλογικό αποτέλεσμα της 21ης Μάιου ως μια καθαρά πολιτική νίκη και δείγμα ιδεολογικής ηγεμονίας της δεξιάς στην χώρα. Αρκεί κανείς να αναλογιστεί το άνευ λογοδοσίας και διαφάνειας μοίρασμα των 60 δις από την μεριά της ΝΔ τα τέσσερα τελευταία χρόνια, καθώς και την έλλειψη ρεαλιστικής ανταγωνιστικής πρότασης από την μεριά του ΣΥΡΙΖΑ που με την αντιπολίτευση που άσκησε αποδείχθηκε ο καλύτερος χορηγός του κυρίου Μητσοτάκη. Μόλις μερικές μέρες μετά τις εκλογές, ένα σπιράλ αλαζονικών δηλώσεων στελεχών της ΝΔ (Γεωργιάδης, Κουμουτσάκος, Πνευματικός) βγάζει στην επιφάνεια κομμάτια μιας κρυφής ατζέντας που απειλεί να υποβαθμίσει ακόμη περισσότερο την καθημερινότητα των ελλήνων πολιτών.

Είναι χρέος της σοσιαλδημοκρατίας να σταθεί ανάχωμα σε μια ΝΔ που ονειρεύεται μια τετραετία παντοδυναμίας, είναι χρέος του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ να σταθεί δίπλα σε όσους και όσες παλεύουν για μια κοινωνία ίσων δικαιωμάτων για όλους, ανάπτυξη με περιβαλλοντικές ευαισθησίες, ισχυρή δημόσια παιδεία και υγεία. Το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ μπορεί και θα αποτελέσει τα επόμενα χρόνια τον κύριο ανταγωνιστή της συντηρητικής παράταξης.

Κώστας Πανδής

Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής

Μέλος της Γραμματείας της πολιτικής κίνησης Ανανεωτική Αριστερά

Keywords
Τυχαία Θέματα